Copiii care locuiesc în apropierea zonelor bogate în vegetație sau cei care petrec mai mult timp în parcuri și păduri au oase mai puternice, ceea ce poate aduce beneficii sănătății lor pe termen lung. Cercetătorii au constatat că cei mici din locuri cu mai multă vegetație în jur manifestă o forță osoasă similară cu jumătate de an de creștere naturală.
Potrivit The Guardian, primul studiu de acest gen a arătat că probabilitatea ca acești copii să aibă o densitate osoasă foarte scăzută era cu aproximativ 65% mai mică. Oamenii de știință au descoperit că oasele devin mai puternice în copilărie și adolescență, ajungând la un vârf în jurul vârstei de 50 de ani, după care încep să slăbească.
Extinderea și facilitarea accesului la spații verzi pentru copii ar putea ajuta la prevenirea fracturilor și osteoporozei atunci când înaintează în vârstă. Legătura dintre spațiile verzi și oasele mai puternice se explică, cel mai probabil, prin activitatea fizică mai intensă a copiilor care locuiesc în apropierea parcurilor, ceea ce contribuie la creșterea forței osoase. Cercetătorii au observat că această legătură era mai evidentă în spațiile verzi cu arbori, considerați mai atrăgători pentru vizite.
„Cu cât este mai puternică masa osoasă în copilărie, cu atât aveți mai multă capacitate pentru mai târziu în viață”, a spus profesorul Tim Nawrot, de la Universitatea Hasselt din Belgia, care a făcut parte din echipa de cercetare împreună cu dr. Hanne Sleurs și alții.
„Așadar, concluzia principală din acest studiu pentru sănătatea publică este că cei responsabili de planificarea urbană pot ajuta la creșterea rezistenței osoase la copii, și acest lucru are efecte pe termen lung.”
Studiile anterioare au demonstrat că accesul crescut la spațiile verzi încurajează activitatea fizică în rândul copiilor. De asemenea, s-au observat numeroase beneficii pentru dezvoltarea acestora, printre care un risc redus de supraponderabilitate, tensiune arterială mai scăzută, IQ-uri mai mari și o sănătate mentală și emoțională îmbunătățită. Spațiile verzi au fost, de asemenea, asociate cu o stare fizică și mentală mai bună în rândul adulților. Se estimează că plimbările în pădure economisesc aproximativ 185 de milioane de lire sterline pe an în costurile de sănătate mentală în Regatul Unit.
Studiul, publicat în Jurnalul JAMA Network Open a monitorizat peste 300 de copii într-o regiune din Flandra, Belgia, acoperind zone urbane, suburbane și rurale. Oamenii de știință au folosit ultrasunete pentru a evalua densitatea osoasă a copiilor cu vârste între patru și șase ani. Factori precum vârsta copilului, greutatea, înălțimea, etnia și nivelul de educație al mamei au fost luați în considerare în analiză.
Rezultatele au evidențiat că cei mici care aveau 25% mai mult spațiu verde într-o rază de 1.000 de metri de la locuința lor prezentau un risc cu 66% mai mic de a avea o densitate osoasă foarte scăzută, adică în cele mai joase 10% dintre măsurători. Nu s-au observat diferențe între băieți și fete în cadrul studiului.
Cercetătorii au subliniat că rezultatele sunt semnificative, deoarece scăderea rezistenței oaselor în copilărie este la fel de importantă pentru declanșarea osteoporozei ca și pierderea osoasă legată de îmbătrânire. Timpul petrecut în fața ecranelor, suplimentele de vitamine și consumul zilnic de produse lactate au fost, de asemenea, analizate pentru a evalua posibile impacturi asupra copiilor, însă nu s-au identificat efecte semnificative.
Studiul a evidențiat o legătură puternică între apropierea de spațiile verzi și forța oaselor la copii, însă nu a fost conceput pentru a dovedi o relație cauzală. Pentru a realiza acest lucru, ar fi necesar ca cei mici să poarte accelerometre pentru a înregistra activitatea lor fizică. „Asta nu ar fi un experiment foarte ușor de realizat”, a menționat Nawrot.