Sanatate Info

Subscribe to Sanatate Info feed
Sănătate Info
Updated: 1 hour 15 min ago

De ce Moldova are nevoie de Unități Stroke și când acestea vor fi deschise

1 hour 15 min ago
Până în anul 2030 accidentele vasculare cerebrale vor constitui a doua cauză de deces în Republica Moldova, ceea ce necesită implementarea unui program de acțiuni pentru combaterea acestora, spun specialiștii. Este nevoie de crearea unei rețele stroke care să cuprindă toată țara – 10 astfel de unități, unde pacienții ar putea ajunge în cel mult două ore și ar putea beneficia de asistența medicală necesară în cazul unui AVC.

AUDIO//Există sau nu legătură între avort, sterilitate și cancer de col uterin? Explică Rodica Comendant, ginecolog-obstetrician

1 hour 15 min ago
Cea mai mare temere a femeilor care fac avort este că aceasta va fi ultima sarcină. Se mai crede că un avort poate fi un factor declanșator al cancerului de col uterin sau te poate afecta psihic. Sunt doar câteva mituri în care mai cred femeile din Republica Moldova, atunci când se gândesc să scape de o sarcină.

Oncogenetica. Cum o analiză genetică vă poate feri de cancer. Cât costă și unde se realizează

1 hour 15 min ago
Sute de oameni ar putea duce o viață calitativă prin simpla depistare, diagnosticare, dar mai cu seamă prevenire a maladiilor canceroase. Dacă majoritatea cancerelor pot fi prevenite prin dietă, un mod sănătos de viață, atunci cancerul mamar, colorectal, de ovare, dar și polipozele pot fi prevenite prin analize genetice, analize care se fac și la noi în țară, iar costul acestora poate ajunge și la aproape 3 mii de euro.

Absolvenții facultății de medicină din stânga Nistrului trebuie să-și echivaleze studiile la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării de la Chișinău

1 hour 15 min ago
Medicii care și-au făcut studiile în instituțiile de învățământ superior din stânga Nistrului sunt obligați să-și echivaleze studiile la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Chișinău. Sindicatul Sănătatea a publicat pe pagina sa web regulamentul care prevede acest lucru, amintindu-le managerilor de instituții medicale că un asemenea document există încă din anul 2004, fiind modificat în 2012.

De ce tot mai mulți oameni iau antidepresive. Ce efecte pot avea 24 de pastile pe zi asupra sănătății

1 hour 15 min ago
Un sfert din populația adultă din Anglia consumă calmante puternice, antidepresive și somnifere. O cifră enormă, spun autoritățile. La sfârșitul lunii martie 2018 se constata că jumătate dintre persoanele care consumă aceste medicamente le administrau de cel puțin 12 luni. Oficialii englezi au declarat că utilizarea pe termen lung de către un număr atât de mare de oameni nu poate fi justificată și este un semn că pacienții devin dependenți.

Decis. Conducătorii instituțiilor medicale vor fi aleși pe un termen de 5 ani și nu vor exercita alte activități remunerate decât cele științifice și didactice în afara programului de muncă

1 hour 15 min ago
Astăzi, în cadrul ședinței Guvernului au fost aprobate modificările la Regulamentul privind numirea în funcție a conducătorilor instituțiilor medicale. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco spune că a ținut cont de toate avizările primite din partea instituțiilor vizate.

Milioane de lei irosiți pe un medicament pentru diabetici, care acum se prăfuiește în depozit

1 hour 15 min ago
Statul a rămas dator cu peste jumătate de milion de lei pentru biosimilarul insulinei Strim pe care l-a procurat de la compania ucraineană Farmac. Contractul de achiziție semnat cu Esculap-Farm SRL, compania care a câștigat licitația, este de aproximativ 4 milioane 147 de mii de lei. Firma a livrat de acești bani 413.850 de cartușe și 13.350 de stilouri injectoare (Pen-uri) Strim 100 UI/ml 3 ml, soluție injectabilă.

Plățile informale, lipsa de timp, dar și neîncrederea în cadrele medicale sunt principalele motive pentru care moldovenii ocolesc instituțiile medicale

1 hour 15 min ago
Oamenii evită în continuare să se adreseze la medic din cauza plăților informale, pe care sunt nevoiți să le achite pentru serviciile medicale. Tinerii, cei cu venituri mari, dar și femeile sunt grupurile care au achitat de cele mai multe ori plăți informale în anul 2018. Acestea sunt datele care se conțin în cel mai recent studiu „Moldova Inegală”, realizat de către CBS-AXA, la comanda Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare.

