Beneficiile alăptării. Prin câte filtre trece laptele matern până ajunge la copil

Alăptarea copilului chiar din primele clipe de viață are o serie de beneficii și nu poate fi înlocuită cu nimic altceva, spun specialiștii. Multe mămici se îngrijorează în privința cantității, dar și a calității laptelui. Cel mai des ele se întreabă cât lapte să-i dea copilului și la ce intervale de timp. Mai multe la acest subiect ne spune neonatologul Carolina Călugăreanu.

„Alăptarea începe în primele ore de la naștere. Această perioadă de timp se numește ora magică a nou-născutului sau skin to skin cu mama. Este foarte important ca după ce s-a născut copilul, dacă este într-o stare satisfăcătoare și nu este supus unor proceduri medicale, să fie imediat atașat la pieptul mamei și să înceapă alăptarea.

Un copil atașat la sânul mamei în primele ore de la naștere plânge mai puțin decât un copil care este luat de la mamă. Anume în primele ore se dezvoltă cel mai mult instinctul de alăptare și ea devine de durată. Când copilul este așezat pe burta mamei, începe singur să caute mamelonul. De fapt, este singurul miros pe care copilul îl recunoaște, deoarece e asemănător celui al lichidului amniotic.

În momentul în care bebelușul este atașat la piept, în corpul mamei se secretă mai multă oxitocină și prolactină. De asemenea, are loc eliminarea mai rapidă a placentei. Alăptarea din primele secunde de viață reglează tensiunea arterială după naștere și este o bună profilaxie pentru hemoragiile postpartum.

În cazul copiilor născuți prematur mama secretă colostru timp de o lună. Copilul prematur are nevoie de mai multe proteine ca să crească mai rapid, de mai mulți anticorpi ca să facă față vieții extrauterine, de mai mult fier pentru a face depozite și a preveni anemia.

În general, o mamă care își alăptează bebelușul are aceeași cantitate de lapte de la 3 săptămâni până la vârsta de șase luni. În această perioadă laptele doar își schimbă proprietățile, în funcție de necesitățile copilului.

De asemenea, organismul mamei știe ce trebuie să secrete în funcție de anotimp. Vara laptele este mai bogat în apă. De aceea, pe timp canicular bebelușul nu are nevoie suplimentar de lichide, doar trebuie hrănit la cerere. Noaptea laptele este mai bogat în săruri minerale și fier. Când copilul este bolnav, în saliva acestuia se secretă anumite substanțe care sunt preluate de organismul mamei și atunci ea secretă un antibiotic natural, imunoglobuline, astfel încât copilul să poată face față infecției.

De asemenea, în lapte este mai mult triptofan, acizi grași polinesaturați, care ajută la dezvoltarea periajului copilului, de aceea copii alimentași la sân sunt cu un IQ mai înalt, față de cei hrăniți cu formulă. Alt aspect destul de important este faptul că laptele matern are celule anticancerigene. Laptele matern are melatonină care reglează somnul copilului. Este firesc ca bebelușul să adoarmă la sân și nu înseamnă că este răsfățat.

De asemenea, descoperirile recente arată că laptele matern diferă în funcție de sexul bebelușului, băiat sau fată. Pentru băieței laptele matern are cu 25% mai multe calorii și săruri minerale, decât pentru fetițe.

Mamele se îngrijorează în legătură cu alimentația în alăptare. Trebuie să știți că obiceiurile alimentare nu influențează lactația. O mamă trebuie să mănânce sănătos și echilibrat. Sânul, la fel ca placenta are cinci filtre. Până să ajungă laptele la sân trece prin cinci filtre. În el rămân doar vitaminele hidrosolubile. Gustul laptelui se schimbă, pentru că asta depinde de obiceiurile alimentare din familie, iar copilul trebuie obișnuit cu aceste obiceiuri. Evident mâncarea nu trebuie să fie foarte condimentată, evitați mâncarea semifabricată. În rest mâncați tot.

Mama trebuie să bea lichide de cât are nevoie pentru a fi hidratată. Nu trebuie să bea în exces. Doar prolactina și oxitocina produc lapte și aceasta depinde de programarea genetică și mentală.

Multe mămici sunt interesate la ce interval de timp să-și alăpteze micuții și cât trebuie să dureze alăptarea. În general, copilul trebuie hrănit la cerere. Nu este nevoie să faceți un regim, la fiecare două ore.

Până la șase luni exclusiv copilul trebuie hrănit doar cu lapte matern. După șase luni începe diversificarea. Atunci și cantitatea de lapte secretată devine mai mică. Este nevoie să fie combinată lactația cu alimentația alternativă. Până la un an și jumătate, copilul sigur își dezvoltă toți anticorpii necesari pentru dezvoltarea imunității. Mai departe depinde cum aveți grijă de el”.

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
www.copilul.ro
La Inceput