Sângerările nazale (numite și epistaxis) pot apărea cu ușurință din cauza expunerii nasului și a localizării suprafață a vaselor de sânge de la nivelul mucoasei nazale. Cele mai multe sângerări nazale pot fi tratate acasă, dar anumite simptome ar trebui să fie verificate de un medic.
Ce este o sângerare nazală?
Pe scurt, o sângerare nazală este pierderea de sânge din țesutul care căptușește interiorul nasului.
Sângerările nazale (numite și epistaxis) sunt frecvente. Aproximativ 60% dintre oameni vor avea cel puțin o sângerare nazală în timpul vieții. Amplasarea nasului în mijlocul feței și numărul mare de vase de sânge aproape de suprafață în mucoasa nasului îl fac o țintă ușoară pentru leziuni și sângerări nazale.
Sângerările nazale sunt grave?
Majoritatea sângerărilor nazale nu sunt grave și pot fi gestionate acasă. Unele, totuși, ar trebui să fie verificate de către medicul dumneavoastră. De exemplu, dacă aveți sângerări nazale frecvente, consultați-vă medicul. Acesta ar putea fi un semn timpuriu al altor probleme medicale care trebuie investigate.
Câteva sângerări nazale încep în partea din spate a nasului. Aceste sângerări nazale implică, de obicei, vase mari de sânge, duc la sângerări abundente și pot fi periculoase.
Veți avea nevoie de îngrijiri medicale pentru acest tip de sângerare, mai ales dacă sângerarea apare după o rană și sângerarea nu s-a oprit după 20 de minute de aplicare a unei presiuni directe asupra nasului
Există diferite tipuri de sângerări nazale
Sângerările nazale sunt descrise în funcție de locul sângerării. Există două tipuri principale și unul este mai grav decât celălalt.
- O sângerare nazală anterioara(frontală) începe în partea din față a nasului, pe partea inferioară a peretelui care separă cele două părți ale nasului (numit sept). Capilarele și vasele mici de sânge din această zonă frontală a nasului sunt fragile și se pot rupe și sângera cu ușurință. Acesta este cel mai frecvent tip de sângerare nazală și, de obicei, nu este grav. Aceste sângerări nazale sunt mai frecvente la copii și, de obicei, pot fi tratate la domiciliu.
- Sângerarea nazală posterioară are loc în interiorul nasului. Acest tip de sângerare nazală este cauzat de o sângerare în vasele de sânge mai mari din partea din spate a nasului, în apropierea gâtului. Aceasta este o sângerare nazală mai gravă decât cea anterioară. Poate avea ca rezultat o sângerare puternică, care poate curge în partea din spate a gâtului. Este posibil să aveți nevoie de asistență medicală imediată. Acest tip de sângerare nazală este mai frecventă la adulți.
Cine are sângerări nazale?
Oricine poate avea sângerări nazale. Cei mai mulți oameni vor avea cel puțin una în timpul vieții. Cu toate acestea, există persoane care sunt mai predispuse să aibă o sângerare nazală. Printre acestea se numără:
- Copiii cu vârste cuprinse între doi și 10 ani. Aerul uscat, răcelile, alergiile și băgatul degetelor și obiectelor în nas îi fac pe copii mai predispuși la sângerări nazale.
- Adulții cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani. Sângele poate dura mai mult să se coaguleze la adulții de vârstă mijlocie și la cei mai în vârstă. De asemenea, este mai probabil ca aceștia să ia medicamente care subțiază sângele (cum ar fi utilizarea zilnică a aspirinei), să aibă tensiune arterială ridicată, ateroscleroză (întărirea pereților arterelor) sau o tulburare de sângerare.
- Femeile însărcinate. Vasele de sânge din nas se dilată în timpul sarcinii, ceea ce pune mai multă presiune asupra vaselor de sânge delicate din mucoasa nasului.
- Persoanele care iau medicamente care subțiază sângele, cum ar fi aspirina sau warfarina.
- Persoanele care au tulburări de coagulare a sângelui, cum ar fi hemofilia sau boala von Willebrand.
Cauzele sângerării nazale
Sângerările nazale au mai multe cauze. Din fericire, majoritatea nu sunt grave.
