Sanatate Info

Subscribe to Sanatate Info feed
Sănătate Info
Updated: 15 hours 3 min ago

10 cele mai mari amenințări de sănătate publică în 2019

21 January, 2019 - 22:18
Lumea se confruntă cu multiple probleme de sănătate. Acestea variază de la izbucnirea bolilor prevenibile prin vaccinare, cum ar fi rujeola și difteria, creșterea agenților patogeni rezistenți la medicamente, creșterea ratelor de obezitate și a inactivității fizice, până la impactul asupra sănătății al poluării mediului și al schimbărilor climatice.

Moldova, în topul țărilor din fosta URSS cu cele mai multe decese cardio-vasculare, provocate de alimentația incorectă

21 January, 2019 - 22:18
Statele din fosta URSS, printre care și Moldova, se situează în fruntea unui clasament al țărilor în care cele mai multe decese cauzate de maladiile cardio-vasculare sunt legate de alimentația incorectă. Țara noastră se află pe locul 5 în acest top, între Ucraina și Azerbaijan.

Un medic a extirpat din greșeală un rinichi, după ce l-a confundat cu o tumoare. A primit o pedeapsă ingenioasă

21 January, 2019 - 22:18
Un chirurg din Florida a extirpat rinichiul unei paciente, crezând că este vorba despre o tumoare. S-a întâmplat în anul 2016, când chirurgul Ramon Vazquez a participat la o intervenție de fuziune spinală la o pacientă.

Tot mai mulți copii se nasc cu intestinele în afara abdomenului, un defect periculos și pentru unii letal. Cum explică cercetătorii situația

21 January, 2019 - 22:18
Statele Unite se confruntă cu un număr în creștere a bebelușilor care se nasc cu un defect grav, pentru unii chiar fatal. Nou-născuții au intestinele în exteriorul abdomenului, iar pentru a fi salvați au nevoie de urgență de intervenție chirurgicală. Defectul se produce din cauza lipsei sacului de protecție din jurul intestinelor, iar cercetătorii din cadrul Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) leagă acest fapt de consumul de opiacee.

Opinii ale foștilor studenți la Medicină, care au plecat din țară. „E o decizie disperată. Cine are de plecat, va pleca. Statul trebuie să investească în salarii și logistică”

21 January, 2019 - 22:18
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției sociale refuză să le elibereze foștilor studenți bugetari certificate de autentificare a studiilor. În schimbul unui astfel de document, aceștia ar trebui să restituie universității banii pentru cei șase ani de studii, pentru bursa primită sau să urmeze studiile de rezidențiat în țară și să mai activeze încă trei ani aici.

Intervenție neurochirurgicală hi-tech la Iași. Medicii au reușit să extragă o tumoră de 3 centimetri cubi

21 January, 2019 - 22:18
În ultimii ani, Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a fost dotat cu aparatură şi echipamente medicale de câteva milioane de euro, care ajută la efectuarea intervenţiilor chirurgicale de mare precizie, cei din conducerea unităţii medicale comparând modul în care se fac acum operaţiile la spitalul ieşean cu cele din străinătate, din clinici cunoscute, cum ar fi cele din Austria.

Medicul Vadim Scarlat și-a recunoscut vina: Acesta va compărea în fața judecătorilor

21 January, 2019 - 22:18
Procuratura Anticorupție anunță că a finalizat urmărirea penală în privința medicului Vadim Scarlat, învinuit în dosarul „mitei pentru judecători”. Medicul și-a recunoscut integral vina, iar acum câteva zile a fost eliberat din arest la domiciliu. Dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, acesta riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 15.000 la 20.000 de lei sau cu închisoare de la 2 la 6 ani.

Salariile mari n-au schimbat nimic la capitolul șpagă

21 January, 2019 - 22:18
Vasi Rădulescu, medic cardiolog peste Prut explică într-o postare pe Facebook despre ce NU s-a schimbat în domeniul sănătății în România, chiar dacă s-au făcut reforme, s-au schimbat legi și s-au mărit salariile.

Ministerul Sănătății se răzbună pe mediciniști și le decide viitorul? Autoritatea refuză să elibereze certificate de autentificare absolvenților care au făcut Medicina la buget

21 January, 2019 - 22:18
Absolvenții bugetari ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” nu pot aplica pentru studii la rezidențiat într-o altă țară. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale refuză să le elibereze un certificat de autentificare a studiilor, indispensabil pentru orice țară, cu excepția României. În schimbul unui astfel de certificat aceștia trebuie să restituie banii pe contract pentru cei 6 ani de studii și bursa ce li s-a oferit.

Este decis. Statul trece aproape 70 la sută dintre bolnavii de diabet la tratamentul cu analogul de insulină STRIM, contestat de unele asociații de pacienți

21 January, 2019 - 22:18
Esculap Farm SRL este câștigătoarea licitației cu statul pentru importul de insuline biosimilare STRIM, produse de compania farmaceutică ucraineană Farmak. Valoarea contractului depășește 28 de milioane de lei, iar importatorul urmează să asigure pacienții cu diabet zaharat de tip 1 și 2 cu aproximativ 414 mii de cartușe, glargină biosimilară. Astfel, din cei peste 16 mii de pacienți cu diabet din Moldova, aproximativ 10 mii vor trece de la analogul de insulină Lantus, la biosimilarul STRIM.

