Lista maladiilor contagioase pentru care e nevoie de carantină

Atunci când un om se îmbolnăvește de o maladie contagioasă e nevoie ca el să fie izolat și să primească îngrijirile medicale de rigoare. Acest lucru se face pentru a evita expunerea altor oameni la infecţie. Cei care au intrat în contact cu bolnavul contagios, dar nu știu dacă sunt și ele bolnave, trebuie și ele izolate. Uneori e nevoie să fie stabilite și regimuri de carantină. De exemplu, acestea pot fi rugate să rămână acasă, ca să evite răspândirea bolii. Bolnavii, la rândul lor, trebuie imediat să se adreseze medicului.

Lista curentă a bolilor care necesită izolarea sau carantina sunt: holera, difteria, tuberculoza, pesta, variola, febra galbenă, febrele hemoragice de etiologie virală (Lassa, Marburg, Ebola, de Crimeea şi Congo), Sindromul Acut Sever Respirator (SARS), ect.

Izolarea variază în funcție de perioada de incubație şi tratamentul necesar. Bolnavul se poate trata acasă, dar și la spital. Acest lucru depinde de maladie, starea pacientului și condiţiile de trai ale acestuia. Deciziile sunt luate ținându-se cont de indicațiile medicului. În unele cazuri, autorităţile sunt în drept să izoleze bolnavul, cu scopul de a proteja populaţia.

Carantina va dura atât cât este nevoie pentru a fi îndeplinite toate măsurile menite să protejeze sănătatea publică, cum ar fi imunizarea sau tratamentul specific, pentru a evita molipsirea altor persoane.

Persoanele aflate în carantină, de regulă, sunt izolate, iar contactul cu oamenii este redus. În asemenea situații, e bine să fie evitate spațiile publice, transportul comun, etc. Însă aceşti bolnavi trebuie îngrijiţi medical. În funcție de pericolul pe care-l prezintă boala, acești pacienți trebuie să dispună de o alimentaţie corectă.

Intervenţiile pentru care trebuie să fie pregătit medicul în cazul apariţiei unei boli extrem de contagiase:

·        Vaccin;

·        Antibiotice de rezervă;

·        Posibilitatea de a efectua un diagnostic de laborator rapid şi corect;

·        Monitorizarea simptomelor;

·        Tratament intervenţional cât mai rapid posibil.

Durata şi scopul carantinei variază în funcție de perioada de incubaţie a bolii și starea generală de sănătate a pacientului.

De exemplu:

Câteva ore pentru evaluare. Dacă există suspiciuni că pasagerii unui avion, tren sau corabie au fost expuşi pericolului de a se infecta cu o maladie contagioasă, aceștia pot fi reţinuţi pentru câteva ore, până când autorităţile vor lua o decizie ce fac cu ei. Câţiva dintre pasageri vor furniza informaţie cu privire la contacte, cei bolnavi vor fi transportaţi în încăperi speciale pentru a li se acorda ajutorul medical necesar. Au fost cazuri când autorităţile locale şi specialiştii în sănătate publică au impus carantină pe o perioadă scurtă de timp, pentru a stabili dacă există bolnavi.

Timp suficient pentru tratament sau alte intervenţii. Dacă autorităţile descoperă unul sau mai mulţi pasageri bolnavi la bordul unui avion, tren sau corabie, ceilalţi pasageri pot fi izolaţi într-o încăpere special prevăzută în acest scop, unde vor primi asistenţa medicală necesară.

Pe toată durata perioadei de incubaţie. Dacă autorităţile responsabile de sănătatea publică depistează un caz de boală extrem de contagioasă, în transportul comun, iar riscul de contaminare este foarte înalt, atunci pasagerii sunt ținuți sub observaţie pe toată perioada de incubaţie, se observă dacă nu se declanşează simptomele de boală. 

Cine are dreptul să impună măsuri de izolare sau carantină şi unde se fac acestea

Dacă populaţia dintr-o anumită regiune a fost expusă riscului de a se îmbolnăvi de o boală infecţioasă autorităţile statului şi responsabilii de sănătatea publică vor informa oamenii că au fost expuşi pericolului şi vor fi direcţionaţi către asistenţa medicală pentru a face teste de diagnostic. De asemenea, populaţia va fi informată să evite locurile aglomerate și contactul cu persoanele neexpuse.

O maladie contagioasă sau transmisibilă cauzată de un agent biologic (virus, bacterie, parazit, ciupercă, prion).

O boală contagioasă se transmite foarte uşor de la un om la altul.

Sursa foto: 
images.wisegeek.com
Sursa: 

emergency.cdc.gov

La Inceput