Cea mai frecventă cauză a sângerărilor nazale este aerul uscat. Aerul uscat poate fi cauzat de climatele calde, cu umiditate scăzută sau de aerul încălzit din interior. Ambele medii fac ca membrana nazală (țesutul delicat din interiorul nasului) să se usuce și să devină crustă sau crăpată și să aibă mai multe șanse de a sângera atunci când este frecată sau scobită, sau când vă suflați nasul.
Cauzele comune ale sângerărilor nazale includ:
- Scobitul în nas
- Răcelile (infecții ale căilor respiratorii superioare) și sinuzita, în special episoadele care provoacă strănut, tuse și suflare repetată a nasului.
- Suflarea forțată a nasului
- Introducerea unui obiect în nas
- Leziuni la nivelul nasului și/sau feței
- Rinită alergică și non-alergică (inflamație a mucoasei nazale)
- Medicamente care subțiază sângele (aspirină, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, warfarină și altele)
- Cocaină și alte droguri inhalate prin nas.
- Iritanți chimici (substanțe chimice din produsele de curățenie, vapori chimici la locul de muncă, alte mirosuri puternice)
- Altitudini mari. Aerul este mai rarefiat (lipsă de oxigen) și mai uscat pe măsură ce crește altitudinea
- Deviația septului (o formă anormală a peretelui care separă cele două părți ale nasului)
- Utilizarea frecventă a spray-urilor nazale și a medicamentelor pentru a trata mâncărimile, curgerea sau înfundarea nasului. Aceste medicamente - antihistaminice și decongestionante - pot usca membranele nazale
Alte cauze, mai puțin frecvente, ale sângerărilor nazale includ:
- Consumul de alcool
- Tulburări de sângerare, cum ar fi hemofilia sau boala von Willebrand sau leucemia.
- Tensiunea arterială ridicată
- Ateroscleroza
- Chirurgia facială și nazală
- Tumori nazale
- Polipi nazali
- Trombocitopenie imunitară
- Telangiectazia hemoragică ereditară.
- Sarcina
Cum puteți opri o sângerare nazală?
Urmați acești pași pentru a opri o sângerare nazală:
- Relaxați-vă
- Stați în poziție verticală și înclinați-vă corpul și capul ușor în față. Acest lucru va împiedica sângele să curgă în josul gâtului, ceea ce poate provoca greață, vărsături și diaree. (NU stați întins sau puneți capul între picioare)
- Respirați pe gură
- Folosiți un șervețel sau o lavetă umedă pentru a prinde sângele
- Folosiți degetul mare și arătătorul pentru a strânge împreună partea moale a nasului. Asigurați-vă că ciupiți partea moale a nasului de creasta osoasă dură care formează podul nasului
- Continuați să vă ciupiți nasul în mod continuu timp de cel puțin 5 minute (cronometrate cu ajutorul unui ceas) înainte de a verifica dacă sângerarea s-a oprit. Dacă nasul încă sângerează, continuați să strângeți nasul încă 10 minute
- Dacă doriți, aplicați o pungă de gheață pe podul nasului pentru a ajuta și mai mult la contracția vaselor de sânge (ceea ce va încetini sângerarea) și pentru a oferi confort. Acesta nu este un pas necesar, dar puteți încerca acest lucru dacă doriți
- După ce sângerarea se oprește, NU vă aplecați, nu faceți eforturi și/sau nu ridicați nimic greu. NU vă suflați și NU vă frecați nasul timp de câteva zile
Când ar trebui să mergeți la urgență?
Sunați-vă imediat medicul sau sunați la 911 dacă:
- Nu puteți opri sângerarea după mai mult de 15-20 de minute de aplicare a unei presiuni directe asupra nasului, așa cum este descris în pașii de mai sus
- Sângerarea este rapidă sau pierderea de sânge este mare (mai mult de o cană)
- Aveți dificultăți de respirație
- Ați vomitat pentru că ați înghițit o cantitate mare de sânge
- Sângerarea nazală a apărut în urma unei lovituri la cap sau a unei leziuni grave (cădere, accident de mașină, lovitură la nivelul feței sau al nasului)
Adresați-vă medicului dacă:
- Aveți sângerări nazale dese
- Aveți simptome de anemie (senzație de slăbiciune sau leșin, oboseală, frig, lipsă de aer, piele palidă)
- Aveți un copil cu vârsta sub doi ani care a avut o sângerare nazală
- Luați medicamente care subțiază sângele (cum ar fi aspirina sau warfarina) sau aveți o tulburare de coagulare a sângelui și sângerarea nu se oprește
- Aveți o sângerare nazală care pare să fi apărut odată cu administrarea unui nou medicament
- Aveți sângerări nazale, precum și observați vânătăi neobișnuite pe tot corpul. Această combinație poate indica o afecțiune mai gravă, cum ar fi o tulburare de coagulare a sângelui (hemofilie sau boala von Willebrand), leucemie sau tumoare nazală.
