Roșii umplute cu arpacaș de orz „Perlovka”

Roșiile sunt legumele iubite de la mic la mare, iar acum este și perioada în care le putem savura pe ale noastre. Acestea conțin o serie de vitamine foarte importante pentru dezvoltarea armonioasă a organismului. Dintre vitaminele conţinute de roşii, cele mai importante sunt vitamina A (importantă pentru ochi şi pentru procesele endocrine), complexul B (B1, B2, B5, B6 - protectoare ale sistemului nervos, ale sistemului osos, ale metabolismului), vitamina C (necesară sistemului cardiovascular, sistemului nervos și endocrin), vitamina E (vitamina tinereții și a fertilităţii) şi vitamina K (importantă pentru sinteza anumitor elemente ale sângelui).

Printre alte beneficii ale roşiilor se mai numără şi faptul că aceastea conţin cantităţi însemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu şi seleniu, precum şi acizi organici, aceştia din urmă având un rol important pentru sistemul digestiv. Roşiile acţionează asupra majorităţii organelor şi luptă împotriva a numeroase boli cum ar fi: cancerul de prostată, afecţiuni ale sistemului osos, boli cardiace, infecţii, obezitatea şi diabetul de tip II, tromboflebita, dar şi reumatism.

V-am pregătit o rețetă de roșii umplute cu arpacaș de orz, o mâncare ideală pentru cină.

Ingrediente pentru 6 persoane
12 roșii rotunde și vârtoase, mășcate
1 vânătă tocată cubulețe
1 ceapă tocată mărunt
2 căței de usturoi pisat
100 g arpacaș de orz (poate fi înlocuit cu orez)
400 g cașcaval tare, dat prin răzătoare
1 mănunchi de pătrunjel
12 măsline fără sâmbure, tăiate în 2-3 felii
ulei
1 linguriță de boia de ardei
1 lingură de capere mărunte, dacă aveți

Mod de preparare

  1. Cuptorul se încinge la 190 grade C.
  2. Arpacașul de orz se fierbe în apă suficientă la foc mic timp de 50 de minute, să se umfle, dar să rămână vârtos.
     
  3. Se taie vârful roșiilor, ca pe căpăcele, și se scoate cu o lingură miezul din interior, tocându-l și păstrându-l. Roșiile se aranjează într-un vas de copt.
     
  4. Într-o tigaie se gătesc cubulețele de vinete cu ulei, timp de 5-6 minute, ca să se înmoaie.
     
  5. Se adaugă ceapa, usturoiul, restul uleiului și se mai gătesc 5 minute.
     
  6. Se adaugă arpacașul fiert, miezul de roșii, boiaua de ardei, caperele (dacă folosiți), măslinele, jumătate din pătrunjel și din cașcavalul ras.
     
  7. Roșiile se umplu cu amestecul dat, apoi se presară cu restul pătrunjelului și cașcavalului. Se acoperă cu căpăcelele păstrate.
     
  8. Se coc în cuptor timp de 35-40 de minute, până devin arămii pe la margini.
     

Roșiile umplute se servesc cu cartofi și/sau cu o salată verde.
 

Poftă bună!

Sursa foto: 
Tamara Schiopu
Sursa: 

Rețetă din cartea „Un an la fermă” de Tamara Șchiopu

La Inceput