Cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, în colaborare cu cei de la Universitatea Arctică din Norvegia, au dezvoltat o metodă de administrare a insulinei pe cale orală, folosind o capsulă sau chiar o ciocolată fără zahăr. Această inovație a fost inspirată de îngrijorările unui medic geriatru cu privire la riscul de infecții asociat administrării injectabile de insulină la persoanele vârstnice. Noua formulă de insulină orală, programată să fie testată pe oameni în 2025, oferă o alternativă la seringi, stilouri sau pompe de insulină.
În Europa, aproximativ 61 de milioane de persoane trăiesc cu diabet, iar între 5 și 10 % dintre acestea suferă de diabet de tip 1, necesitând administrare zilnică de insulină pentru a-și gestiona nivelul de glucoză din sânge. De asemenea, unele persoane cu diabet de tip 2, care este mai răspândit, trebuie, de asemenea, să ia insulină.
Potrivit Federației Internaționale de Diabet, cele mai comune modalități de administrare a insulinei includ utilizarea seringii, a stiloului de insulină sau a pompei de insulină.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Sydney, în parteneriat cu Universitatea Arctică din Norvegia, a identificat posibilitatea de a utiliza nanopurtători pentru a transporta medicamente la nivelul ficatului.
„Am reușit să obținem o finanțare, pentru a analiza diferite metode de administrare a acestor medicamente, la nivelul celulelor unei populații îmbătrânite. Iar acest demers a implicat utilizarea nanomedicamentului. Așa că am început prin a folosi puncte cuantice, care erau de fapt niște materiale incredibil de grozave și uimitoare”, a menționat pentru Euronews Next medicul Nicholas Hunt, conferențiar la Universitatea din Sydney.
Punctele cuantice sunt mici particule semiconductoare cu dimensiuni de ordinul a câtorva nanometri. „Când le-am folosit pentru prima dată, am văzut că puteam administra medicamente foarte eficient. Puteai controla cu precizie în ce parte a corpului se duceau. Nu aveau efecte în afara țintelor și erau cu adevărat specifice și eficiente”, a adăugat el.
Ideea de a crea o formă orală de insulină a venit după ce un medic geriatru dintr-o clinică cu care lucrează cercetătorii. Acest medic a evidențiat îngrijorarea sa cu privire la riscul crescut de infecții secundare la persoanele în vârstă spitalizate, care primeau injecții cu insulină.
„Bineînțeles, era doar un concept pe atunci. Ulterior a trebuit să demonstrăm că se poate administra efectiv insulină pe cale orală”, a spus Hunt.
Echipa a dezvoltat un polimer cu design special, capabil să traverseze stomacul, să fie absorbit în intestin și, în final, să ajungă direct la ficat. Acest polimer a fost proiectat pentru a reacționa la nivelul glicemiei pacientului, iar cercetătorii au analizat enzimele implicate în descompunerea moleculelor de zahăr.
„Dacă există o cantitate mare de glucoză în sânge, există o cantitate mare din aceste enzime, care descompun polimerul și apoi eliberează insulina”, a spus Hunt. Ulterior, nanomaterialul poate fi eliminat rapid de către organism. „Această modalitate de administrare a insulinei este mai precisă, deoarece distribuie insulina rapid în zonele din organism care au cea mai mare nevoie de ea. Atunci când luați insulina cu o seringă, aceasta este răspândită în tot corpul, unde poate provoca efecte secundare nadorite”, a anunțat Peter McCourt de la Universitatea Arctică, într-un comunicat.
Pentru planificarea studiilor clinice viitoare, s-au efectuat teste pe șoareci, șobolani și babuini, iar rezultatele au fost publicate în revista Nature Nanotechnology. Deoarece babuinii nu au manifestat interes pentru comprimate, cercetătorii au încercat jeleuri și ciocolată fără zahăr, constatând că preferau ciocolata creată în laborator.
„Când am făcut studiul asupra babuinilor, l-am făcut într-un mod în care am imitat ceea ce s-ar face în faza I a unui studiu clinic. Deci, este vorba de aceeași doză de insulină care ar fi folosită, aceeași paradigmă experimentală”, a spus Hunt.
În prezent, se pune accentul pe pregătirea următorului studiu clinic, cu speranța de a începe până la finalul anului. Hunt exprimă optimismul de a realiza teste suplimentare în 2026, iar în cazul unui succes, obținerea aprobării de reglementare ar putea interveni cel mai devreme în 2028. Â
„Ne dorim un tratament administrat oral, cu risc minim de supradozaj, ce ar oferi un control mai eficient al glucozei de-a lungul întregii vieți", a subliniat Nicholas Hunt, adăugând că insulina ingerabilă nu necesită depozitare la rece și este economică.