Sanatate Info

Subscribe to Sanatate Info feed
Sănătate Info
Updated: 19 hours 6 min ago

O reformă grăbită? Ministerul Sănătății a decis, după un an de la reforma Sănătății Publice, că vrea să „preia” experiența unei țări europene

20 July, 2018 - 19:42
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță într-un comunicat de presă că Republica Moldova va prelua experiența Sloveniei privind dezvoltarea serviciului de sănătate publică. Cu această ocazie, o delegație a Republicii Moldova, condusă de secretarul de stat Aliona Serbulenco se află în vizită de studiu în această țară.

UPDATE// Decis. Medicii de familie își vor putea deschide cabinet individual. Pavel Filip: „Medicii vor avea pacienți mai mulți și vor câștiga mai mult”

20 July, 2018 - 19:42
Guvernul a aprobat astăzi proiectul de reformare a medicinii primare și instituirea cabinetului individual al medicului de familie. Se întâmplă după ce proiectul propus de autoritate pentru dezbateri publice a fost retras, iar altul nu a fost prezentat opiniei publice.

Se reorganizează Centrul de Medicină Legală. Ce schimbări intervin în activitatea instituției

20 July, 2018 - 19:42
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale propune reorganizarea Centrului de Medicină Legală, în conformitate cu ultimele modificări legislative din anul 2016. Instituția se va conduce de un nou regulament de activitate. Documentul mai prevede posibilitatea instituirii bazelor clinice ale altor instituții de învățământ decât USMF Nicolae Testemițanu.

E sigur că ne împrumutăm cu 12 milioane de euro pentru procurarea ambulanțelor. Parlamentul urmează să ratifice acordul de credit

20 July, 2018 - 19:42
Proiectul de lege privind ratificarea Acordului de împrumut a 12 milioane de euro pentru procurarea de ambulanțe, semnat între dintre Guvernul de la Chișinău și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, a fost aprobat astăzi de Guvernul. Documentul urmează să ajungă pe agenda Parlamentului.

Caz emoționant. În România a fost realizat un transplant de inimă la un tânăr de 15 ani

20 July, 2018 - 19:42
Medicii de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș au realizat ieri cu succes un transplant de inimă la un adolescent de 15 ani. Tânărul se afla între viață și moarte și avea nevoie disperată de o altă inimă. Cazul este foarte emoționant, întrucât inima salvatoare a venit de la un alt tânăr, din Bihor, de numai 14 ani, care a fost implicat într-un accident de mașină și nu a mai putut fi salvat.

Stela Bivol: „Persoana care s-a molipsit de TB nu avea cum să știe că e afectată de maladie, până în momentul în care a fost examinată”

20 July, 2018 - 19:42
Opinie exprimată în contextul cazului de TB de la Briceni, care a ajuns subiect public după ce a fost postat pe rețelele de socializare

O gravidă din raionul Briceni, blamată de comunitate că s-a îmbolnăvit cu tuberculoză. Femeia muncea la grădiniță. Ce spun specialiștii

20 July, 2018 - 19:42
O tânără, gravidă în 27 de săptămâni, a ajuns la spital după ce săptămâna trecută a fost diagnosticată cu tuberculoză. Istoria ei a ajuns în atenția opiniei publice, după ce informația a fost postată într-un grup de femei, pe Facebook. Autorul mesajului afirma că pacienta ar fi dădacă la grădinița din raionul Briceni și că ar suferi de o formă de tuberculoză pulmonară .

De astăzi, în 10 zile, tinerii care vor să facă medicina sunt așteptați să depună dosarele

20 July, 2018 - 19:42
Sfioși, dar în același timp dornici de a păși într-o nouă etapă a vieții lor, tinerii care și-au propus să facă medicină, pot depune de astăzi dosarul la una dintre cele mai râvnite instituții de învățământ superior din țară – Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu”. Este nu doar căutată, ci și cea mai scumpă instituție de învățământ superior din Moldova. Pentru anul acesta Guvernul a repartizat 405 locuri la buget, dintre care 25 - tinerilor din stânga Nistrului.

Cum luptă un spital să scape de lipsuri și de tehnica medicală învechită, cu ajutorul unui proiect de 2 milioane de EURO

20 July, 2018 - 19:42
În timp ce autoritățile din Republica Moldova aleg să se distanțeze de Uniunea Europeană, prin acțiuni politice defavorabile țării noastre, alte state aleg să-și salveze sistemul medical, cu banii acordați de UE. Spitalul de Pediatrie din Sibiu, România, are nevoie acută de resurse pentru a salva ambulatoriul, unde nu s-a mai investit deja de 18 ani în tehnică medicală performantă.

Închisoare cu executare pentru doctorii care umileau pacientele, spunându-le: „proaste fără bani” sau că „rag ca vacile”

20 July, 2018 - 19:42
Tribunalul Vaslui a pronunţat vineri, 13 iulie, sentinţa în dosarul de corupţie în care trei medici ginecologi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui au fost trimişi în judecată.

FOTO// 13 sate și nici zare de medic de familie. Cum se descurcă fără asistență medicală oamenii din raionul Nisporeni

20 July, 2018 - 19:42
13 sate din raionul Nisporeni nu au medic de familie, iar deficitul de medici de familie este de 15 doctori pentru întreg raionul. Realitatea este că nici stimulentele oferite de stat nu îi țin pe tinerii specialiști în domeniul medicinii primare din mediul rural.

Guvernul a aprobat regulamentul de gestionare a deșeurilor medicale. Ce obligații au spitalele din Moldova

20 July, 2018 - 19:42
Orice instituție medicală, publică sau privată, va trebui să aplice noul regulament de gestionare a deșeurilor provenite din activitatea medicală, aprobat ieri la Guvern și care impune măsuri stricte pe tot traseul, de la producere, colectare, separare, păstrare și nimicire.
La Inceput