Spanac, somon sau semințe de dovleac: 15 alimente ce pot reduce tensiunea arterială mărită

Hipertensiune arterială este unul din cei mai frecvenți factori de risc pentru bolile de inimă. Peste 1 miliard de oameni din întreaga lume suferă de tensiune arterială (TA) mărită. În mod obișnuit în lupta cu această problemă sunt folosite medicamente. Cu toate acestea, schimbând modul de viață, inclusiv alimentația, putem reduce din nivelul mărit al tensiunii arteriale până la indicatori optim astfel micșorând riscul afecțiunilor cardiace. Specialiștii recomandă alimente nutritive și o dietă sănătoasă pentru inimă tuturor persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, inclusiv celor care primesc tratament medicamentos.

Iată cele mai recomandate 15 alimente pentru persoanele ce suferă de hipertensiune arterială.

1. Citricele

Citricele, printre care grapefruitul, portocalele și lămâile, pot avea efect de diminuare a tensiunii arteriale. Acestea conțin vitamine, minerale și compuși vegetali, care mențin sănătatea inimii din contul minimalizării factorilor de risc pentru bolile cardiace așa ca TA mărită. Cercetările au demonstrat că consumul zilnic de suc de lămâie combinat cu mersul pe jos contribuie  semnificativ la reducerea hipertensiunii arteriale, un efect pe care cercetătorii la o atribuit conținutului de acid citric și flavonoide din lămâii.

Studiile au arătat că același efect îl are și sucul de portocală și grapefruitul. Totuși, trebuie să știm că sucul de grepefruit poate diminua din efectul medicamentelor antihipertensive. Din acest motiv este important să consultați medicul înainte ca să adăugați acest fruct în dieta zilnică.

2. Somonul și peștele gras

Peștele gras este o bună sursă de grăsimi omega-3 care influențează benefic sănătatea inimii. Aceste grăsimi pot reduce nivelul TA, reducând inflamația și diminuând nivelul de compuși  numiți oxilipine care constrâng vasele sangvine.

Un studiu desfășurat cu participarea a 2.000 de persoane sănătoase a demonstrat că cei care aveau în sânge un nivel mai ridicat de omega-3 grăsimi au avut tensiunea arterială semnificativ mai mică decât persoanele care au consumat mai puține alimente bogate în omega-3 grăsimi.

3. Semințele de dovleac 

Deși nu sunt de dimensiuni mari, semințele de dovleac pot fi foarte folositoare. Acestea sunt o sursă concentrată de nutrienți importanți în menținerea tensiunii arteriale în normă. Mai exact, semințele de dovleac conțin magneziu, potasiu, arginină, aminoacizi necesari pentru producerea oxidului de azot, esențial în relaxarea vaselor sangvine și reducerea tensiunii arteriale. În același timp, și uleiul din semințe de dovleac s-a dovedit un remediu natural puternic în lupta cu hipertensiunea arterială.

4. Fasolea și lintea

Cele două alimente conțin fibre și substanțe nutritive ca magneziu și potasiu care ajută la normalizarea tensiuni arteriale. Efectul de diminuare a TA prea ridicate a fost demonstrat de mai multe studii.

5. Pomușoarele

Fructele de pădure sunt apreciate pentru numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru proprietatea de a reduce din factorii de risc pentru boli de inimă, așa ca hipertensiunea arterială. Fructele de pădure sunt o sursă bogată de antioxidanți, inclusiv antociani - pigmenți care dau pomușoarelor culori aprinse. S-a demonstrat că antocianinele cresc nivelul de oxid de azot în sânge și reduc producția de molecule de constrângere a vaselor de sânge, ceea ce poate reduce din nivelul tensiunii arteriale. Totuși, pentru confirmarea mecanismului de acțiune asupra TA mai sunt necesare studii suplimentare.

Afinele, zmeura, aronia, fructele de pădure și căpșunile sunt doar câteva dintre pomușoarele care sunt asociate cu diminuarea tensiunii arteriale.

6. Fisticul

Fisticul este un produs foarte hrănitor, iar consumul lor este asociat cu menținerea TA în normă. Fisticul este bogat într-un șir de substanțe nutritive importante pentru sănătatea inimii și cu efect de normalizare a TA. Printre elementele ce se conțin în acest produs se numără și potasiul. Mai multe studii au demonstrat că dintre toate nucile incluse în cercetări, fisticul s-a dovedit cu cel mai pronunțat efect în reducerea atât a tensiunii arteriale sistolice, cât și a tensiunii arteriale diastolice.

