Sanatate Info

Subscribe to Sanatate Info feed
Sănătate Info
Updated: 17 hours 34 min ago

Au câștigat concursul încă 10 persoane pentru funcțiile de șefi și șefi-adjuncți la Agenția Națională de Sănătate Publică

21 May, 2018 - 22:59
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a publicat astăzi lista candidaților care au trecut concursul pentru funcțiile vacante de șefi și șefi adjuncți ai direcțiilor în Centrele de Sănătate Publică din teritoriu.

Directorul CNAM a avut, în plină criză, un salariu de 44.000 de lei pe lună

21 May, 2018 - 22:59
Directorul general al CNAM a ridicat în 2017, an de criză, un salariu lunar de 44.000 de lei sau aproximativ 2.200 de euro. Cel puțin așa este indicat în declarația sa de avere. Din câte se poate înțelege, Dumitru Parfentiev s-a bucurat de o creștere salarială esențială, întrucât în anul 2016 leafa acestuia era de 26.500 lei.

Plan anticorupție: Ministerul Sănătății vrea să prindă medicii corupți din spitale, cu ajutorul „agenților” secreți, să ne spună cum formează prețurile la tarife medicale și la medicamente

21 May, 2018 - 22:59
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a pus în dezbateri publice Planul de acțiuni anticorupție în sectorul ocrotirii sănătății și asigurării medicale pentru anii 2018-2020. Acest plan cuprinde patru priorități de bază. Unul dintre pașii prevăzuți în plan se referă la crearea unei comisii care va monitoriza modul în care este respectat Codul Deontologic din sistemul sănătății.

Campanie: Moldova ECO - Săpun natural sau din comerț? De ce trebuie să optați pentru săpunuri hand made și unde le puteți găsi

21 May, 2018 - 22:59
Alegerea unui mod sănătos de viață a început cu un regim alimentar adecvat. Nu a fost însă suficient, de aceea Cătălina Tofanica a început marea schimbare. A înlocuit detergentul de spălat, cel pentru vase și gelurile de duș cu altele mai naturale. În ceea ce privește săpunul, ajunsese la o dilemă. Cele din comerț conțineau ingrediente sintetice derivate din petrol, iar cele artizanale care le-a găsit conțineau grăsimi animale, coloranți, arome sintetice sau ulei de palmier.

Deși salariile s-au mărit, medicii continuă să ia șpagă

21 May, 2018 - 22:59
Comportamentul medicilor depinde de cât de gros este plicul cu bani. Este un adevăr pe care pacienţii din România îl ştiu, de zeci de ani. Şi, în acelaşi timp, e un cerc vicios. Bolnavii dau bani şi medicii îi iau pentru că „aşa se face”. O tradiţie nefericită, greu de oprit chiar şi după ce doctori foarte cunoscuţi au ajuns în atenţia procurorilor pentru mita luată de la pacienţi.

Ce fac picii voștri vara asta? Lista centrelor de dezvoltare unde puteți să-i duceți pe cei mici. Prețuri și activități

21 May, 2018 - 22:59
Începând cu 2 iunie, grădinițele din țară vor intra pe rând în vacanță. 106 de instituții de învățământ preșcolar vor avea parte de o vacanță de 42 de zile. Astfel părinții care nu au unde să-și ducă odraslele caută deja alternative. V-am pregătit o listă de centre de dezvoltare pentru copii, care în timpul verii vor avea un program special și unde părinții cu pici își pot duce odraslele contra cost.

Mulțumesc, Doctore! O campanie lansată de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate

21 May, 2018 - 22:59
Vrei să spui îi spui doctorului care te-a tratat că este apreciat? Vrei să le spui şi altora de doctorii care lucrează bine şi ajută la greu? Ori pur și simplu vrei să-i spui că ai rămas impresionat de felul cum ți-a vorbit și te-a tratat? Pentru aceasta Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) lansează campania „Mulțumesc, Doctore!”

Cercetătorii de aur ai Moldovei. Au luat medalii pentru tratamentul afecțiunilor parodonțiului

21 May, 2018 - 22:59
Entuziasmul și convingerea că ceea ce fac este de ajutor oamenilor - sunt singurele ingrediente din care se plămădește motivația tinerilor cercetători în medicină din Moldova să continue să facă știință și performanță. În timp ce statul nu are cu ce să le răsplătească munca, ei merg să culeagă aprecieri din afară.

Medicii de familie devin privați. Doctorii au rămas cu multe întrebări după prezentarea conceptului de reformă

21 May, 2018 - 22:59
Medicii de familie nu au o claritate cu privire la reforma în medicina primară anunțată nici după ce Ministerul Sănătății le-a prezentat conceptul în cadrul unui congres dedicat acestei probleme. Mai mulți practicieni cu care am reușit să vorbim afirmă au rămas cu mai multe necunoscute în ecuația cu reforma, decât clarități. Cu toate acestea, puțini dintre ei și-au spus public punctul de vedere și îngrijorările care îi frământă.

Guvernul nu alocă, ci împrumută de la europeni 12 milioane de euro pentru ca să cumpere ambulanțe

21 May, 2018 - 22:59
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale abia urmează să negocieze cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei un acord de împrumut ca să cumpere peste 160 de ambulanțe de tip B și C. Inițial, banii pe care urma să-i cerem cu împrumut au fost prevăzuți în Legea bugetului pentru 2018, adică 273 de milioane de lei, bani despre care secretarul general de stat și ministrul Sănătății spuneau că Guvernul i-a alocat.

