Ca supliment natural, ghimbirul ar putea fi benefic în abordarea inflamației și a simptomelor pentru persoanele cu diverse afecțiuni autoimune. Într-un nou studiu, publicat în JCI Insight, cercetătorii descriu modul în care ghimbirul afectează neutrofilele, un tip de celule albe din sânge.
Accentul principal a fost pus pe procesul de NETosis, sau formarea unor structuri cunoscute sub numele de capcane extracelulare neutrofile (NET).
NETosis este un proces în care anumite celule imune (neutrofile) produc NET-uri. Aceste NET-uri sunt compuse din material ADN combinat cu proteine care pot distruge bacteriile.
Diferiți factori declanșatori, cum ar fi infecțiile, răspunsurile imune și anumite semnale celulare, pot activa acest proces de formare a NET-urilor.
Rezultatele acestei cercetări sugerează că, atunci când persoanele sănătoase consumă ghimbir, acesta face ca neutrofilele lor să fie mai puțin predispuse la NEToză.
Această descoperire este semnificativă, deoarece NET-urile, care seamănă cu pânze microscopice, pot stimula inflamația și coagularea, factori legați de diverse afecțiuni autoimune, cum ar fi lupusul, sindromul antifosfolipidic și artrita reumatoidă.
Cum face ghimbirul ca neutrofilele să fie mai puțin predispuse la NETosis
În timpul unui studiu clinic, cercetătorii au observat că, atunci când participanții sănătoși au luat un supliment de ghimbir zilnic timp de o săptămână (20 mg de gingeroli/zi), s-a înregistrat o creștere a unei substanțe chimice numite cAMP în interiorul neutrofilelor.
Nivelurile ridicate de cAMP au împiedicat ulterior NEToza atunci când a fost expus la factori declanșatori asociați cu anumite boli.
Cercetătorii spun că este probabil ca multe persoane cu afecțiuni inflamatorii să își întrebe medicul de familie dacă suplimentele naturale ar putea fi utile pentru ele sau că iau deja suplimente, precum ghimbirul, pentru a ajuta la gestionarea simptomelor.
Co-autorul principal, Dr. Kristen Demoruelle, profesor asociat de medicină la University of Colorado School of Medicine, a vorbit pentru Medical News Today, spunând: „Am găsit o cale specifică prin care suplimentele de ghimbir pot avea un efect antiinflamator”.
„Studiul nostru a inclus persoane sănătoase, ceea ce ne-a permis să confirmăm că rezultatele noastre sunt aplicabile oamenilor și nu doar o constatare observată într-o eprubetă. Calea specifică a inflamației pe care am descoperit că ghimbirul a fost capabil să o întrerupă a fost legată de un anumit tip de celulă numită neutrofil.”
„Principala concluzie a acestui studiu este că suplimentele de ghimbir pot schimba în mod semnificativ modul în care se comportă celulele albe din sânge, în special neutrofilele, și diminuează un proces cunoscut sub numele de NETosis", a precizat Kelsey Costa, dietetician înregistrat și consultant în nutriție pentru National Coalition on Healthcare, care nu a fost implicat în această cercetare.
„Această cercetare sugerează că suplimentele de ghimbir ar putea revoluționa gestionarea bolilor autoimune, cum ar fi APS și lupusul, prin schimbarea modului în care funcționează anumite celule imunitare. Combinarea ghimbirului cu tratamentele existente ar putea îmbunătăți potențial rezultatele terapeutice în bolile inflamatorii cornice”, a mai spus Costa.
„Această lucrare face o treabă excelentă, extinzând cercetările anterioare care arată că ghimbirul și, în special, gingerolul pot avea un impact important asupra modulării sistemului imunitar pentru afecțiunile autoimune", a remarcat Megan Hilbert, dietetician autorizat specializat în nutriția pentru sănătatea intestinală de la Top Nutrition Coaching, care, de asemenea, nu a fost implicată în studio.
