Malnutriția. Care sunt cauzele și consecințele

Malnutriția se referă la deficiențe, excese sau dezechilibre în consumul de energie și/sau nutrienți al unei persoane.

Termenul de malnutriție se adresează la 3 grupuri mari de afecțiuni:

  • subnutriția, care include epuizarea (greutate scăzută în raport cu înălțimea), întârzierea în creștere (înălțime scăzută în raport cu vârsta) și subponderabilitatea (greutate scăzută în raport cu vârsta)
  • malnutriția legată de micronutrienți, care include deficiențele de micronutrienți (lipsa unor vitamine și minerale importante) sau excesul de micronutrienți
  • excesul de greutate, obezitatea și bolile netransmisibile legate de alimentație (cum ar fi bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale, diabetul și unele tipuri de cancer)

Subnutriție

Există 4 mari forme de subnutriție:

  • epuizare
  • întârzieri în creștere
  • subponderabilitate
  • deficiențe de vitamine și minerale

Subnutriția îi face pe copii, în special, mult mai vulnerabili la boli.

Greutatea scăzută în raport cu înălțimea este cunoscută sub numele de epuizare. Aceasta indică, de obicei, o pierdere recentă și severă în greutate, deoarece o persoană nu a avut suficientă hrană și/sau a avut o boală infecțioasă, cum ar fi diareea, care a dus la scăderea în greutate.

Un copil mic care este moderat sau grav epuizat are un risc crescut de deces, dar tratamentul este posibil.

Înălțimea scăzută în raport cu vârsta este cunoscută sub numele de retard de creștere. Este rezultatul unei subnutriții cronice sau recurente, asociată de obicei cu condiții socioeconomice precare, sănătate și nutriție maternă precare, boli frecvente și/sau alimentație și îngrijire necorespunzătoare a sugarilor și a copiilor mici în primii ani de viață.

 Întârzierea în creștere împiedică copiii să își atingă potențialul fizic și cognitiv.

Copiii cu o greutate scăzută în raport cu vârsta sunt cunoscuți ca fiind subponderali. Un copil cu o greutate insuficientă poate avea un retard de creștere, epuizare sau ambele.

Malnutriția legată de micronutrienți

Insuficiențele în aportul de vitamine și minerale, adesea denumite micronutrienți, pot fi, de asemenea, grupate împreună. Micronutrienții permit organismului să producă enzime, hormoni și alte substanțe care sunt esențiale pentru o creștere și o dezvoltare corespunzătoare.

Iodul, vitamina A și fierul sunt cei mai importanți din punct de vedere al sănătății publice globale. Deficiența lor reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea și dezvoltarea populațiilor din întreaga lume, în special a copiilor și a femeilor însărcinate din țările cu venituri mici.

Supraponderabilitatea și obezitatea

Supraponderalitatea și obezitatea se manifestă atunci când o persoană este prea grea pentru înălțimea sa. Acumularea anormală sau excesivă de grăsime poate afecta sănătatea.

Indicele de masă corporală (IMC) este un indice al greutății în raport cu înălțimea, utilizat în mod obișnuit pentru a clasifica supraponderabilitatea și obezitatea. Acesta este definit ca fiind greutatea unei persoane în kilograme împărțită la pătratul înălțimii sale în metri (kg/m²). La adulți, supraponderabilitatea este definită ca un IMC de 25 sau mai mult, în timp ce obezitatea este un IMC de 30 sau mai mult.

Supraponderabilitatea și obezitatea sunt rezultatul unui dezechilibru între energia consumată (prea multă) și energia cheltuită (prea puțină).

La nivel global, oamenii consumă alimente și băuturi care sunt mai dense din punct de vedere energetic (bogate în zaharuri și grăsimi) și se implică în mai puține activități fizice.

Bolile netransmisibile legate de alimentație

Bolile netransmisibile legate de alimentație (NCD) includ bolile cardiovasculare (cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, și adesea legate de hipertensiunea arterială), anumite tipuri de cancer și diabetul.

Dietele nesănătoase și alimentația deficitară se numără printre principalii factori de risc pentru aceste boli la nivel mondial.

În 2014, aproximativ 462 de milioane de adulți din întreaga lume erau subponderali, în timp ce 1,9 miliarde de persoane erau fie supraponderale, fie obeze.

În 2016, aproximativ 155 de milioane de copii cu vârsta sub 5 ani sufereau de întârzieri în creștere, în timp ce 41 de milioane erau supraponderali sau obezi.

Aproximativ 45% din decesele în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani sunt legate de subnutriție. Acestea apar mai ales în țările cu venituri mici și medii. În același timp, în aceleași țări, ratele de supraponderabilitate și obezitate infantilă sunt în creștere.

Cine este expus riscului?

Fiecare țară din lume este afectată de una sau mai multe forme de malnutriție. Combaterea malnutriției sub toate formele sale este una dintre cele mai mari provocări globale în materie de sănătate.

Femeile, sugarii, copiii și adolescenții sunt deosebit de expuși riscului de malnutriție. Optimizarea nutriției la începutul vieții, inclusiv în cele 1000 de zile de la concepție până la a doua aniversare a copilului asigură beneficii pentru o viață sănătoasă.

Sărăcia amplifică riscul de malnutriție și riscurile care decurg din aceasta. Persoanele sărace sunt mai susceptibile de a fi afectate de diferite forme de malnutriție. De asemenea, malnutriția crește costurile de îngrijire a sănătății, reduce productivitatea și încetinește creșterea economică, ceea ce poate perpetua un ciclu de sărăcie și de sănătate precară.

Pentru a rezolva problema malnutriție, OMS și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), solicită acțiuni politice în 6 domenii-cheie:

  • Crearea unor sisteme alimentare durabile și rezistente pentru diete sănătoase
  • Acordarea protecției sociale și educației în domeniul nutriției pentru toți
  • Alinierea sistemelor de sănătate la nevoile de nutriție și asigurarea unei acoperiri universale a intervențiilor nutriționale esențiale
  • Asigurarea faptului că politicile comerciale și de investiții îmbunătățesc nutriția;
  • Crearea unor medii sigure și favorabile pentru nutriție tuturor vârstelor
  • Consolidarea și promovarea guvernanței și a responsabilității în materie de nutriție, pretutindeni

 

 

Sursa foto: 
www.unicef.org
Sursa: 
La Inceput