Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi care este prezentă în mod natural în câteva alimente, adăugată în altele și disponibilă sub formă de supliment alimentar. Este, de asemenea, produsă în mod endogen atunci când razele ultraviolete (UV) de la lumina soarelui lovesc pielea și declanșează sinteza vitaminei D.
Atât deficiența, cât și supradoza de vitamina D afectează sănătatea noastră.
Deficiența de vitamina D
Carența de vitamina D înseamnă că nu primiți suficientă vitamina D pentru a vă menține sănătoși.
Vitamina D ajută organismul dumneavoastră să absoarbă calciul. Calciul este unul dintre principalele elemente constitutive ale oaselor. Vitamina D are, de asemenea, un rol în sistemul nervos, muscular și imunitar.
Puteți obține vitamina D în trei moduri: prin piele, din alimentație și din suplimente. Corpul dumneavoastră formează vitamina D în mod natural după expunerea la lumina soarelui. Dar o expunere prea mare la soare poate duce la îmbătrânirea pielii și la cancer de piele, așa că mulți oameni încearcă să își procure vitamina D din alte surse.
De câtă vitamina D este nevoie?
Cantitatea de vitamina D de care aveți nevoie în fiecare zi depinde de vârsta dumneavoastră. Cantitățile recomandate, în unități internaționale (UI), sunt:
- De la naștere până la 12 luni: 400 UI
- Copii între 1 și 13 ani: 600 UI
- Adolescenți 14-18 ani: 600 UI
- Adulți 19-70 de ani: 600 UI
- Adulți de peste 71 de ani: 800 UI
- Femei însărcinate și care alăptează: 600 UI
Persoanele cu risc ridicat de deficiență de vitamina D pot avea nevoie de mai mult. Întrebați medicul de cât de mult aveți nevoie.
Care sunt cauzele deficienței de vitamina D?
Puteți deveni deficitar în vitamina D din diferite motive:
- Nu primiți suficientă vitamina D în alimentație
- Nu absorbiți suficientă vitamina D din alimente (o problemă de malabsorbție)
- Nu vă expuneți suficient la lumina soarelui.
- Ficatul sau rinichii dumneavoastră nu pot transforma vitamina D în forma sa activă în organism.
- Luați medicamente care interferează cu capacitatea organismului dumneavoastră de a converti sau absorbi vitamina D
Cine este expus riscului de deficit de vitamina D?
Unele persoane prezintă un risc mai mare de deficit de vitamina D:
- Sugarii alăptați, deoarece laptele uman este o sursă slabă de vitamina D. Dacă alăptați, dați-i sugarului dumneavoastră un supliment de 400 UI de vitamina D în fiecare zi.
- Persoanele mai în vârstă, deoarece pielea lor nu mai produce vitamina D atunci când este expusă la lumina soarelui la fel de eficient ca atunci când erau tineri, iar rinichii sunt mai puțin capabili să transforme vitamina D în forma sa activă.
- Persoanele cu pielea închisă la culoare, au o capacitate mai mică de a produce vitamina D de la soare.
- Persoanele cu afecțiuni precum boala Crohn sau boala celiacă, care nu manipulează corect grăsimile, deoarece vitamina D are nevoie de grăsimi pentru a fi absorbită.
- Persoanele care au obezitate, deoarece grăsimea corporală se leagă de o parte din vitamina D și o împiedică să ajungă în sânge.
- Persoanele care au suferit o operație de bypass gastric.
- Persoanele cu osteoporoză
- Persoanele cu boli cronice de rinichi sau de ficat.
- Persoane cu hiperparatiroidism (prea multă cantitate de un hormon care controlează nivelul de calciu din organism).
- Persoanele cu sarcoidoză, tuberculoză, histoplasmoză sau alte boli granulomatoase (boală cu granuloame, colecții de celule cauzate de o inflamație cronică)
- Persoanele cu unele limfoame, un tip de cancer.
- Persoanele care iau medicamente care afectează metabolismul vitaminei D, cum ar fi colestiramină (un medicament pentru colesterol), medicamente anticonvulsivante, glucocorticoizi, medicamente antifungice și medicamente pentru HIV/SIDA.
Discutați cu medicul dumneavoastră dacă suspectați un deficit de vitamina D. Există un test de sânge care poate măsura cât de multă vitamina D se află în corpul dumneavoastră.
Ce probleme cauzează deficiența de vitamina D?
Carența de vitamina D poate duce la o pierdere a densității osoase, ceea ce poate contribui la osteoporoză și fracturi (oase rupte).
Deficiența severă de vitamina D poate duce, de asemenea, la alte boli.
La copii
- poate provoca rahitism. Rahitismul este o boală rară care face ca oasele să devină moi și să se îndoaie. Bebelușii și copiii afro-americani prezintă un risc mai mare de a face rahitism.
La adulți
- deficiența severă de vitamina D duce la osteomalacie. Osteomalacia provoacă oase slabe, dureri osoase și slăbiciune musculară.
Cercetătorii studiază vitamina D pentru posibilele sale legături cu mai multe afecțiuni medicale, inclusiv diabetul, hipertensiunea arterială, cancerul și afecțiunile autoimune, cum ar fi scleroza multiplă. Aceștia trebuie să facă mai multe cercetări înainte de a putea înțelege efectele vitaminei D asupra acestor afecțiuni.
Cum pot obține mai multă vitamina D?
Există câteva alimente care au în mod natural o anumită cantitate de vitamina D:
- Peștii grași, cum ar fi somonul, tonul și macroul
- Ficat de vită și mânzat
- Brânză
- Ciuperci
- Gălbenușuri de ou
De asemenea, puteți obține vitamina D din alimente îmbogățite. Puteți verifica etichetele alimentelor pentru a afla dacă un aliment are vitamina D.
Alimentele care au adesea vitamina D adăugată includ:
- Lapte
- Cerealele pentru micul dejun
- Suc de portocale
- Alte produse lactate, cum ar fi iaurtul
- Băuturi din soia
Vitamina D se găsește în multe multivitamine. Există, de asemenea, suplimente de vitamina D, atât sub formă de pastile, cât și un lichid pentru bebeluși.
Dacă aveți deficiență de vitamina D, tratamentul este cu suplinire. Consultați medicul dumneavoastră despre cantitatea de vitamina D pe care trebuie să o luați, cât de des trebuie să o luați și cât timp trebuie să o luați.
Supradoza de vitamina D
Consumul unei cantități prea mari de vitamina D (cunoscut sub numele de toxicitate a vitaminei D) poate fi dăunător.
Semnele de toxicitate inclue:
- Greață
- Vărsături
- lipsa poftei de mâncare
- constipație
- slăbiciune
- pierdere în greutate
Excesul de vitamina D poate afecta, de asemenea,rinichii.
Prea multă vitamina D crește, de asemenea, nivelul de calciu din sânge. Nivelurile ridicate de calciu din sânge (hipercalcemie) pot provoca confuzie, dezorientare și probleme cu ritmul cardiac.
Cele mai multe cazuri de toxicitate a vitaminei D au loc atunci când cineva utilizează în exces suplimentele de vitamina D. Expunerea excesivă la soare nu provoacă intoxicație cu vitamina D, deoarece organismul limitează cantitatea de această vitamină pe care o produce.