Eco-anxietatea sau frica de schimbările climatice - o tulburare tot mai pronunțată în ultimii ani

Incendii de pădure, inundații sau topirea ghețarilor ... Toate aceste calamități ecologice sunt îngrijorătoare. Dar pe unii oameni toate aceste schimbări ale naturii îi neliniștește atât de mult încât ajung în stare de stres cronic, numită în prezent și „eco-anxietate”. Această stare de suferință este calificată ca „noul rău al secolului”. Sursa tulburării e destul de specifică, dar se poate manifesta diferit.

Când criza ecologică are impact asupra sănătății mintale

Eco-anxietatea este o formă de depresie asociată cu percepția crizei de mediu pe care o trăim în prezent. Temerile se bazează pe idea că viitorul este în pericol și că lumea este pe calea pieirii. Deși neliniștea față de schimbările climatice permanente este o normală, la unele persoane mai sensibile acest lucru poate trece în tulburări psihosomatice, emoționale sau chiar existențiale.

Accese de anxietate, stres, depresie…Simptomele, în mare parte sunt clasice. La unele persoane patologia poate cauza schimbări majore în stilul de viață, punând pe primul plan ecologia. Pentru alții, tulburarea poate avea consecințe sociale, așa cum unele persoane cu eco-anxietate pot, spre exemplu, să refuze să conceapă copii, de teama viitorului ce-i așteaptă pe urmași.

Cu toate acestea, unii psihoterapeuți preferă termenul de „suferință ecologică” sau chiar cel de „solastalgie” care caracterizează o stare de suferință psihologică cauzată de schimbările de mediu.

Un fenomen în crește

Eco-anxietatea, totuși, nu este considerată o boală mintală, cel puțin în prezent. Aceasta deoarece, deși fenomenul nu este nou, importanța lui a crescut în ultimii ani. Într-adevăr, noi conștientizăm din ce în ce mai mult probleme ecologice și schimbările climatice permanente și acest lucru se răsfrânge tot mai tare asupra noilor generații care cresc cu aceste probleme. Din acest motiv, se prevede că în următorii ani, va crește numărul persoanelor care suferă de eco-anxietate.

Cea mai afectată categorie a populației planetei sunt tinerii, dar și persoanele sensibile la schimbările climatice în contextul profesiei pe care o au. Vorbim în mod special de oamenii de știință sau fermierii care  trăiesc zi de zi în realitatea schimbărilor de mediu. Și în general, neliniștea față de ecologie atinge toate categoriile sociale.

Problemele ecologice sunt reflectate pe larg în mass-media și sunt abordate în dezbateri publice. Nu trece nicio zi fără ca să auzim despre schimbări climatice. Imaginile care uneori reflectă catastrofe, calamități naturale ca incendii, inundații, secetă sau poluare, ne șochează și nu este surprinzător faptul că persoanele deosebit de sensibile simt un sentiment de suferință în fața acestei situații

Cum luptăm cu eco-anxietatea?

Cum puteți ajuta persoanele ce suferă de eco-anxietatea să nu ajungă în depresie? Medicii recomandă tuturor oamenilor care se simt prea tare afectați de schimbările climatice să renunțe sau să limiteze fluxul de informație din mass-media care declanșează stări de neliniște accentuată. E  nevoie să renunțați, dar în același timp nu trebuie să negăm realitățile. La fel, meditațiile pot fi efective în lupta cu stresul. Reconectarea cu natura, plimbări periodice în parc, pădure, pot fi esențiale pentru a menține în normă sănătatea fizică și mentală.

Mai puțin cunoscută, dar devenită deja o nouă practică, este ecopsihologia. Metoda are drept scop să reconecteze oamenii cu mediul. Ecopsihologia conferă eco-anxietății caracter colectiv, ceea ce ajută persoana cu suferință să se liniștească.

Este deosebit de important ca oamenii cu eco-anxietate să poată conștientiza faptele și, mai ales, să renunțe la gândurile de anticipare și vinovăție. Aceasta deoarece un singur om nu-și poate asuma toate responsabilitățile pentru schimbările climatice actuale care sunt rodul modului de viață a întregii omeniri, la scară globală.

Este de menționat că de multe ori persoanele care suferă de eco-anxietate nu bănuiesc de originea tulburării pe care o au și nu înțeleg de unde se trage neliniștea. Iar ca scăpăm de anxietatea ecologică ar însemna să rezolvăm problemele ecologice pe care le întâmpinăm în prezent, ceea ce pare complicat având în vedere situația și mecanismele complexe pe care le generează schimbările climatice.

Sursa foto: 
www.descopera.org
La Inceput