Sanatate Info

Subscribe to Sanatate Info feed
Sănătate Info
Updated: 7 hours 19 min ago

Rata de infectare cu COVID19, în descreștere în Moldova. E în creștere rata deceselor, comparativ cu alte state. Eventuale scenarii de evoluție ale Covid-19, în țară

7 hours 19 min ago
Rata contagiozității este în descreștere, în Moldova, ajunând de la 1,38 săptămâna trecută la 0,9 săptămâna aceasta. De asemenea, numărul cazurilor înregistrate a scăzut cu 8,9%, numărul de decese cu 7 la sută, iar numărul celor care s-au vindecat a crescut de 2,9 ori. Totodată, incidența cazurilor raportate în țară în comparație cu alte state, la un milion de locuitori, a crescut față de săptămâna precedentă, potrivit ultimelor date prezentate astăzi de către autoritățile din sănătate.

Un sistem medical transparent în viitor – cum ar trebui să fie acesta

7 hours 19 min ago
În prezent, atât în țările cu un venit mare, cât și în cele cu unul mediu sau mic, există o necesitate tot mai mare pentru transparență în sistemele medicale și implementarea unui șir de reforme pentru a o susține.

Recomandări post criza COVID19 pentru sectorul construcțiilor – proceduri de lucru în șantier

7 hours 19 min ago
Pandemia COVID-19 a afectat toate sectoarele economiei, inclusiv pe cel al construcțiilor. În timp ce unele șantiere au rămas operaționale pe timp de restricții, altele și-au sistat activitatea.

Recomandări pentru unitățile și lucrătorii din sectorul turistic, după criza COVID19

7 hours 19 min ago
Relansarea economiei după starea de urgență include în sine și reluarea activității în sectorul turistic și hotelier. După aproape trei luni de inactivitate, agenții economici trebuie să revină la activitățile sale ținând cont de respectarea distanței sociale și a altor măsuri de protecție individuală – atât de către lucrători, cât și de clienții săi.

Rodica Comendant: „Nu poți interzice unei femei să facă avort. Ea îl va face oricum, chiar și cu prețul vieții sale”

7 hours 19 min ago
Femeile din Moldova care decid să întrerupă o sarcină încă mai sunt blamante. Sunt privite acuzator și chiar umilite pentru decizia luată. Se întâmplă într-o țară în care avortul, în general, e legal, iar alegerea de apăstra sau nu o sarcină aparține femeii. Această discriminare vine nu doar din mulțime, din societate, ci de multe ori și de la angajații sistemului medical.

EXCLUSIV: COVID19: Copiii din Zona Roșie

7 hours 19 min ago
Ascuns în cămăruța mică de la poarta spitalului, paznicul se uită ba la ceas, ba în telefon, ba pe fereastră, pentru ca niciun vizitator să nu intre pe teritoriul spitalului.

Încă 188 de persoane s-au infectat cu Covid-19

7 hours 19 min ago
Astăzi au fost efectuate 1.445 de teste, iar 188 dintre acestea sunt pozitive. Astfel numărul cazurilor confirmate a ajuns la 7.725 de cazuri. Mai mult de jumătate din ele sunt vindecate – 4.123 la număr

Afaceri cu banii statului, în lipsă de transparență. BB Dializă a fost contractată cu peste 9,5 milioane de euro din banii din asigurări, fără să arate cum îi cheltuiește

7 hours 19 min ago
BB Dializa este instituția privată cu cei cel mai mare contract din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală și a șaptea instituție cu cel mai mare contract din totalul de peste 450 de instituții publice și private, contractate din banii din asigurări pentru anul 2020. Instituția a beneficiat de contracte în creștere de-a lungul anilor, dar niciunul nu este public și nu se regăsește pe pagina oficială a instituției.

Se caută directori la 5 spitale raionale, un spital municipal și unul republican

7 hours 19 min ago
Odată cu încetarea stării de urgență, s-a dat liber și la concursurile privind ocuparea funcțiilor de director pentru instituțiile medicale. Astfel, potrivit ordinului Nr.72 din 18 mai la concurs au fost scoase funcțiile de director pentru Spitalul Raional Ocnița, Drochia, Fălești, Cantemir și Cimișlia, dar și pentru Dispensarul Republican de Narcologie și Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

Și Spitalul Raional Soroca a pierdut un medic. Ginecologul Valeriu Crivoi a murit din cauza complicațiilor provocate de SARS-CoV-2

7 hours 19 min ago
Ieri, pe 26 mai, medicul obstetrician-ginecolog în vârstă de 58 de ani, Valeriu Crivoi s-a stins din viață. Inițial, acesta a fost internat la Spitalul Raional Soroca, fiind infectat cu SARS-CoV-2 și cu pneumonie. Starea lui s-a agravat, fiind transferat la Spitalul Clinic Republican, aici unde s-a tratat de Covid-19, dar a dezvoltat o pneumoscleroză pulmonară, o complicație a infecției. Un transplant de plămâni l-ar fi salvat.

Solidari în pandemie. Cum își ajută asistenții medicali colegii care se îmbolnăvesc de COVID-19

7 hours 19 min ago
În fiecare dimineață la ora 05:30 ea se trezește și mulge vaca, apoi o duce la cireadă, dă mâncare la păsări, își trezește cele două fetițe, le îmbracă și somnoroase merg împreună cu tatăl lor la bunici, până se întoarce mama.

A mai murit un medic din cauza COVID-19. Este al 15-lea lucrător medical din Moldova, răpus de infecție

7 hours 19 min ago
Spitalul Municipal „Sfânta Treime” din Capitală anunță că aastăzi s-a stins din viață colegul lor, medicul chirurg Stelian Candîba. Este al 15-lea la număr cadru medical, care a pierdut lupta pentru viață. Astăzi, pe ultimul drum a fost petrecut un alt medic, care a murit ieri. Este vorba de medicul infecționist de la Spitalul Raional Comrat, Fiodor Bargan. Avea doar 45 de ani.

158 de cazuri noi de Covid-19, după procesarea a peste o mie de teste

7 hours 19 min ago
Astăzi au fost procesate 1.118 teste, dintre care 158 sunt pozitive. Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Numărul cazurilor a ajuns la 7.305, dintre care 3.154 sunt active. 256 de pacienți sunt în stare gravă, iar 19 persoane sunt conectate la aparatele de respirație artificială.

Ghid post-criză COVID-19 pentru saloanele de frizerie și coafură

7 hours 19 min ago
Măsurile de restricție impuse anterior încep, încetul cu încetul, să fie adaptate, în multe state pregătindu-se planul de relansare a economiei. Pentru că situația în care ne aflăm astăzi este una absout neobișnuită, mulți agenți economici întâmpină dificultăți în amenajarea spațiilor cu luarea în calcul a tuturor măsurilor de protecție individuală.

Platforma Solidarității împotriva COVID-19 aduce în Moldova ghiduri de bune practici pentru diferite sectoare economice

7 hours 19 min ago
Platforma E-Sanatate, în parteneriat cu Europuls, lansează o initiativă de dialog între ONG-urile cu profil social și activiștii civici, care au desfășurat acțiuni de combatere a impactului pandemiei COVID-19.
La Inceput