Hipertensiunea în sarcină: De ce este important să o monitorizați?

Hipertensiunea arterială și sarcina nu sunt neapărat o combinație periculoasă. A avea hipertensiune arterială în timpul sarcinii necesită o monitorizare atentă. Ce trebuie să știți despre tipurile de hipertensiune arterială, de ce este necesar să mergeți regulat la medic și de ce hipertensiunea în sarcină este o problemă.

Care sunt tipurile de hipertensiune arterială în timpul sarcinii?

Uneori hipertensiunea arterială este prezentă înainte de sarcină. În alte cazuri, hipertensiunea arterială se dezvoltă în timpul sarcinii.

Hipertensiunea gestațională. Femeile cu hipertensiune gestațională au hipertensiune arterială care se dezvoltă după 20 de săptămâni de sarcină. Nu există exces de proteine ​​în urină sau alte semne de deteriorare a organelor. Unele femei cu hipertensiune gestațională dezvoltă în cele din urmă preeclampsie.

Hipertensiune arterială cronică. Hipertensiunea arterială cronică este hipertensiunea arterială care a fost prezentă înainte de sarcină sau care apare înainte de 20 de săptămâni de sarcină. Dar, deoarece hipertensiunea arterială de obicei nu are simptome, poate fi greu de determinat când a început.

Hipertensiune cronică cu preeclampsie suprapusă. Această afecțiune apare la femeile cu hipertensiune cronică înainte de sarcină, care dezvoltă o înrăutățire a tensiunii arteriale și proteine ​​în urină sau alte complicații asociate tensiunii arteriale în timpul sarcinii.

Preeclampsie. Preeclampsia apare atunci când hipertensiunea arterială se dezvoltă după 20 de săptămâni de sarcină și este asociată cu semne de deteriorare a altor sisteme de organe, inclusiv rinichii, ficatul, sângele sau creierul. Preeclampsia netratată poate duce la complicații grave - chiar fatale - pentru mamă și copil, inclusiv dezvoltarea convulsiilor (eclampsie).

Anterior, preeclampsia a fost diagnosticată numai dacă o femeie însărcinată avea hipertensiune arterială și proteine ​​în urină. Experții știu acum că este posibil să aveți preeclampsie fără a avea proteine ​​în urină.

De ce hipertensiunea arterială este o problemă în timpul sarcinii?

Hipertensiunea arterială în timpul sarcinii prezintă diverse riscuri, inclusiv:

Scăderea fluxului de sânge către placentă. Dacă placenta nu primește suficient sânge, copilul Dumneavoastră ar putea primi mai puțin oxigen și mai puțini nutrienți. Aceasta poate duce la creștere lentă (restricție de creștere intrauterină), greutate redusă la naștere sau naștere prematură. Prematuritatea poate duce la probleme de respirație, risc crescut de infecție și alte complicații pentru copil.

Abruptul placentar. Preeclampsia crește riscul acestei afecțiuni în care placenta se separă de peretele interior al uterului înainte de naștere. Abruptul sever poate provoca sângerări grele, care pot pune în pericol viața pentru tine și copilul tău.

Creștere lentă intrauterină. Hipertensiunea arterială poate duce la creșterea lentă sau la scăderea în greutate a copilului Dumneavoastră (restricție de creștere intrauterină).

Vătămarea altor organe. Hipertensiunea arterială controlată poate duce la vătămarea creierului, inimii, plămânilor, rinichilor, ficatului și altor organe majore. În cazuri grave, poate pune viața în pericol.

Naștere prematură. Uneori este necesară o naștere precoce pentru a preveni apariția unor complicații care pot pune viața în pericol atunci când aveți tensiune arterială mare în timpul sarcinii.

Riscul unor boli cardiovasculare în viitor. Dacă aveți preeclampsie vă poate crește riscul de viitoare boli ale inimii și vaselor de sânge (cardiovasculare). Riscul Dumneavoastră de viitoare boli cardiovasculare este mai mare dacă ați avut preeclampsie de mai multe ori sau ați avut o naștere prematură din cauza tensiunii arteriale ridicate în timpul sarcinii.

Cum puteți ști dacă dezvoltați hipertensiune arterială în timpul sarcinii?

Monitorizarea tensiunii arteriale este o parte importantă a îngrijirii prenatale. Dacă aveți hipertensiune arterială cronică, medicul de familie vă va monitoriza permanent.  

Creșterea tensiunii arteriale. Presiunea arterială ridicată este o presiune sistolică cuprinsă între 120 și 129 milimetri de mercur (mm Hg) și o presiune diastolică sub 80 mm Hg. Presiunea arterială crescută tinde să se înrăutățească în timp, dacă nu se iau măsuri pentru controlul tensiunii arteriale.

Hipertensiune arterială în stadiul 1. Hipertensiunea în stadiul 1 este o presiune sistolică cuprinsă între 130 și 139 mm Hg sau o presiune diastolică cuprinsă între 80 și 89 mm Hg.

Hipertensiunea arterială în stadiul 2. Hipertensiunea arterială mai severă, hipertensiunea în stadiul 2 este o presiune sistolică de 140 mm Hg sau mai mare sau o presiune diastolică de 90 mm Hg sau mai mare.

