Odată cu declararea pandemiei COVID-19, pentru a stopa răspândirea noului coronavirus, a apărut necesitatea purtării măștilor de protecție individuală. De mai bine de un an acestea fac parte din rutina noastră zilnică. Fiind obligați să o purtăm pretutindeni, s-ar putea să ne confruntăm cu acneea, una din complicațiile acesteia. Dacă ai descoperit-o și tu pe fața ta, află că nu ești singurul, iar acneea, iritația și roșeața apare la tot mai multe persoane. Află în continuare de ce apare aceasta, dar și cum poate fi prevenită și tratată corespunzător.
Ce este acneea provocată de măștile de protecție individuală
În general, acneea provocată de măști este un termen-umbrelă care cuprinde mai multe afecțiuni ale pielii care sunt cauzate de acoperirea feței cu masca de protecție individuală. Aceasta poate include:
- Acneea ce se întâmplă atunci când porii sunt acoperiți de ulei, celule moarte și praf. Drept urmare pot apare coșurile, punctele albe și negre.
- Rozaceea. Dacă suferi de această afecțiune, acoperirea feței poate provoca erupții, care pot genera ulterior coșuri și roșeață.
- Dermatita de contact se întâmplă atunci când ești alergic sau sensibil la materialul din care este fabricată masca de protecție individuală. Drept urmare, pielea se înroșește, se irită și pot apare veziculele.
- Foliculita sau infecția foliculilor piloși provoacă inflamația pielii și seamănă cu erupțiile acneice, provocând mâncărimi sau dureri.
În cazul în care ai suferit de una din aceste afecțiuni înainte de pandemie, purtarea măștilor ți-ar putea înrăutăți simptomele experimentate.
De ce apare acneea?
Deoarece acneea provocată de măștile de protecție individuală implică mai multe manifestări, cauzele exacte ale apariției acesteia pot varia.
În majoritatea cazurilor acneea este provocată de blocarea porilor pielii . În mod normal, fiecare dintre noi are la suprafața pielii bacterii, ulei și celule moarte, însă odată cu purtarea măștii acestea pot bloca și mai mult porii pielii. De asemenea, masca implică o umezeală sporită din cauza respirației și a transpirației, ceea ce poate mări riscul apariției acneei.
O altă cauză este fricția provocată de mască pe suprafața pielii, provocând iritarea ei. S-ar putea să fii și alergic sau sensibil la materialul din care este fabricată masca. Unele dintre acestea conțin substanțe chimice sau materialul din care sunt fabricate este prea dur. În mod similar, masca care a fost spălată cu un detergent chimic, cu un miros stringent, ar putea provoca iritații.
Cum poți trata acneea provocată de măștile de protecție individuală?
În contextul pandemiei actuale este esențial să porți masca de protecție individuală chiar dacă suferi de o afecțiune a pielii. Menținerea nasului și a gurii acoperite este una dintre cele mai bune modalități de a te proteja pe tine și pe cei din jur de COVID-19.
Există câteva căi de a trata simptomele acneei provocate de măștile de protecție individuală. Iată care sunt acestea:
Spală-ți fața în mod regulat
În timpul pandemiei continuă-ți rutina de spălare și îngrijire a pielii pentru a-i menține aspectul sănătos.
Cum să ai grijă de pielea ta primăvara.
Iată când e bine să îți speli fața:
- O dată dimineața;
- O dată noaptea, înainte de a merge la culcare;
- După ce scoți masca, în special dacă ai transpirat.
Spală-ți fața cu apă călduță și usuc-o cu un prosop curat. Evită să freci pielea pentru a preveni apariția iritațiilor.
Utilizează o soluție moale pentru curățarea feței
O soluție moale poate fi utilă pentru a înlătura excesul de ulei, transpirație și bacterii. Evită-le pe cele care conțin alcool sau sunt parfumate. Aceste ingrediente pot cauza iritații, îngreunând procesul de tratament.
