Frigiderul modern a încetat demult să mai fie un simplu spațiu răcoros în care pot fi depozitate produsele alimentare. Astăzi acesta este un dispozitiv inteligent care monitorizează strict temperatura, umiditatea și lumina pentru a le asigura un mediu ideal și a preveni cât mai mult posibil alterarea. Dacă vei reuși să cunoști în ce zone ale acestuia trebuie să depozitezi produsele, vei păstra nu doar prospețimea, dar și mai multe substanțe nutritive din compoziție. Află în continuare detalii despre depozitarea produselor în frigider, care este astăzi, fără doar și poate, o adevărată artă.
Principii generale
Vom prezenta în continuare principiile de exploatare a frigiderului și de depozitare a alimentelor conform modelului „problemă-soluție”.
Problema: alterarea rapidă a produselor alimentare
Una dintre cele mai mari greșeli comise este umplerea frigiderului la capacitatea maximă. Aceasta blochează circulația liberă a aerului în interior, determinând frigiderul să lucreze mai greu, lăsând unele arii mai fierbinți decât altele.
Soluția: Depozitează produsele într-un mod inteligent. Nu le împinge prea aproape de peretele posterior și de zonele laterale, lasă un spațiu de 15-20 de centimetri între produse. Acest truc va asigura circulația aerului în interior și va preveni alterarea și râncezirea alimentelor.
Problema: apariția mucegaiului în frigider
Frigiderul trebuie neapărat curățat odată ce murdăria se acumulează în mod vizibil în interiorul și pe suprafața acestuia. Totodată, trebuie evitată și murdărirea rafturilor din interior, deoarece majoritatea dintre ele sunt alcătuite dintr-o sticlă dublă și este posibilă ca mucegaiul să pătrundă în acest spațiu.
Soluția: Pe lângă spălarea ocazională a frigiderului, este absolut necesar să o faci minuțios o dată la trei luni. Pentru aceasta, elimină toate produsele și spală rafturile și interiorul frigiderului cu apă caldă și săpun. Este o idee bună să adaugi și câte 10 ml de înălbitor la fiecare 2 litri de apă. Acesta te va ajuta să previi apariția mucegaiului. Pe lângă aceasta, se recomandă să eviți nimerirea apei între sticla dublă pentru a preveni mirosul neplăcut și apariția mucegaiului.
Înălbitor: cum să îl utilizezi corect și când este mai bine să îl eviți.
Problema: mirosul neplăcut în interiorul frigiderului
Alterarea produselor în interiorul frigiderului poate fi o cauză a apariției mirosului neplăcut, alături de spălarea insuficientă și ocazională a acestuia.
Soluția: Pentru a evita fluctuațiile de temperatură, urmărește temperatura de pe panoul frigiderului. În cazul în care ea lipsește, pune un termometru pe cel de-al doilea raft și monitorizează-l zilnic. În cazul unor defecțiuni, este necesar să consulți un tehnician.
Pentru a scăpa de mirosurile neplăcute, pe lângă spălarea frigiderului, pune un recipient deschis cu bicarbonat de sodiu (sodă de mâncare) pe cel de-al doilea sau al treilea raft. Acesta va absorbi toate mirosurile neplăcute. Nu uita să schimbi soda de mâncare în recipient o dată la 3 luni.
Depozitarea produselor în diferite compartimente
Fiecare frigider modern are câteva compartimente. Dacă vei înțelege cum funcționează fiecare dintre ele, vei ști cum este mai bine să depozitezi alimentale în interiorul acestora.
Compartimentul de bază: reprezintă spațiul principal, în care se depozitează cel mai mare volum al alimentelor și este alcătuit în mod tipic din câteva rafturi.
- Pe raftul de jos temperatura este cea mai mică, iată de ce este locul ideal pentru depozitarea cărnii, peștelui, lactatelor și a ouălor. Însă, dacă frigiderul are compartimente special amenajate pentru aceste produse, este o idee numai bună să le plasezi acolo, deoarece regimul de temperatură este deja adaptat pentru acele zone.