La ce ar trebui să vă așteptați atunci când vă adresați la medic cu o sângerare nazală?
Medicul vă va pune întrebări despre sângerarea nazală, inclusiv:
- Durata (în minute) a sângerării nazale
- Cantitatea aproximativă de sânge care a fost pierdută
- Frecvența sângerărilor nazale
- Sângerarea nazală a implicat una sau ambele nări
- Vă va întreba despre medicamentele pe care le luați - inclusiv medicamentele care subțiază sângele fără prescripție medicală, cum ar fi aspirina, și medicamentele pentru răceli și alergii
- Vă va întreba dacă există antecedente familiale de tulburări de sânge
- Vă va întreba despre consumul de alcool sau despre orice consum de droguri inhalate pe nas.
În continuare, medicul vă va examina nasul pentru a determina sursa sângerării și ceea ce ar fi putut să o provoace. Acesta va folosi un mic speculum pentru a ține nara deschisă și va folosi diverse surse de lumină sau un endoscop (endoscop cu lumină) pentru a vedea în interiorul pasajelor nazale.
Medicul dumneavoastră poate folosi medicamente topice pentru a anestezia (amorți) mucoasa nasului și pentru a contracta vasele de sânge. De asemenea, este posibil ca medicul să îndepărteze cheagurile și crustele din interiorul nasului. Acest lucru poate fi neplăcut, dar nu este dureros.
Probabil că vi se vormăsura tensiunea arterială și pulsul. Ocazional, pot fi comandate radiografii sau tomografii computerizate sau analize de sânge pentru a verifica dacă există tulburări de sângerare, anomalii ale vaselor de sânge sau tumori nazale.
Ce puteți face pentru a preveni sângerările nazale?
- Folosiți un spray nazal salin sau picături nazale saline de două-trei ori pe zi în fiecare nară pentru a vă menține umede pasajele nazale. Aceste produse pot fi achiziționate fără prescripție medicală sau pot fi făcute acasă. (Pentru a face soluția salină acasă: amestecați 1 linguriță de sare în 1 litru de apă de la robinet. Fierbeți apa timp de 20 de minute, răciți-o până când este călduță)
- Puneți un umidificator în dormitor noaptea pentru a adăuga umiditate în aer
- Evitați să vă suflați nasul cu prea multă forță
- Strănutați prin gura deschisă. Strănutați întotdeauna într-un șervețel sau în cotul brațului
- Evitați să vă băgați ceva solid în nas, inclusiv degetele
- Limitați utilizarea medicamentelor care pot crește sângerarea, cum ar fi aspirina și ibuprofenul. Vă rugăm să rețineți că orice ajustare a medicației, în special a medicamentelor prescrise, cum ar fi warfarina (Coumadin®), și a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), trebuie să se facă numai sub supravegherea medicului dumneavoastră
- Asigurați-vă că urmați îndeaproape instrucțiunile atunci când folosiți produse fără prescripție medicală. Folosirea excesivă a acestora poate provoca sângerări nazale
- Renunțați la fumat. Fumatul vă usucă nasul și îl irită
- Purtați un echipament de protecție pentru cap dacă sunteți implicat în activități care ar putea duce la rănirea feței și a nasului
- Aveți grijă ca unghiile copilului dumneavoastră să fie scurte
Care sunt cauzele sângerărilor nazale în timpul somnului?
Motivele pentru care sângerările nazale în timpul somnului sunt aceleași ca și cele pentru care acestea apar în timpul zilei - membrana nazală uscată cauzată de aerul uscat, alergii și răceli și alte infecții ale căilor respiratorii superioare care deteriorează membrana nazală delicată care vă căptușește nasul. De asemenea, dormitul cu capul pe o parte poate exercita o presiune directă asupra cavității nazale și poate fi un alt motiv pentru sângerările nazale pe timp de noapte.
my.clevelandclinic.org