Auzul nou-născutului. Semne de alarmă

Toate cele cinci simțuri – auzul, mirosul, gustul, pipăitul și vederea sugarilor încep să se dezvolte încă în perioada intrauterină. Astfel, atunci când se naște, micuțul are deja toate simțurile funcționale. Mulți părinți își fac însă griji și se întreabă dacă simțurile copilului se dezvoltă normal, mai ales că e greu să înțelegi când un bebeluș are nişte dereglări. Acest lucru se referă mai mult la auz.

Cum să îți dai seama, dacă auzul micuțului tău se dezvoltă normal și cum să eviți infecţia urechii acestuia?

Examinarea auzului sugarilor

Așadar, copilul aude de la naștere. Savanții au constatat că acesta începe să deslușească sunetele încă din uter. Apropo, vocea mamei, el o recunoaște cel mai bine. Fătul o aude mai tare decât pe ale celorlalți. Încă în timpul când nu înțeleg sensul cuvintelor, copiii știu să distingă intonația vocii: tonul afectuos de cel sever.

Dar să verifici auzul sugarului este destul de complicat. Bebelușul nu poate spune dacă aude sau nu. Din acest motiv sunt importante observațiile părinţilor și medicilor, care examinează copilul. Dacă totuşi bebelușul are devieri de auz, e bine ca ele să fie depistate la timp.  

Semnale de alarmă:

• Sugarul, care are doar o lună, nu reacționează la zgomotele bruște din jurul lui

• La 3 luni bebelușul încă nu întoarce capul în direcția sunetului

• Abia la 5-6 luni, copilul începe să deslușească anumite sunete

Dacă aveti dubii că micuțul dumneavoastră ar avea probleme de auz, este bine să vă adresați medicului pediatru sau orelist-ului de la policlinica de sector. Dacă va fi nevoie acesta vă va oferi bilet de trimitere către un doctor specializat în probleme de auz. Acești doctori pot fi găsiți în centre speciale, care se ocupă de probleme de auz. Copilul va trebui să treacă teste suplimentare.

Infecțiile urechii sugarilor

Cele mai frecvente probleme de urechi ale copiilor sunt infecţiile. Este însă dificil să le recunoști. Dacă bebelușul plânge tot mai des, duce mânuțele spre urechi, trage de ele, s-ar putea să aibă o infecţie. În astfel de situaţii, de regulă, copilului îi curge nasul, tuşeşte, are febră. Totuși aceste simptome pot lipsi. De cele mai deseori, când copilul are urechea infectată, îi este complicat să mănânce la pieptul mamei și să înghită. Dacă micuțul refuză să se alimenteze la sânul mamei sau din sticluță, iar mamei i se pare că l-ar deranja ceva, este bine să mergeți la doctor.

Netratarea infecțiilor urechii poate avea consecințe grave cum ar fi ruperea timpanului și chiar pierderea auzului. Deși aceste cazuri sunt destul de rare, este bine să mergeți la un control chiar și în cazul celor mai mici suspiciuni. Cu auzul bebelușului nu trebuie să riști.

Ce poate provoca infecția urechii?

Când copilul cască ori înghite, bacteriile nimeresc în urechea medie prin trompa luiEustachio, un canal ce face legătura între timpan (urechea medie) și nazofaringe. De obicei, acest lucru nu provoacă probleme de sănătate, ele pot fi uşor înlăturate. Însă, dacă trompa lui Eustachio este inflamată, bacteriile încep să se acumuleze în timpan, se înmulțesc rapid în mediu cald și umed și pot provoca puroi. Membrana timpanică se inflamează și se poate ajunge la otită medie acută. Organismul bebelușului începe să lupte cu infecția, astfel face febră. Doctorul poate prescrie tratament cu antibiotice, care distrug rapid bacteria. Dar ca din ureche să dispară lichidul și puroiul va fi nevoie de câteva săptămâni.

Pot sau nu fi prevenite bolile urechii la bebeluși?

Pentru a diminua posibilitatea dezvoltării infecțiilor urechii la nou-născuți:

• Străduiți-vă să hrăniți copilul la sân. Studiile au arătat că riscul apariției infecțiilor urechii la bebelușii hrăniți cu laptele mamei este mult mai mic.

• Reduceți la minim folosirea suzetei

• Nu permiteți nimănui să fumeze în apropiere de copilul dumneavoastră

• Nu se recomandă să duceți copilul mai mic de un an la creșă sau la grădiniță.          

 

Cuvinte cheie: 
La Inceput