De ce apar crizele de lactaţie şi cum puteţi lupta cu această problemă

Aproape toate mămicile știu despre beneficiile alăptării pentru bebeluș. Există însă situații când, deși și-ar dori să-și alăpteze odrasla, unele femei nu pot face acest lucru. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cu o astfel de problemă se confruntă aproximativ un procent din toate mămicile din lume. În termeni medicali, aceasta se numește hipogalacție primară.

Specialiștii spun că această problemă poate fi generată de un dezechilibru  neuroendocrin. Ea poate apărea la prima sarcină, precum și la sarcinile ulterioare, avertizează specialiştii.

Medicii afirmă că problema se poate repeta, dacă organismul femeii se află sub influența mai multor factori de risc - biologici, psihologici, sociali și chiar economici. Principalul motiv, în opinia specialiștilor, rămâne a fi necunoașterea de către mămici a mai multor aspecte privind alăptatul.

Puține mame știu despre o asemenea problemă, dacă apare în repetate rânduri și nu este doar o problemă de moment, poate fi tratată ușor. Tot ce se cere din partea mămicilor este puțină răbdare. În acest caz mămicile își pot hrăni bebelușii cu hrană artificială.

Foarte puține femei știu și despre faptul că există crize de lactație, atunci când pe o perioadă scurtă de timp în sâni nu se mai formează lapte. Deseori, mămicile încurcă această problemă de sănătate cu hipogalacția. Trebuie să știți însă că aceste crize de lactație durează între trei zile și o săptămână și se pot repeta o dată la o lună și jumătate. Crizele de lactație, afirmă doctorii, sunt un lucru normal, deoarece copilul este în creștere, iar în organismul mamei au loc anumite schimbări.

Pentru  evita astfel de probleme, medicii recomandă mămicilor să se informeze bine în legătură cu alăptatul copiilor, încă din maternitate. Mai eficient ar fi să discutați cu cadrele medicale, decât să vă informați din surse nesigure. Copilul trebuie să învețe încă de la început cum să țină sânul și cum s sugă laptele. Astfel vor fi evitate erupțiile de la nivelul sânului sau alte probleme. Micuțul trebuie să fie întors spre mămică cu tot corpul atunci când mănâncă, trebuie să țină bine sânul în guriță, pentru a putea consuma cât mai mult lapte. Crizele de lactație, spun medicii, dar și hipogalacția pot fi evitate dacă alăptați copilul foarte frecvent. Puteți alăpta copilul de 10, 20 de ori în 24 de ore, intervalul variind între 15 minute și patru ore. Trebuie știți că hormonul alăptatului se activează în special pe timpul nopții, de aceea este recomandat să hrăniți copilul în timpul nopții la sân, dar nu cu biberonul, așa cum practică multe mămici.

Calitatea laptelui depinde de alimentația mamei, de aceea femeile trebuie să se alimenteze sănătos, dacă vor ca și bebelușul lor să nu aibă probleme de sănătate. Și oboseala influențează calitatea laptelui, de aceea mămicile care alăptează trebuie să doarmă suficient și să evite stresul.

În cazul în care deja vă confruntaţi cu această problemă, există diferite metode pentru a stimula lactaţia, printre care o baie fierbinte, comprese calde aplicate la nivelul sânilor, masajul sau chiar şedinţe de acupunctură. Lipsa lactaţiei poate fi anihilată şi cu ajutorul unui tratament medicamentos, printre care şi preparate hemeopatice, menite să sporească formarea laptelui la femei. Dacă aceste metode totuşi nu ajută, atunci se recomandă să cereţi ajutorul specialistului.

În cazul în care lactaţia totuşi nu revine copilul poate fi hrănit cu amestecuri artificiale. Ce produse i se potrivesc copilului puteţi afla dintr-o discuţie cu medicul, deoarece fiecare copil este individual şi regimul alimentar trebuie să-i corespundă. E bine să ştiţi că, deşi amestecurile nu conţin toate vitaminele şi mineralele necesare pentru copil, acestea pot fi aproape la fel de bune ca şi laptele matern. Formulele de lapte conţin vitamine, proteine, grăsimi, iar componenţa lor diferă pentru fiecare vârstă în parte, astfel încât să acopere necesităţile micuţilor.

În ultima perioadă, amestecurile pentru bebeluşi au în compoziția lor ulei de palmier, mai exact oleina de palmier ce reprezintă 25 la sută din componenţa acizilor graşi ce se găsesc în laptele matern. Acest component se conţine în toate amestecurile, în special în cele pentru copiii de până la un an, includerea substanței fiind o regulă de aur pentru producători. 

La rândul lor, mămicile trebuie să înţeleagă că primul an din viaţă este foarte important pentru copil, de aceea trebuie să fie atente la ce produse aleg pentru alimentaţia bebeluşului.

Notă: Alimentaţia ideală pentru copii este laptele matern. Continuaţi să-l alăptați, cât timp e posibil, şi după introducerea complementului alimentar. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni şi introducerea ulterioară a alimentelor complementare, în paralel continuând alăptarea. 

 

Sursa foto: 
hir.ma
La Inceput