USMF a admis condiții discriminatorii în regulamentul de concurs pentru funcția de rector al instituției, constată Consiliul pentru prevenriea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității

1 hour 15 min ago
Universitatea de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu” a stabilit condiții discriminatorii în regulamentul de concurs pentru funcția de rector al instituției. Documentul prevede, la punctul 10, că persoanele care vor să se înscrie în cursă sintagma „nu sunt şi nu au fost membri a vreunui partid politic în ultimii cinci ani” .

Guvernul a aprobat. Până la 1.000 de lei pentru o gardă. Medicii care fac muncă de noapte vor avea venituri mai mari

1 hour 15 min ago
Guvernul a aprobat astăzi noile tarife pentru medicii care fac gărzi. Suplimentele diferă în funcție de specialitatea medicilor, dar și nivelul instituției în care activează. În urma insistențelor specialiștilor din domeniul narcologiei, salariile specialiștilor din narcologie vor fi echivalate cu salariile celor din serviciul de psihiatrie. Pentru acoperirea cheltuielilor va fi nevoie de 338.000.000 de lei.

Încă doi secretari de stat, angajați la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Câte funcții vacante de secretari de stat au mai rămas

1 hour 15 min ago
Șeful cabinetului ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este de astăzi secretar de stat. Ion Dodon va fi responsabil de domeniul relațiilor de muncă, iar un ordin în acest sens urmează să fie aprobat în zilele următoare, a precizat funcționarul pentru sănătate INFO.

AUDIO// Este sau nu depresia boala oamenilor fără ocupație? Cine se poate îmbolnăvi? Răspunde psihoterapeutul Arcadie Astrhan

1 hour 15 min ago
Discuția de astăzi cu psihoterapeutul Arcadie Astrahan este despre depresie, anxietate și atacul de panică. Ce diferențe sunt între ele.

Centrul Prietenos Tinerilor „Neovita” vă invită la cea de-a XXV-a a Expoziției internaționale specializate MOLDMEDIZIN&MOLDDENT.

1 hour 15 min ago
Centrul Prietenos Tinerilor „Neovita” vă invită la cea de-a XXV-a a Expoziției internaționale specializate MOLDMEDIZIN&MOLDDENT. Vor fi explorate teme despre sănătatea adolescenților, problemele cu care se confruntă aceștia și cum noi, ca adulți am putea să-i ajutăm.

Cum a fost lăsat un copil să moară la Rezina de mai multe servicii ale sistemului medical

1 hour 15 min ago
Săptămâna trecută, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale scria pe pagina sa de Facebook despre cazul unei fetițe de la Rezina, care a decedat, în luna februarie, iar cauza ar fi fost neglijența medicilor.

Un medic de familie ar putea îngriji doar 1.000 de pacienți pe an

1 hour 15 min ago
Asistența medicală primară se confruntă cu dilema numărului mare de pacienți și a sarcinilor care sunt puse pe umerii unui singur medic de familie. Problema devine tot mai acută în întreaga lume. Studiile arată că un medic de familie ar putea îngriji de 983 de pacienți pe an, fără a fi ajutat de vreo echipă. Dacă ar fi ajutat, atunci numărul pacienților pe care i-ar putea deservi poate ajunge și până la 1.500 de pacienți.

Aproape un milion de moldoveni suferă de maladii cardiovasculare. Ce boală este în top

1 hour 15 min ago
Bolile aparatului cardiovascular dețin, în continuare, întâietate în rândul maladiilor de care suferă moldovenii. Potrivit anuarului statistic al sistemului de sănătate din Moldova pentru 2018, peste 700 de mii de oameni suferă de diverse maladii ale aparatului cardiovascular, cu peste 27 de mii mai mulți decât în 2017. Cea mai răspândită maladie a aparatului cardiovascular este cardiopatia ischemică a inimii. De ea suferă peste 120 de mii de oameni.

A fost înregistrat primul caz de îmbolnăvire cu virusul West Nile din Moldova la un bărbat din Raionul Cahul

1 hour 15 min ago
Un bărbat din Raionul Cahul este prima victimă din Moldova a virusului West Nile. Acesta a ajuns la spital la sfârșitul lunii august, prezentând simptome de oboseală, nevralgii și febră. Ulterior, bărbatul a fost transportat cu Serviciul Aviasan la Institutul de Medicină Urgentă în stare grav-stabilă, unde și i s-au prelevat probe de laborator, care au confirmat diagnosticul de infectare cu virusul West-Nile. Acum starea acestuia este în dinamică pozitivă, afirmă medicii.
La Inceput