Dacă acneea este severă, aplică o soluție pentru curățarea pielii care conține peroxid de benzoil sau acid salicilic. În cazul în care ai o piele sensibilă, discută cu un dermatolog sau cosmetolog pentru a cunoaște ce soluție este mai potrivită pentru tine.
Aplică o cremă care nu formează comedoane
După ce îți speli fața, utilizează o cremă care nu îți va bloca porii și va preveni astfel apariția comedoanelor.
Aplică crema de cortizon și cremă hidratantă cu ceramide
Dacă acneea implică iritația și uscarea pielii, s-ar putea să ai nevoie de o cremă care conține cortizon pentru această zonă și alta care conține ceramide pentru un plus de hidratare. Această combinație te va ajuta să îți protejezi pielea și să vă ușurați mâncărimea și iritarea.
Ia o pauză de la machiaj
Evită să aplici machiajul în timp ce tratezi acneea provocată de masca de protecție individuală. Produse precum fondul de ten, corectorul și fardul pentru obraji îți pot bloca porii, prelungind vindecarea.
Sunt curați bureții tăi pentru machiaj? Bacterii periculoase se pot afla la suprafața lor.
Cum poți preveni apariția acneei?
Pentru că și în viitorul apropiat va fi necesar să purtăm masca de protecție individuală în spațiile publice, ar fi mai ușor să prevenim apariția acneei și a simptomelor neplăcute ale acesteia. Iată ce poți face:
Spală măștile reutilizabile după fiecare aplicare pe față
Nu utiliza niciodată o mască textilă dacă nu ai spălat-o după altă utilizare. Utilizează un detergent hipoalergenic și usuc-o bine înainte de a o îmbrăca.
Aplică o cremă topică ce conține antibiotice
Este un lucru firesc ca bacteriile să se acumuleze în materialul din care e fabricată masca și să provoace acneea. Pentru a preveni acest fenomen, este necesar să aplici pe față o cremă sau un gel care conține un antibiotic înainte de a îmbrăca masca de protecție individuală.
Aruncă măștile medicinale după fiecare utilizare
După ce porți masca medicinală, este necesar să o arunci la gunoi. Dacă te așteaptă o zi lungă în care vei purta masca, asigură-te că ai la îndemână câteva măști.
Scoate masca de pe față la fiecare 4 ore
Asociația Academiei Americane de Dermatologie recomandă eliminarea măștii de pe față pentru 15 minute o dată la 4 ore. Astfel vei oferi pielii o pauză de respiro.
Fă-o atunci când poți menține distanța socială față de persoanele cu care nu locuiești în aceeași gospodărie. De asemenea, este necesar să îți speli mâinile înainte de a scoate masca de pe față.
Aplică o cremă hidratantă înainte de a îmbrăca masca
Dacă pielea ta este uscată, aplicarea măștii poate provoca iritații. Aplicarea unei creme care nu provoacă apariția comedoanelor te poate ajuta să previi acest fenomen și servește drept barieră între piele și mască.
Alege masca potrivită
Pentru a preveni apariția iritațiilor pielii, alege atent masca de protecție individuală. Alege o mască care:
- Se potrivește bine, dar nu este prea strâmtă;
- Are două sau mai multe straturi de țesătură;
- Este fabricată din material natural, moale, de exemplu bumbac.
Evită măștile produse din materiale sintetice, precum nailonul. Acestea pot cauza iritații ale pielii.
Spală-ți fața după ce porți masca
După ce ajungi acasă, spală-ți fața cu o soluție moale. Apoi aplică o cremă hidratantă pe piele. Această procedură este deosebit de importantă dacă ai transpirat în timp ce ai purtat masca.
În cazul în care acneea este severă și nu o poți trata de sine stătător, adresează-te neapărat la un medic dermatolog sau cosmetolog.
Sănătate să aveți!
healthline.com