Excesul de testosteron la femei – cauze, simptome și tratament

Testosteronul, sau hormonul masculin, se găsește în cantități mici și în organismul feminin. Însă, această cantitate are o limită bine stabilită, iar excesul poate avea un șir de modificări în organismul feminin. Urmărește în continuare cauzele acestui fenomen, prin ce se manifestă și cum poate fi tratat.

Femeile cu un nivel înalt de testosteron

Testosteronul este un hormon androgen (masculin), produs în organismul feminin, în cantități mici, de ovare. În combinație cu estrogenul (hormonul feminin) acesta contribuie la creșterea, menținerea și repararea țesuturilor reproductive feminine, a masei osoase și influențează comportamentul.

Potrivit Mayo Clinic, nivelul normal de testosteron (nanograme/decilitru) în organismul feminin este:

10–11 ani: < 7–44

12–16         ani:  < 7–75

17–18 ani: 20–75

19+:  8–60

În organismul masculin acest nivel este semnificativ mai înalt (nanograme/decilitru), cu variații în funcție de vârstă:

10–11 ani:  < 7–130

12–13         ani: < 7–800

14 ani: < 7–1,200

15–16         ani: 100–1,200

17–18 ani: 300–1,200

19+ ani:      240–950

Dezechilibrul testosteronului în organismul feminin poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății și poate influența pofta de sex.

Află și alte cauze de pierdere a poftei de sex. 

Simptomele excesului de testosteron în organismul feminin

 Prea mult testosteron în organismul feminin se poate manifesta prin:

- Excesul părului pe corp, inclusiv cel facial;

- Chelie;

- Acnee;

- Clitoris lărgit;

- Diminuarea volumului sânilor;

- Îngroșarea vocii;

- Mărirea masei musculare.

În organism, per general, excesul de testosteron poate cauza:

- Ciclu menstrual neregulat;

- Diminuarea libidoului;

- Schimbări ale dispoziției.

În cazuri mai severe a excesului de testosteron în organismul feminin poate apărea infertilitatea și obezitatea.

Diagnosticul excesului de testosteron

Dacă observi apariția simptomelor descrise anterior, discută cu medicul tău. Acesta va efectua examenul fizic pe baza simptomelor descrise și va determina dacă ai nevoie de teste adiționale. Semnele pe care le va studia specialistul sunt:

- Apariția anormală a părului facial;

- Acneea;

- Excesul de păr pe corp.

Dacă  aceste simptome par anormale, medicul îți va prescrie efectuarea unui test de măsurare a testosteronului în sânge. În mod obișnuit, colectarea sângelui se efectuează dimineața, deoarece în această parte a zilei testosteronul este la nivel maxim în organism. Înainte de colectarea sângelui medicul îți poate indica să încetezi administrarea unor preparate care pot afecta nivelul testosteronului ce urmează a fi măsurat.

Cauzele testosteronului înalt la femei

Un șir de patologii și modificări hormonale pot determina excesul de testosteron în organismul feminin. Printre cele mai frecvente cauze se numără hirsutismul, sindromul polichistic ovarian și hiperplazia adrenală congenitală.

Hirsutismul

Hirsutismul este o condiție medicală la femei, care provoacă creșterea părului nedorit în special pe spate, față și piept. Cantitatea părului crescut depinde în mare parte de genetică, însă este cauzată primordial de dezechilibrul hormonilor androgeni în organism.

Sindromul polichistic ovarian

Sindromul polichistic ovarian este o altă patologie hormonală, cauzată de excesul hormonilor androgeni la femei. În acest caz, ciclul menstrual poate fi prelungit sau neregulat, creșterea părului nedorit pe corp și lărgirea ovarelor care pot funcționa incorect. Alte complicații pot fi:

- Infertilitatea;

- Avortul spontan;

- Diabetul zaharat de tip II;

- Obezitatea;

- Cancerul endometrial.

Hiperplazia adrenală congenitală

Hiperplazia adrenală congenitală este o patologie care afectează în mod direct glandele adrenale (suprarenale) și producerea hormonilor în corp. În majoritatea cazurilor corpul produce un exces de hormoni androgeni.

Simptomele acestei disfuncții la femei sunt:

- Infertilitatea;

- Prezența trăsăturilor masculine în corp;

- Apariția timpurie a părului pubian;

- Acnee severă.

Opțiuni de tratament

Tratamentul surplusului de testosteron poate depinde de cauza acestuia, dar în mod general include medicația și schimbarea modului de viață. Medicația utilizată în acest caz este:

- Glucocorticosteroizi;

- Metformina;

- Contraceptivele orale;

- Spironolactona.

Contraceptivele orale și-au demonstrat eficiența în blocarea testosteronului, însă această metodă va interfera, dacă ai planuri de a rămâne însărcinată. Potrivit unui studiu al Academiei Americane a Medicilor de Familie, doze mici de contraceptive ce conțin norgestimat, gestodenă și desogestrel sunt cea mai bună opțiune. Toate aceste medicamente sunt disponibile doar prin prescripție medicală. Apelează la ginecologul tău pentru a obține indicațiile și dozele de administrare.

Și schimbarea modului de viață poate fi de ajutor – efectuarea exercițiilor fizice sau urmare unui program de slăbit pot diminua semnificativ din simptome. Unele femei aleg doar să își trateze simptomele, epilându-se pe față sau tratându-și acneea cu soluții specializate. Însă, o opțiune mai favorabilă ar fi tratarea cauzelor apariției acestora – a nivelului sporit de testosteron din corp.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
healthywomen.com
Sursa: 

healthline.com

La Inceput