Sănătate la îndemână

Înălbitor – ce să faci și ce să eviți atunci când îl utilizezi

Multe gospodine recurg la înălbitor într-o situație sau alta: fie pentru a dezinfecta suprafețele, fie pentru a înălbi rufele. Cu toate acestea, există un șir de precauții pe care trebuie să le iei în calcul atunci când decizi să îl folosești. Află în continuare ce să faci și ce să eviți să faci atunci când utilizezi înălbitorul.

Sifilis: ce este, de ce apare, cum poate fi prevenit și tratat

Sifilisul este o infecție bacteriană cu transmitere sexuală care poate avea numeroase complicații severe în cazul în care nu este tratată la timp, în modul cuvenit. Potrivit Biroului Național de Statistică, în raportul Tinerii în Republica Moldova în anul 2019, cazurile noi de infecție prin sifilis sunt mai frecvente la femeile cu vârsta cuprinsă între 18 și 19 ani (212 cazuri revin la 100 mii de femei de aceeași vârstă). Însă, luând în calcul toate bolile venerice, cei mai afectați sunt bărbații, ponderea acestora fiind de peste 56% în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani. Află în continuare ce este sifilisul, în ce cazuri se transmite, dar și cum poate fi prevenit și tratat în modul corespunzător.

Cum să îți încurajezi copilul să vorbească: sfaturi și precauții

Din momentul nașterii, copilul tău va emite o mulțime de sunete: gângureala, sunete separate sau plânsul. Apoi, adesea înainte de finalul primului an de viață, acesta își va rosti primul său cuvânt. Indiferent de cuvântul pronunțat, odată ce copilul tău va crește, îi vei observa minuțios evoluția vorbirii, ba chiar vei avea tentația să îi compari limbajul cu semenii din jur. Deși fiecare copil își are propriul ritm, află în continuare unele legități de dezvoltare a limbajului copilului tău, ce măsuri să întreprinzi și ce să eviți pentru a-l ajuta în acest proces.

Tantrumuri la copii: ce sunt, de ce apar, cum să le previi și să le gestionezi eficient

Tantrumurile sunt definite drept explozii de furie, frustrare și comportament dezorganizat, atunci când copilul este privat de un lucru sau pierde acel „ceva”. Manifestările acestora sunt diferite, însă toate se încadrează în procesul de creștere și dezvoltare a copilului. Află în continuare care sunt aceste manifestări, de ce își fac apariția și cum să faci față acestui comportament mai puțin obișnuit.

Asistența la domiciliu în cazul COVID-19: cine poate beneficia și care este procedura. Indicațiile OMS

În cazul în care pacientul s-a infectat cu noul coronavirus și nu prezintă simptome sau acestea sunt ușoare, este posibilă izolarea și tratamentul acestuia la domiciliu. Pentru a evalua condițiile posibile de izolare la locul de trai Organizația Mondială a Sănătății (OMS) indică antrenarea unui cadru medical specializat în acest proces. Află în continuare care sunt indicațiile autorităților cu privire la persoanele care pot beneficia de asistență medicală la domiciliu, ce criterii sunt luate în calcul atunci când acest lucru este posibil și ce recomandări există pentru lucrătorii medicali și membrii familiei.

Cine sunt mai contagioși - simptomaticii sau asimptomaticii. Ce au stabilit studiile

Persoanele infectate cu noul coronavirus care nu prezintă simptome ale bolii, denumite și asimptomatice  sunt o sursă potențială importantă a răspândirii virusului într-o comunitate. Cu toate acestea, în acest moment puțină informație este disponibilă cu privire la infecțiozitate și importanța epidemiologică a persoanelor care nu prezintă simptome ale bolii. Iată ce se știe până acum despre asta și care sunt concluziile ultimelor studii medicale.

Naștere pe cale naturală versus prin intervenție cezariană: cum este mai bine pentru tine și copilul tău

Copilul poate veni pe lume prin două căi: fie în urma nașterii naturale, fie prin intervenție chirurgicală - cezariană. Scopul ambelor metode este nașterea copilului în siguranță. În unele cazuri, potrivit indicațiilor medicale, este prescrisă nașterea prin intervenție chirurgicală cezariană, deoarece  nașterea pe cale vaginală este prea riscantă.  Află în continuare care este definiția nașterii pe cale naturală și a intervenției cezariene, când este indicată cea din urmă și care sunt punctele pro și contra ale ambelor tipuri de naștere.

COVID-19: ce este forma îndelungată a bolii și de ce o treime dintre pacienți o experimentează

Un studiu recent a constatat că 32% dintre persoanele testate pozitiv la COVID-19 au înregistrat cel puțin un simptom al bolii după 6 săptămâni de la efectuarea acestuia. Cele mai frecvente simptome, pe care le-au avut o perioadă mai lungă de timp au fost oboseala, dispneea, pierderea gustului și a mirosului. Află în continuare de ce simptomele rămân o perioadă mai îndelungată de timp, în ce cazuri și despre ce studiu este vorba.

Sindrom premenstrual: de ce apar durerile în piept și cum poți scăpa de ele

Durerile, sensibilitatea și umflarea pieptului în apropierea menstruației reprezintă semne ce se încadrează în termenul de „mastalgie ciclică” și reprezintă o îngrijorare a majorității femeilor de vârstă fertilă. Acesta se încadrează în conceptul de „sindrom premenstrual” (PMS). Deși există mai multe cauze a umflării și durerilor pieptului în cazul femeilor, urmăriți în continuare de ce aceste semne apar înainte de menstruație, dar și cum pot fi diminuate în intensitate.

Măștile de protecție individuală în sezonul rece: precauții și sfaturi utile

Odată cu răcirea timpului și înrăutățirea condițiilor meteorologice, dar și a ploilor abundente din ultima perioadă, devine actual subiectul purtării măștilor de protecție individuală sau, mai bine zis, cât de eficiente sunt acestea în cazul în care se umezesc. Pe marginea acestui subiect am căutat răspunsul experților și a autorităților de sănătate publică.

La Inceput