- Pe raftul de sus temperatura este mai înaltă și mai constantă, ideală pentru păstrarea produselor rămase neconsumate, a băuturilor sau a ierburilor, care se utilizează cel mai frecvent. Acest spațiu ajută și la prevenirea alterării rapide a alimentelor.
Ușile: pentru că acestea se deschid cel mai frecvent, în această zonă temperatura fluctuează cel mai mult. Iată de ce este cel mai bine să plasezi aici produsele care nu se alterează ușor, precum băuturile sau unele condimente.
Sertarele sigilate: este locul ideal pentru păstrarea fructelor și legumelor. Evită să le așezi alături de carnea sau peștele crud, pentru a evita contaminarea încrucișată a acestora.
Pe frigider: această zonă se poate încălzi foarte rapid, creând un mediu prost pentru depozitarea oricăror alimente. În niciun caz nu ține aici vinul: își va pierde toate proprietățile gustative și aromatice. La fel se va întâmpla și cu cafeaua, iar pâinea va mucegăi de câteva ori mai rapid dacă o pui și pe ea aici. Că tot veni vorba de cafea, păstrarea ei în frigider sau în congelator nu îi va prelungi termenul de valabilitate, doar o va usca și va distruge uleiurile aromatice din compoziție care îi oferă prospețime.
Depozitarea diferitor grupuri de alimente
Carnea și peștele
Ținute la frigider în stare crudă, aceste produse sunt cele mai periculoase. Mai întâi de toate, plasează-le în containere bine sigilate și pune o farfurie sub ele, pentru a te asigura că nu se scurge sucul din ele. Dacă ai cumpărat produsele împachetate, nu le desface deodată, ci doar înainte de a le prepara. Mânuirea repetată a acestora te poate expune la acțiunea bacteriilor patogene, făcând produsele nesigure pentru consum, atunci când le va veni timpul pentru a fi preparate.
Păstrează carnea și peștele pe ultimul raft al frigiderului, întrucât temperatura este cea mai mică, iar lumina este cea mai puțină acolo. Gătește-le în câteva zile, iar dacă nu reușești să o faci, pune-le în săculețe, sigilează-le și păstrează-le în congelator. Elimină maximal posibil aerul din aceste pungi.
- Carnea de pasăre, peștele și alte produse de mare negătite pot fi păstrate maxim 2 zile;
- Carnea de porc, vită și miel pot fi păstrate maxim 5 zile la frigider;
- Carnea, peștele și produsele de mare gătite pot fi ținute la frigider timp de maxim 4 zile.
Reține! Chiar dacă plasezi carnea sau peștele în pungi cu vaccum sau containere sigilate, aceasta nu prelungește termenul lor de păstrare. Se întâmplă pentru că bacteriile deja există în carne și pește, iar „ambalarea” microorganismelor în pungi sau containere nu le va face să dispară. Fără doar și poate, ambalarea va ajuta la prevenirea pătrunderii unei porții noi de bacterii, dar este foarte importantă respectarea termenului de valabilitate pentru a evita intoxicațiile alimentare și alterarea produselor.
Laptele și produsele lactate
Mai întâi de toate, nu este necesar să elimini ambalajul în care ai cumpărat laptele sau produsele lactate. Păstrează-le la frigider, conform termenului de valabilitate, în ambalajele în care le-ai cumpărat. Cu toate acestea, dacă ai scos produsul din ambalaj, nu încerca să îl reîntorci în el. În schimb, utilizează un ambalaj din plastic sau un container în care să le ții la frigider până la consum.
Reține! Este mai bine să cumperi laptele în ambalaj de sticlă, deoarece bacteriile se pot acumula mai frecvent pe suprafața din carton.