„Studiile anterioare au analizat impactul gingerolului asupra șoarecilor și asupra celulelor umane in vitro. Acum, avem și mai multe cercetări preliminare care arată cât de impact poate avea ghimbirul asupra activității neutrofilelor pentru a atenua răspunsul imunitar care agravează afecțiunile autoimune."
Care este doza corectă pentru suplimentele de ghimbir?
Hilbert a subliniat că acest studiu este de impact.
„Acum avem date mai bune despre ce doză de ghimbir pentru administrare orală poate fi eficientă (20 mg). Ceea ce încă trebuie să înțelegem este modul în care acest lucru are un impact asupra celor cu afecțiuni autoimune, în special, și dacă aceste constatări pot fi recreate și în aceste populații, deoarece calificările acestui studiu au specificat adulți sănătoși”, a spus Hilbert.
„Aceste constatări preliminare pot ajuta la deschiderea drumului pentru cercetări viitoare în acest domeniu. În studiile viitoare, aș dori să văd o populație mai mare și mai diversă studiată, precum și testarea ghimbirului pe populații cu afecțiuni autoimune. De asemenea, aș dori să văd un studiu mai lung asupra acestor populații, deoarece acest studiu a urmărit participanții doar timp de 7 zile”, a precizat Hilbert.
Pot folosi ghimbir dacă am o afecțiune autoimună?
Cercetătorii speră să acumuleze dovezi suplimentare privind avantajele ghimbirului, în special modul direct în care influențează neutrofilele, sperând că acest lucru va determina cadrele medicale și pacienții să ia în considerare meritele încorporării suplimentelor de ghimbir în strategiile lor terapeutice.
Mai departe, echipa aspiră să profite de acest studiu pentru a obține finanțare pentru studii clinice care să investigheze efectele ghimbirului asupra pacienților cu afecțiuni autoimune și inflamatorii caracterizate de neutrofile hiperactive.
„Deoarece neutrofilele hiperactive sunt implicate în inflamația observată într-o serie de boli, cum ar fi artrita reumatoidă, sindromul antifosfolipidic, lupusul și chiar covidul-19, descoperirile noastre oferă o justificare științifică pentru a susține că utilizarea suplimentelor de ghimbir la persoanele cu aceste boli poate fi benefică pentru a reduce inflamația”, a afirmat Dr. Kristen Demoruelle.
Costa a fost de acord, spunând că „înțelegerea noastră cu privire la beneficiile potențiale ale substanțelor fitochimice, cum ar fi 6-gingerolul, se aprofundează, în special în ceea ce privește impactul lor asupra sistemului imunitar al organismului. Aflăm că acești compuși naturali pot oferi mai mult decât avantajele de sănătate recunoscute pe scară largă.”
Hilbert a fost de acord și a subliniat că acest studiu reprezintă un pas important în cercetarea impactului ghimbirului asupra sistemului imunitar, în special în cazul persoanelor cu afecțiuni autoimune deja diagnosticate.
„Ne aduce mai aproape de înțelegerea dozei pe care ar putea fi necesar să o studiem pe această populație și că administrarea orală de gingerol s-a dovedit a fi un imunomodulator eficient la om", a declarat Hilbert pentru MedicalNewsToday.
Hilbert a adăugat că această cercetare ar putea servi ca o bază solidă pentru clinicieni și pacienții care sunt deja curioși să exploreze utilizarea suplimentelor de ghimbir în tratamentul afecțiunilor autoimune.
„Pentru mulți, găsirea tratamentului potrivit poate fi complicată și poate necesita unele experimente. În timp ce avem încă nevoie de cercetări suplimentare în acest domeniu, cei care ar putea dori deja să ia ghimbir pot folosi cercetări ca aceasta ca un ghid cu furnizorul lor de servicii medicale pentru a explora potențialele opțiuni de dozare.”
Costa a rezumat afirmând că această cercetare aduce în discuție informații intrigante despre potențialul extractului de ghimbir ca o opțiune de tratament natural și complementar pentru afecțiunile autoimune.
„Dacă cercetările ulterioare îi confirmă eficacitatea, ar putea revoluționa modul în care gestionăm și tratăm aceste afecțiuni", a spus ea.