Mituri medicale

13 mituri ce pun pe gânduri potențialii donatori de sânge. Aflăm dacă e periculos sau nu să salvezi vieți

În fiecare an, la nivel global, oamenii donează în jur de 100 de milioane de doze de sânge. Termenul de păstrare, însă, este limitat și prin urmare, este nevoie continuă de noi donatori.

„O doză de sânge poate salva o viață, iar separat în componente - trombocite, plasmă, acesta poate ameliora starea de sănătate a pacienților cu boli specifice”, precizează experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Deseori sângele donatorilor este vital pentru pacienții care au suferit traume grave, pentru cei care trec printr-o intervenție chirurgicală, sau pentru bolnavii cu maladii ale măduvei osoase. Iată 13 convigeri despre donarea de sânge care sunt de fapt mituri sau jumătăți de adevăr.

 

Psoriazisul este contagios sau poate fi tratat cu diete? 10 mituri și interpretări greșite despre afecțiune

Psoriazisul este o afecțiune a pielii care se manifestă prin apariția unor pete roșii, cruste și scuame (n.r. coji sau solzi). Cel mai frecvent acestea apar pe genunchi, scalp, coate și pe spate. Deși nu se cunoaște exact câte persoane la nivel mondial suferă de această afecțiune, un studiu realizat în 2020 estimează că incidența variază de la 0,14% în rândul populației Asiei de Est, la 1,99% în Australia și Noua Zeelandă, spre exemplu. Alte studii au identificat rate mult mai mari, de circa 11,4%  în Norvegia.

Este necesar să administrezi Fluconazol împreună cu antibioticele sau nu?

Atunci când tratezi o infecție și administrezi antibiotice, s-ar putea să te confrunți și cu o infecție fungică, fapt pe care îl atenționează medicii și companiile producătoare de medicamente în prospecte. Se întâmplă pentru că antibioticele administrate distrug nu doar bacteriile rele, ci și pe cele bune, inclusiv din vagin. Aceasta determină o creștere necontrolată a fungilor Candida care în mod natural se află în interiorul acestui organ, dar sunt suprimate de obicei de bacteriile acido-lactice. Deși cel mai frecvent candidoza este o afecțiune feminină, bărbații pot, de asemenea, să sufere de aceasta. Pentru a-i preveni apariția, medicii prescriu alături de antibiotice și administrarea preparatelor antifungice, precum Fluconazolul. Află în continuare cât de eficientă este această tactică și dacă trebuie să o urmezi sau nu.

Vaccinul împotriva COVID-19 provoacă infertilitate. Mit sau adevăr

Activiștii care „apără” cu înverșunare populația de vaccinarea împotriva COVID-19 lansează periodic dezinformări și teorii conspiraționiste în mediul online. Una dintre acestea, cea mai înverșunată, este că vaccinarea împotriva noului coronavirus ar putea afecta fertilitatea. Vă povestim în continuare cum și unde a apărut teoria și de ce ea este absolut falsă.

Mituri: vaccinul COVID-19 poate schimba ADN-ul uman

Pentru a asigura formarea anticorpilor în organismul uman și a garanta o protecție de durată împotriva COVID-19, toate companiile producătoare de vaccinuri utilizează ARN-ul mesager, care, odată pătruns în organism, determină sinteza unei proteine specifice de la suprafața virusului SARS-CoV-2, prin intermediul căreia acesta pătrunde în celulele organismului. Odată sintetizată, proteina determină declanșarea unui răspuns imun. Deși această tehnologie este cunoscută de comunitatea medicală de mai mult de 20 de ai, ea a devenit un subiect pentru multiple dezinformări. Află în continuare ce reprezintă această tehnologie și dacă poate această particulă de ARN mesager să se integreze în ADN-ul uman.

Mituri – masca de protecție individuală nu îți permite să respiri și dăunează plămânilor

Tot mai frecvent în transport sau în alte spații publice oamenii renunță la masca de protecție individuală, enunțând că „se înnădușă” sau că acest obicei le poate dăuna plămânilor. De asemenea, tot mai frecvent masca este purtată doar pe gură, sau, și mai rău, sub bărbie. În ambele cazuri persoanele se expun riscului de a se infecta cu noul coronavirus, dar și îi pun în primejdie pe cei din jur în cazul în care sunt purtători sănătoși sau nu au respectat măsurile de autoizolare la domiciliu odată cu debutul simptomelor. Află în continuare dacă este adevărat că masca îți dăunează plămânilor și ce spun specialiștii din sănătate la acest capitol.

Mituri: apa alcalină este mai sănătoasă decât cea simplă

Apa este, la drept vorbind, sursa vieții pe pământ. Aceasta este importantă pentru fiecare celulă, țesut și organ din corp, iar cea mai bună modalitate de a fi hidratat este servirea acesteia pe parcursul întregii zile. Cea mai mare controversă apare atunci când vine vorba de tipul apei care urmează a fi servită. Unii afirmă că apa alcalină este mai benefică pentru organism, iar consumul ei poate aduce mai multe beneficii decât cea simplă. Află în continuare ce este mai exact apa alcalină, ce beneficii posibile are, este sau nu un mit și ce spune știința în acest sens.

Mituri despre noul coronavirus, COVID-19 – explicațiile Organizației Mondiale a Sănătății

Pe măsură ce noul coronavirus, COVID-19 evoluează teritorial, în spațiul online apar tot mai multe mituri legate de acesta. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dezmințit anterior o serie de mituri. Urmăriți în continuare o altă „porție”, cu explicațiile autorităților competente de la OMS.

Mituri – gătitul în cuptorul cu microunde este dăunător

Cuptorul cu microunde a devenit în timp un „must have” în bucătăria modernă.

Mituri: ceapa tăiată, păstrată în cameră, previne gripa și răceala

Odată ce simptomele gripei și răcelii își fac apariția, prima întrebare care apare este - cum să le oprim evoluția? Administrarea vitaminei C, a medicamentelor antiinflamatoare sau a ceaiului cald cu dulceață de zmeură sunt doar câteva măsuri pe care le luăm, de obicei. O altă metodă de ne trata cât mai natural este să punem în cameră ceapă, curățată și tăiată felii pentru a „ucide” infecția. Cât de adevărată sau mitologică este această măsură, aflați în cele ce urmează.

La Inceput