Ce este cancerul și cum se dezvoltă celulele canceroase

Cuvântul cancer provine din limba greacă și în traducere înseamnă crab. Maladia, care are o istorie destul de veche, a fost numită astfel, cel mai probabil din cauza modului în care se răspândește în organism și care aseamănă cu forma unui crab. Specialiștii în domeniu spun că aproape toate țesuturile corpului pot fi afectate de o asemenea tulburare, iar cauzele și evoluția cancerului sunt foarte diferite.

Astfel, fiecare dintre noi este format din aproximativ 100 de mii de miliarde de celule. Acestea se dezvoltă, se divid și apoi mor. Această "moarte" este numită apoptoza celulară. În mod normal, moartea zilnică a aproximativ 200 de miliarde de celule este imediat compensată cu altele noi.

Când se dezvoltă cancerul nu este altceva decât rezultatul unor celule care cresc incontrolabil și nu mor, în comparație cu celulele normale care urmează o cale precisă. Când acest proces normal se întrerupe, începe să se formeze cancerul.

Studiile de specialitate spun că punctul de plecare al oricărui tip de cancer, indiferent de câte ori apare în organism, este o celulă. La modul practice, ea nu mai îndeplinește funcția pentru care a fost creată și începe să se prolifereze nelimitat și necontrolat.  De fapt, ea refuză să moară. Mai mult decât atât, reuşeşte să atragă toţi nutrienții necesari ca să se dezvolte. Unele celule tumorale se pot desprinde și răspândi în alte organe prin sânge și sistemul limfatic.

De unde vine acest comportament anarhic al celulelor?

Traumele succesive sunt la originea acumulării de defecte genetice și care provoacă dezvoltarea celulelor canceroase. Aceste modificări sunt deosebit de grave, dacă ating fragmente cheie ale ADN-ului din celule, cum ar fi genele responsabile de control, divizarea, diferențierea sau moartea celulelor. Acest fel de modificare reprezintă doar o primă etapă în procesul de dezvoltare al cancerului.  Pentru ca boala să dezvolte alte anomalii trebuie să se concentreze în mai multe puncte cheie în genomul celulei.

Tumoare benignă sau malignă

Astfel, odată ce celulele anormale se multiplică mult mai repede decât celulele sănătoase, acestea pot forma o grămadă denumită medical tumoare sau leziune. În momentul în care dezvoltarea tumorii este controlabilă și aceasta nu migrează către alte organe se numește benignă. Dacă totuși aceasta învăluie organele din jur  - se numește malignă sau canceroasă.

În Moldova, potrivit ghidului pacientului oncologic, pe primul loc se află cancerul colorectal, pe locul doi – cel mamar. Acesta este urmat de cancerul de col uterin și cancerul de prostată.

De cele mai multe ori, cancerul se manifestă inițial prin semne şi simptome nespecifice, pentru ca în evoluţie să apară manifestări clinice specifice localizării şi tipului de cancer. Din această cauză, semne generale de tipul astenie fizică, febră sau scădere în greutate sunt adesea neglijate de pacienţi, deoarece sunt caracteristice nu doar bolii neoplazice, ci și altor afecţiuni.

Sursa foto: 
adevarul.ro
La Inceput