Alăptarea bebeluşului este cea mai eficientă metodă de prevenire a alergiilor. Sugarii sunt mai puţin predispuşi să dezvolte alergii, decât nou-născuții care sunt hrăniți cu lapte praf, ce conţine proteine din lapte de vacă. Antrenând sistemul imunitar, laptele matern reduce în mod natural sensibilitatea la alergeni.
Astfel, alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viaţă este recomandată de pediatrii din întreaga lume, anume pentru rolul său de prevenire a alergiilor.
Puteți sau nu reduce riscul de a dezvolta alergii, dacă nu alăptați bebelușul
Pentru bebeluşii care nu sunt alăptaţi, cercetătorii şi medicii pediatri au dezvoltat un program ce fragmentează proteinele din laptele de vacă pentru a le face mai puţin alergizante. Proteinele rezultate sunt denumite proteine hipoalergenice (sau proteine HA). Nu toate însă sunt la fel de eficiente.
Dacă nu puteți alăpta copilul, experţii recomandă să folosiți formule de lapte hipoalergenice cu efect clinic dovedit
În lipsa alăptării, specialiştii recomandă să hrăniți bebelușul doar cu o formulă de lapte hipoalergenică nu mai puţin de 6 luni. De asemenea, trebuie să fiți prudente atunci când includeți produse complemantare şi excludeți din regim laptele de vacă.
Experții insistă să alegi o formulă de lapte hipoalergenică cu efect clinic dovedit, iar eficiența acestuia să fie bazată pe studii realizate pe scară largă.
Sfaturi importante pentru mame
Alăptarea
Alăptarea este cea mai bună alimentaţie pentru copil şi protecţie împotriva bolilor. Pentru majoritatea copiilor laptele matern este singura alimentaţie necesară în primele 6 luni de viaţă. Multe mame continuă alăptarea şi după 6 luni, incluzând în alimentaţia sugarului şi alte produse pentru copii. Dacă aveţi întrebări cu privire la alăptare, adresaţi-vă unui medic pediatru sau la alt personal medical. De asemenea, întrebați prietenii sau rudele care au avut o experienţă pozitivă în timpul alăptării. Alăptarea frecventă este cea mai bună metodă de menţine o lactaţie normală. 0 dieta echilibrată atât în timpul sarcinii cât şi după naştere ajută, de asemenea, la susţinerea unei secreţii adecvate de lapte matern.
Sfaturi speciale pentru mamele angajate
Bebeluşul dumneavoastră se poate bucura de beneficiile laptelui matern chiar dacă mergeţi la serviciu. Pentru că şi alăptarea parţială este mai bună decât dacă ați hrăni copilul cu biberonul. De aceea e bine să-l alăptați o perioadă mai îndelungată. Dacă bebeluşul doarme împreună cu dumneavoastră, lejer îl puteți alăpta și noaptea. Alăptaţi bebeluşul dimineaţa înainte să plecaţi la serviciu și seara, când vă întoarceţi. În cază îi oferiți copilului alimentaţie mixtă, alăptaţi-l mai întâi și abia după asta hrăniți-l cu altceva.
Notă importantă
Folosirea alimentelor care nu sunt destinate pentru alimentaţia sugarilor şi copiilor mici le poate fi dăunătoare. Includerea fără rost a alimentaţiei parţiale cu biberonul, a altor alimente sau lichide poate avea un efect negativ asupra alăptării. De aceea, întotdeauna consultaţi un medic înainte să includeți în regimul bebeluşului oricare alt aliment decât lapte matern.
Utilizarea unui substituent al laptelui de mamă
Dacă medicul vă recomandă suplimentarea sau înlocuirea laptelui matern, în primele 6 luni, e bine să folosiţi laptele praf, care întrunește toate standardele de calitate admise. Doar asemenea alimentaţie se asimilează uşor şi îndeplineşte necesităţile fiziologice ale copilului. Este important să știți că laptele matern este cel mai bun aliment şi cea mai economă alimentaţie pentru copilul dvs. Dacă bebeluşul este alimentat artificial atunci veţi avea nevoie săptămânal de mai mult de o cutie de lapte praf. De aceea, atunci când luaţi decizia să-l alimentați artificial, ţineţi cont și de implicaţiile financiare. Atunci când copilul va creşte, hrăniţi-l cu formula de lapte cu linguriţa sau căniţa.