Radioterapia: tot ce e bine să știi despre această metodă de tratament

Radioterapia sau terapia cu raze ionizante este o metodă de tratament pentru cancer și, mai puțin frecvent, pentru bolile glandei tiroide, ale sângelui și ale tumorilor non-canceroase. Aceasta poate fi recomandată pentru tratamentul cancerului la diferite etape: în cele incipiente aceasta poate ajuta la micșorarea tumorii înainte de intervenție sau poate distruge celulele care au rămas după ea. În etapele tardive radioterapia poate diminua durerile, fiind o parte a tratamentului paliativ. Află în continuare cum funcționează radioterapia, care sunt metodele prin care se realizează, la ce să te aștepți pe parcursul procedurii, care sunt efectele adverse ale acesteia și cât de eficientă este.

Deci, ce este radioterapia?

Radioterapia este o metodă de tratament care utilizează valuri de energie, precum lumina sau căldura, pentru a trata cancerele, tumorile benigne sau alte afecțiuni. Radiația utilizată pentru tratamentul cancerului este una cu energie mare, denumită și radiație ionizantă.

Deocamdată savanții nu cunosc cu precizie cum funcționează radioterapia pentru tratamentul cancerului. Totuși, ei știu că aceasta distruge particulele ADN ale celulelor canceroase, fenomen ce împiedică sau încetinește progresia maladiei.

Uneori radioterapia este recomandată de sine stătător, însă de cele mai multe ori aceasta merge în combinație cu chimioterapia, tratamentul chirurgical sau ambele.

Tipurile de radioterapie

Există două tipuri de radioterapie:

  • Radioterapie cu fascicul extern – cel mai frecvent tip care implică emiterea fasciculului de radiație de către o mașină externă care țintește aria afectată. Există mai multe variații, în funcție de necesități. Fasciculele de energie înaltă pot ținti cancerul care se află mai adânc în corp.
  • Radioterapia internă – poate fi realizată prin două căi – fie prin introducerea unei substanțe radioactive în corp, fie prin implantarea acesteia. Brahiterapia implică introducerea unui implant radioactiv în apropierea tumorii. Acesta poate fi unul temporar sau permanent. În celălalt caz radioterapia internă implică consumarea internă sau injectarea unui lichid radioactiv.

Scopul acesteia este limitarea afectării țesuturilor sănătoase din jur. Medicii pot recomanda asemenea tratament pentru cancerul de prostată sau cel ovarian, de exemplu.

Medicul poate recomanda utilizarea ambelor tipuri de radioterapie, iar decizia va depinde de:

  • Tipul cancerului;
  • Dimensiunea tumorii;
  • Localizarea tumorii, inclusiv tipurile de țesuturi din jur;
  • Vârsta și starea de sănătate a persoanei;
  • Alte tipuri de tratamente.

Cercetătorii continuă să caute tehnici pentru a îmbunătăți tehnicile de radioterapie pentru a atinge scopul cu riscuri minore.

La ce să te aștepți pe parcursul procedurii?

Medicul va discuta cu tine și va alege cea mai bună opțiune de radioterapie, dar va stabili și doza necesară. Este posibil să fie nevoie de o Tomografie Computerizată sau o Rezonanță Magnetică Nucleară înainte de terapie, pentru a stabili cu precizie localizarea tumorii.

Majoritatea pacienților fac 5 sesiuni pe săptămână timp de 3-9 săptămâni, însă totul depinde de un șir de factori specifici. Fiecare sesiune durează aproximativ 15 minute. Radioterapia nu provoacă durere, dar poate afecta țesuturile din jur. Iată de ce terapia are loc doar pe parcursul a 5 zile, iar 2 zile sunt necesare pentru recuperare.

Pacienții care au nevoie de radioterapie internă pot solicita anestezia locală în timpul implantării substanței radioactive în organism. Per total, vor fi necesare câteva ședințe în spital. Detaliile procesului depind de tipul radioterapiei și de localizarea și tipul tumorii.

Care sunt efectele adverse ale radioterapiei?

Radiația ionizantă poate afecta și celulele sănătoase pe lângă cele canceroase. Atunci când acest fapt se întâmplă, persoana experimentează un șir de efecte adverse.

Efectele adverse specifice depind de un șir de factori precum:

  • Aria în care se petrece tratamentul;
  • Starea de sănătate a pacientului;
  • Tipul și doza de radiație.

Efectele adverse pe termen scurt pot fi diferite și depind de zona corpului care este iradiată. De obicei, acestea includ:

  • Oboseală;
  • Pierderea părului;
  • Diaree;
  • Modificări ale pielii;
  • Greața și voma.

Efectele adverse de lungă durată depind, de asemenea, de tipul tratamentului aplicat și pot include:

  • Probleme ale inimii și a plămânilor, dacă radiația afectează pieptul;
  • Probleme ale glandei tiroide care pot contribui la apariția dezechilibrelor hormonale, dacă radiația atinge gâtul;
  • Limfedemul, care implică acumularea lichidului limfatic, fapt care provoacă durere;
  • Modificări hormonale, inclusiv menopauza timpurie dacă este iradiată zona pelviană.

Cu toate acestea, nu toate persoanele care parcurg radioterapia experimentează efecte adverse pe termen lung. Riscul depinde de doze, aria tratată și de factorii individuali.

Cât de eficientă este radioterapia?

Majoritatea persoanelor se îngrijorează și devin anxioase, atunci când vorba vine de radioterapie. Însă, în unele cazuri acest tip de tratament poate asigura o remisie absolută a bolii. Detaliile cu privire la eficacitate sunt oferite de medic într-un mod absolut individual.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
news-medical.net
Sursa: 

medicalnewstoday.com

La Inceput