Dosarul Tomograf 1: Șeful secției imagistică și tomografie computerizată de la Centrul Republican de Diagnostic, pe mâna judecătorilor. Medicul a fost dat în judecată și de către instituția unde lucra

21 January, 2019 - 22:18
Procuratura Anticorupție anunță că a finalizat urmărirea penală în cazul șefului secției imagistică și tomografie computerizată de la Centrul Republican de Diagnostic, iar dosarul a fost expediat judecătorilor. Medicul, învinuit de abuz în serviciu și îmbogățire ilicită, a fost acționat în judecată de către administrația CRDM, care cere repararea prejudiciului cauzat.

Aliona Serbulenco: Oamenii nu vor mai muri de tuberculoză atunci când vom avea politici consistente și angajamente asumate de toți actorii implicați. TB nu este sarcina doar a sistemului de sănătate

21 January, 2019 - 22:18
Republica Moldova derulează cel de al cincilea Program național de control al tuberculozei, pentru anii 2016-2020, iar un parteneriat regional din care fac parte 11 țări - TB-REP – determină țara noastră să schimbe conceptual modul în care era abordată tuberculoza până acum.

Struțo-cămila divorțează. Direcția autorizare și acreditare în sănătate va deveni din nou instituție separată

21 January, 2019 - 22:18
Reformele în sănătate devin epopei, care durează ani de zile, dar care nu neapărat au și un final reușit. Așa se întâmplă că una dintre reformele „de succes” din sănătate, cea în domeniul supravegherii de stat a sănătății publice, încă nu s-a încheiat. Dimpotrivă, se pare, responsabilii trebuie să ia unele procese de la capăt.

Unul dintre cele mai mari focare ale bacteriei E.coli, depistat în salata verde, a fost nimicit

21 January, 2019 - 22:18
„Acest focar pare să fi fost distrus”, au declarat responsabilii din cadrul Centrelor americane de prevenire și combatere a maladiilor (CDC). Specialiștii nu au mai găsit E.Coli în salata verde cultivată în unele regiuni din nordul și centrul Californiei.

Responsabilii de domeniul medicamentelor încalcă propriile regulamente. Lista preparatelor esențiale nu a mai fost revizuită de 7 ani

21 January, 2019 - 22:18
În timp ce pe piața mondială apar medicamente noi importante pentru sănătate, în Moldova lucrurile la acest capitol par să fi rămas blocate în timp. Lista națională a medicamentelor esențiale (LNME) pentru pacienți nu a mai fost revăzută deja de 7 ani, iar ea trebuie să cuprindă cele mai importante, prioritare și accesibile preparate necesare oamenilor. Ultima dată documentul a suportat modificări în 2011.

Scandal la Spitalul Clinic Republican. Un medic rezident a rămas fără prime pentru un an, după ce s-a indignat pe Facebook că nu a ridicat salariu majorat pentru decembrie

21 January, 2019 - 22:18
Un medic rezident, angajat al Spitalului Clinic „Timofei Moșneaga”, a rămas fără prime pentru următoarele 12 luni, după ce a scris pe Facebook că nu a primit salariul mărit pentru luna decembrie, așa cum au anunțat autoritățile. Decizia a fost luată de administrație, iar problema a fost discutată astăzi în cadrul unei ședințe cu rezidenții și șefii de catedre din această instituție.

Ministerul Sănătății susține că spitalele lucrează în regim normal. Oamenii sunt rugați să respecte regulile de siguranță pe timpul codului galben de ninsori

21 January, 2019 - 22:18
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a emis un Ordin cu privire la acțiunile prestatorilor de servicii medicale și sociale în perioada ninsorilor abundente și temperaturilor scăzute.

Mese plătite pentru rezidenți. Cum explică ministra Sănătății de la București faptul că aceștia vor trebui să plătească mâncarea la cantina spitalului

21 January, 2019 - 22:18
Ministrul Sănătății din România, Sorina Pintea, vine cu noi explicații în cazul rezidenților de la Spitalul Județean de Urgență din Craiova, unde medicii rezidenți au fost anunțați că trebuie să-și plătească mâncarea la cantina spitalului, deși medicii mănâncă acolo gratuit.

Salarii majorate pentru doctori: de unde au găsit directorii bani și de ce nu toți s-au bucuat de lefuri mai mari

21 January, 2019 - 22:18
Instituțiile medicale din țară urmează să-și primească, până pe 15 ianuarie, banii pentru serviciile medicale prestate pentru ultimele două săptămâni din decembrie. Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) anunță într-un comunicat scurt că a recepționat dările de seamă, iar acum prelucrează informațiile oferite.

Silvia Radu nu mai este ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Cine i-a luat locul

21 January, 2019 - 22:18
Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a degrevat din funcție pe perioada campaniei electorale. În locul ei a rămas să gestioneze treburile în minister, secretarul general de stat, Boris Gîlca.
La Inceput