Cașcavalul tare trebuie ținut la frigider în ambalajul în care a fost cumpărat. Odată ce l-ai eliminat din el, depozitează cașcavalul în hârtie de ceară, folie sau plastic. Nu uita că acest produs trebuie să respire, iată de ce nu este recomandat să îl ambalezi prea strâns. Hârtia de ceară este ideală din acest punct de vedere, deoarece previne alterarea produsului, în timp ce îi permite să respire.
Fructele și legumele
Majoritatea frigiderelor au sertare sigilate pentru păstrarea fructelor și a legumelor. Utilizează-le pe ele atunci când dorești să le păstrezi prospețimea. Este bine să nu mixezi împreună prea multe tipuri de fructe și legume, întrucât fiecare elimină diferite tipuri de gaze, ceea ce poate determina alterarea prea rapidă a acestora. De exemplu, nu este recomandat să combini merele cu morcovul sau portocalele cu spanacul – păstrează-le în containere sau în sertare separate.
Pentru a mări termenul de păstrare, nu împacheta prea strâns fructele și legumele – permite-le să respire, să elimine gazele, pentru a preveni alterarea rapidă a lor. Plasează-le în săculețe care respiră sau deschide săculețele. De asemenea, evită spălarea fructelor și legumelor înainte de a le pune în frigider, ci fă-o doar nemijlocit înainte de consum. Pentru a preveni umezeala exagerată, poți plasa fructele și legumele pe un șervețel de hârtie, chiar și fără ambalaj, în sertarele special destinate din frigider.
Câte fructe și legume consumă un moldovean: realități versus recomandările specialiștilor.
Reține! Nu păstra în frigider bananele, roșiile, cartofii, ceapa și dovleceii. Păstrează bananele la temperatura camerei și evită ruperea tulpinii atunci când scoți o banană din legătură. Aceasta va păstra bananele proaspete pentru mai mult timp.
Cartofii, ceapa și dovleceii trebuie păstrați mai bine într-un loc răcoros și întunecat, într-o ladă. Nici avocado nu trebuie ținuți la frigider. O poți face doar atunci când îți dorești să oprești coacerea acestora, îsă nu pentru o perioadă îndelungată de timp.
Rămășițele produselor preparate
După cum am menționat anterior, rămășițele produselor trebuie păstrate pe primul raft al frigiderului, unde temperatura este constantă. Pentru a preveni înmulțirea bacteriilor și apariția mirosurilor neplăcute, acestea trebuie ținute în containere bine închise.
Pentru a răci eficient produsele rămase, este bine să optezi pentru câteva containere mici în locul unui mare. Aceasta va răci eficient produsele și te va ajuta să dozezi exact porția de mâncare, pe care urmează să o încălzești o singură dată.
Este foarte important să lași spațiu între caserole, pentru a încuraja răcirea rapidă a alimentelor și să le pui cât mai rapid la răcit. Nu lăsa produsele preparate la temperatura camerei mai mult de câteva ore.
Pâinea, pastele și untul
Pasta proaspăt-pregătită (tocmagii de casă) trebuie ținuți la frigider dacă nu se consumă deodată.
Pâinea nu trebuie ținută la frigider, ci într-un ambalaj de plastic la temperatura camerei sau într-un recipient special pentru păstrarea pâinii. Cu toate acestea, dacă e pusă la rece, mucegaiul se va forma cu mult mai dificil la suprafața ei, în special în cazul persoanelor care trăiesc într-un mediu cu o umiditate sporită.
Mituri: pâinea trebuie exclusă din meniul zilnic.
Untul și margarina trebuie ținute la frigider, fie în hârtia foliată în care se vindeau, fie în vesela special destinată păstrării untului. Plasează untul în recipientul care neapărat se închide ermetic dacă ambalajul în care se vindea era o hârtie simplă subțire. Acest truc te va ajuta să previi râncezirea (învechirea, alterarea) untului.
Aceste cunoștințe simple te vor ajuta să păstrezi produsele proaspete și maximal inofensive pentru tine și familia ta.
Sănătate să aveți!
lifestorage.com