După 20 de săptămâni de sarcină, tensiunea arterială care depășește 140/90 mm HG - documentată în două sau mai multe ocazii, la cel puțin patru ore distanță, fără alte daune organului - este considerată a fi hipertensiune gestațională.

Cum puteți ști dacă dezvoltați preeclampsie?

Pe lângă hipertensiunea arterială, alte semne și simptome ale preeclampsiei includ:

- Exces de proteine ​​în urină (proteinurie) sau semne suplimentare de probleme renale

- Dureri de cap severe

- Modificări ale vederii, inclusiv pierderea temporară a vederii, vederea încețoșată sau sensibilitatea la lumină

- Dureri abdominale superioare, de obicei sub coaste, în partea dreaptă

- Greață sau vărsături

- Scăderea nivelului de trombocite în sângele Dumneavoastră (trombocitopenie)

- Funcția hepatică afectată

- Scurtă respirație, cauzată de lichidul în plămâni

- Creșterea bruscă în greutate și umflarea (edem) - în special la față și mâini - însoțește adesea preeclampsia. Dar, de asemenea, apar în multe sarcini normale, astfel încât creșterea în greutate și umflarea nu sunt considerate semne fiabile de preeclampsie.

Este sigur să luați medicamente pentru tensiunea arterială în timpul sarcinii?

Unele medicamente sub tensiune sunt considerate sigure pentru utilizare în timpul sarcinii, dar inhibitorii enzimei care transformă angiotensina (ACE), blocanții receptorilor angiotensinei II și inhibitorii reninei sunt în general evitați în timpul sarcinii.

Tratamentul este însă important. Hipertensiunea arterială vă pune în pericol de atac de cord, accident vascular cerebral și alte complicații majore. Și poate fi periculos pentru copilul Dumneavoastră.

Dacă aveți nevoie de medicamente pentru a vă controla tensiunea arterială în timpul sarcinii, medicul de familie sau ginecologul vă va prescrie cel mai sigur medicament la cea mai potrivită doză. Luați medicamentele exact așa cum vi s-au prescris. Nu încetați să luați medicamentul sau să ajustați singură doza.

Ce ar trebui să faceți pentru a vă pregăti pentru sarcină?

Dacă aveți tensiune arterială ridicată, programați o întâlnire cu medicul de familie sau cu ginecologul care vă va monitoriza sarcina. Întâlniți-vă, de asemenea, cu alți membri ai echipei de asistență medicală, cum ar fi cardiologul. Vor evalua cât de bine vă administrați tensiunea arterială ridicată și vor lua în considerare modificările de tratament pe care ar trebui să le faceți înainte de sarcină.

Dacă aveți un exces de greutate, medicul vă poate recomanda să încercați pierdeți din excesul de kilograme înainte de a concepe un copil.

La ce vă puteți aștepta în timpul vizitelor prenatale?

În timpul sarcinii, veți merge de mai multe ori la medic. Greutatea și tensiunea arterială vor fi verificate la fiecare vizită și este posibil să aveți nevoie de teste frecvente de sânge și urină.

Medicul va monitoriza îndeaproape sănătatea copilului. Ecografiile frecvente pot fi utilizate pentru a urmări creșterea și dezvoltarea copilului. Monitorizarea frecvenței cardiace fetale poate fi utilizată pentru a evalua starea de bine a bebelușului. Medicul vă poate recomanda, de asemenea, monitorizarea mișcărilor zilnice ale bebelușului.

Ce puteți face pentru a reduce riscul de complicații?

Mențineți-vă programările prenatale.

Luați-vă medicamentul pentru tensiunea arterială conform prescripției. Doctorul care vă monitorizează sarcina vă va prescrie cel mai sigur medicament la cea mai potrivită doză.

Fiți active. Urmați recomandările medicului pentru activitatea fizică.

Adoptați o dietă sănătoasă. Vorbiți cu un nutriționist, dacă aveți nevoie de ajutor suplimentar.

Evitați fumatul, alcoolul și drogurile.

Cercetătorii continuă să studieze modalități de prevenire a preeclampsiei, dar până în prezent nu au apărut strategii clare. Dacă ați avut o tulburare hipertensivă într-o sarcină anterioară, medicul Dumneavoastră vă poate recomanda o aspirină zilnică cu doze mici (81 miligrame) în primul trimestru.

Munca și nașterea

Medicul vă poate sugera să reduceți orele de muncă înainte de data scadentă pentru a evita complicațiile. Momentul nașterii se bazează atât pe cât de bine este controlată tensiunea arterială, fie dacă ai leziuni ale organelor în stadiu final, cât și dacă bebelușul tău are complicații, cum ar fi restricția de creștere intrauterină datorată hipertensiunii arteriale.

Dacă aveți preeclampsie cu caracteristici severe, s-ar putea să vi se administreze medicamente în timpul travaliului pentru a ajuta la prevenirea convulsiilor.

Alăptarea

Alăptarea este încurajată pentru majoritatea femeilor care au hipertensiune arterială, chiar și pentru cele care iau medicamente. Discutați despre ajustarea medicamentelor pe care trebuie să le faceți cu medicul înainte de nașterea copilului. Uneori este recomandat un medicament alternativ pentru tensiunea arterială.

Sursa foto: 
Antena 1
La Inceput