Un făt a fost decapitat în timp ce era adus pe lume. Medicul considerat vinovat urmează să-și primească pedeapsa

21 May, 2018 - 22:59
Un ginecolog consultant a făcut ca un copil prematur să fie decapitat accidental în timpul nașterii. Este vorba de doctorul Vaishnavy Laxman, de 41 de ani. Ea a compărut la tribunal, procesul fiind în desfășurare. În timpul procesului s-a stabilit că doctorul ar fi trebuit să efectueze pacientei în vârstă de 30 de ani o cezariană de urgență, deoarece fătul prematur se afla în poziție pelviană.

Legea Fondurilor se schimbă: spitalele primesc mai mulți bani pentru programe speciale, iar din profilaxie sunt „rupte” din nou milioane de lei

21 May, 2018 - 22:59
Veniturile și cheltuielile fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală sunt în creștere cu aproximativ 74 de milioane de lei, față de sumele aprobate la sfârșitul anului trecut, anunță autoritățile. Astfel, o parte din bani vor fi direcționați către spitale, iar o alta - către fondul de dezvoltare. În schimb, din fondul de profilaxie vor fi „rupte” 12 milioane de lei și repartizate tot în fondul de bază, însă „pentru aceleași scopuri”, dă asigurări CNAM.

Medicii reținuți pentru promovare ilegală de medicamente își așteaptă sentința. Ei și-au recunoscut vina

21 May, 2018 - 22:59
Managerii a trei companii farmaceutice și nouă medici vor apărea în fața instanței, pentru punerea în aplicare a unei scheme coruptibile de vânzare a medicamnetelor. Companiile farmaceutice ar fi mituit medicii pentru ca aceștia să le promoveze medicamentele.

S-a stins din viață unul dintre titanii chirurgiei din Republica Moldova. Eugen Maloman a decedat la vârsta de 90 de ani

21 May, 2018 - 22:59
Ilustrul savant, unul dintre titanii chirurgiei din Moldova, Eugen Maloman, a plecat la cele veșnice. Avea 90 de ani, iar 60 dintre ei i-a petrecut la catedră și în sala de operație.

REPORTAJ. În așteptarea reformelor, medicina de familie din teritoriu mai funcționează pe rămășițele entuziasmului

21 May, 2018 - 22:59
Medicina de familie se sufocă în sate, în Centre de Sănătate, unde nu sunt veceuri, apă și canalizare. Unii medici lucrează din ambiția de a demonstra că ei pot să schimbe ceva pentru comunitate și pentru ei înșiși. Cu mașini care se strică la mijloc de drum, cu o birocrație sufocantă, cu deficit de medicamente și de angajați, medicii de familie mai speră că lucrurile vor merge spre bine odată cu implementarea reformei anunțate.

Trei pediatri au dotat un spital din banii proprii

21 May, 2018 - 22:59
Trei medici pediatri din Craiova, care s-au săturat să aştepte bani pentru investiţii de la stat, au transformat Spitalul Judeţean din Dolj într-unul dintre cele mai importante centre de chirurgie pediatrică laparoscopică, pe propriile forţe. În urmă cu 5 ani, au făcut un ONG şi au început să strângă bani prin intermediul unor baluri caritabile şi diferiţi sponsori. Până acum au investit peste 150.000 de euro în aparatura din clinica în care ajung în fiecare an aproximativ 2.500 de pacienți.

Autoritățile confirmă încă două cazuri de rujeolă în Moldova. Pacienții sunt din Chișinău

21 May, 2018 - 22:59
Este vorba de două persoane adulte, un bărbat și o femeie. Ambele cazuri sunt înregistrate în Municipiul Chișinău, potrivit autorităților, și sunt de import. Primul caz a fost confirmat pe 8 mai. Rujeola a afectat un bărbat cu vârsta de 33 ani, șofer al unui autocar de pasageri, care făcea curse regulate pe ruta Chișinău – Cluj (România). Manifestările clinice ale maladiei au apărut pe 27 aprilie.

De ce medicii sunt cei mai predispuși să ardă profesional la locul de muncă. Cum poate fi prevenit sindromul burnout

21 May, 2018 - 22:59
Reziliența sau rezistența la situații de stres nu este o calitate înnăscută, ci una învățată și dobândită. De fapt, aceasta presupune adaptarea omului la situații stresante, folosind anumite metode de conștientizare. Despre dezvoltarea rezilienței în profilaxia sindromului Burnout s-a discutat la cea de-a treia ediție a Conferinței Științifico-Practice Naționale organizată anual de către Asociațiile Balint din Moldova și România.

Rujeola se extinde în Moldova? Încă două cazuri suspecte. Responsabilii tac

21 May, 2018 - 22:59
Încă două cazuri suspecte de rujeolă în Republica Moldova. Ambele înregistrate la Chișinău. Într-un caz este vorba de un copil de doar jumătate de an, iar în cel de-al doilea – de un adult. Informațiile despre copil ne-au fost oferite de responsabili din cadrul Spitalului Municipal de Copii nr.1, unde părinții s-au adresat după ajutor medical.

Jumătate de veac prinsă de același loc de muncă – Spitalul de Copii nr.1 din Chișinău. Povestea celei mai longevive asistente medicale din instituție

21 May, 2018 - 22:59
Să lucrezi jumătate de veac într-un spital, înseamnă să îți placă foarte mult ceea ce faci și locul în care muncești. Mai înseamnă să-i știi fiecare colțișor și să cunoști zeci, chiar sute de istorii ale pacienților. Cinzeci de ani de activitate ca asistentă medicală într-un spital de copii înseamnă sute de nopți nedormite, griji, dar și o dragoste nemărginită față de micuți.
La Inceput