7. Morcovul

Crocanți, dulci și hrănitori, morcovii sunt un produs de bază în alimentația multor persoane. Morcovii sunt bogați în compuși fenolici, cum ar fi acizii clorogenic și cafeinic, care ajută la relaxarea vaselor sangvine și la reducerea inflamației, ceea ce poate diminua nivelul tensiunii arteriale. Deși morcovul poate fi consumat și preparat termic, specialiștii recomandă consumul în stare crudă. Anume crud morcovul poate reduce indicii tensiunii arteriale. De altă parte, unele studii au demonstrat că sucul de morcov consumat zilnic poate reduce tensiunea arterială sistolică nu și cea diastolică.

8. Țelina

Țelina este o legumă folosită des în alimentație care poate avea efecte pozitive și asupra tensiunii arteriale. Aceasta conține ftalide, care pot ajuta la relaxarea vaselor sangvine și în rezultat poate scădea nivelul tensiunii arteriale. Studiile au constatat că printre legumele fierte consumate în mod obișnuit, consumul de țelină pregătită este asociat cu reducerea tensiunii arteriale.

9. Roșiile

Roșiile și produsele din tomate sunt bogate în numeroși nutrienți, inclusiv potasiu și pigmentul carotenoid licopen. Licopenului îi sunt atribuite efecte benefice asupra sănătății inimii, iar consumul de alimente bogate în acest nutrient, cum ar fi produsele din roșii, poate ajuta la reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială. Mai multe cercetări au constatat că consumul de roșii și produse din acestea îmbunătățesc tensiunea arterială și pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și deces cauzat de afecțiuni de cardiace.

10. Broccoli

Broccoli este cunoscut pentru numeroasele sale efecte benefice asupra sănătății, inclusiv asupra sănătății sistemului circulator. Prin urmare, adăugând această legumă în alimentație, putem influența scăderea tensiunii arteriale mărite.

Broccoli conține antioxidanți flavonoizi care pot reduce TA prin îmbunătățirea funcției vaselor sangvine și creșterea nivelului de oxid de azot în organism. Un studiu la care au participat peste 180 mii de persoane a constatat că cei care consumau 4 sau mai multe porții de broccoli pe săptămână au demonstrat un risc mai mic de hipertensiune arterială decât cei care consumau broccoli o dată pe lună sau mai rar.

11. Iaurtul grecesc

Iaurtul grecesc este un produs lactat bogat în nutrienți și minerale, inclusiv potasiu și calciu, ce mențin în normă tensiunea arterială. Consumul a 3 porții de lactate pe zi a fost estimat cu reducerea cu 13% a riscului de TA crescută, se arată într-o concluzie generală a mai multor studii.

12. Verdețuri și condimente

Există un șir de verdețuri și condimente care în baza compușilor pe care-i conțin pot influența reducerea tensiunii arteriale, ajutând vasele sangvine să se relaxeze. Semințele de țelină, coriandru, șofran, lemongrass, chimen negru, ginseng, scorțișoară, cardamom, busuioc dulce și ghimbir sunt doar câteva dintre plantele și condimentele care s-au dovedit a avea potențial de scădere a tensiunii arteriale, conform rezultatelor obținute în mai multe studii.

13. Semințe de chia și in

Semințele de chia și de in sunt mici, dar pline de substanțe nutritive care sunt esențiale pentru reglarea TA. Acestea conțin inclusiv potasiu, magneziu și fibre. Un șir de cercetări vorbesc despre efectele benefice ale semințelor. Spre exemplu, 11 cercetări sugerează că semințele de in pot ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale, în special atunci când sunt consumate în forma lor integrală timp de 12 săptămâni și mai mult.

14. Sfecla

Sfecla este un aliment excepțional de hrănitor. Aceasta este bogată în nitrați, care ajută la relaxarea vaselor sangvine și poate scădea tensiunea arterială mărită. Unele studii sugerează că și consumul de suc de sfeclă ar avea același efect. Alte cercetări concluzionează că efectele sfeclei asupra tensiunii arteriale sunt de scurtă durată și ar putea să nu influențeze semnificativ asupra controlului TA pe termen lung. Cu toate acestea, sfecla, sucul de sfeclă și frunzele sale sunt foarte nutritive și pot contribui la îmbunătățirea stării generale de sănătate atunci când sunt adăugate în alimentație.

15. Spanacul

Ca și sfecla, spanacul este bogat în nitrați. De asemenea, are conținut semnificativ de antioxidanți, potasiu, calciu și magneziu, ceea ce îl face un aliment excelent pentru persoanele cu hipertensiune arterială. Supa de spanac poate reduce din rigiditatea arterelor, ceea ce poate ajuta la reducerea TA înalte și la îmbunătățirea sănătății inimii.

Concluzie: Împreună cu modificarea stilului de viață, o alimentație sănătoasă poate scădea semnificativ nivelul tensiunii arteriale mărite și poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă. Potrivit cercetărilor, adăugarea anumitor alimente în mesele zilnice și în gustări vă poate ajuta să obțineți și să mențineți nivelul optim al tensiunii arteriale.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
colaj foto
La Inceput