7 motive pentru care să nu-ți fie frică de vaccinare

Vaccinarea a generat în ultimii ani discuții acide între cei care înțeleg importanța acesteia și cei care încă se tem, au dubii și nu înțeleg unde este adevărul. Și până astăzi subiectul creează, pe de o parte, dispute între mămicile care cu orice preț nu vor să-și vaccineze copiii și medicii, pe de altă parte, care din răsputeri încearcă să le aducă argumente de ce un copil nevaccinat ar putea fi un copil pierdut.

Nicolae Furtună, epidemiolog, vicedirector al CNSP, ne spune ce este vaccinarea și de ce este bine să optăm pentru imunizare.

Iată 7 motive pentru care să alegi vaccinarea:

  1. Vaccinarea salvează vieți - până la 3 milioane de vieți anual sunt salvate de vaccin și vaccinare. Din păcate, în România s-au înregistrat 38 de cazuri de deces din cauza rujeolei. Literatura de specialitate spune că la 4.000 de cazuri de boală se poate înregistra un caz de deces. Ce ne-a arătat experiența României? La nici 11.000 de cazuri de boală sunt deja 38 de cazuri de deces.
  2. Imunizarea este un drept fundamental al omului, de care beneficiază toată lumea. Odată ce ați adus pe lume pe copil, nu trebuie să-i luați acest drept.
  3. Epidemiile sunt un risc pentru sănătatea publică. Epidemiile nu aleg statutul social. Faptul că mama sau tata sunt directori, faptul că noi avem putere și venituri decente, acești factori nu au nicio legătură cu riscul de a fi expuși unor infecții periculoase, de care ne putem proteja deocamdată doar prin vaccinare.
  4. Bolile transmisibile încă rămân o cauză a deceselor. România și Ucraina înregistrează tot mai multe decese din cauza rujeolei.
  5. Vaccinarea facilitează eliminarea și eradicarea bolilor. Eliminarea este atunci când vorbim de o regiune, continent, iar eradicarea este când acest fenomen se întâmplă la nivel global. Un exemplu în acest sens este eradicarea pe plan mondial a variolei în anul 1977 care, pe timpuri, a fost principala cauză a deceselor. Poliomielita va fi și ea eradicată. Ea este eliminată acum de pe majoritatea continentelor, dar este prezentă în Asia.
  6. Vaccinarea este o măsură cost-eficiență de intervenție în sănătatea publică. Iată un exemplu – dacă pentru tratarea unui caz de Hepatită B cronică este nevoie de cheltuieli anuale de 70.000 de mii de lei, atunci o doză de vaccin pentru Hepatita B costă în jur de 10 lei.
  7. Sistemele de sănătate oferă servicii de imunizare sigure, eficiente și gratuite.

Calitatea vaccinelor de la privat este mai bună decât cea de la stat!- MIT

Este un fals total. Anterior, pentru a achiziționa vaccinurile în țară se efectuau licitații publice. Astăzi, Republica Moldova le achiziționează prin intermediul UNICEF. Toate licitațiile mari le fac în mai multe state tot UNICEF .

În același timp, instituțiile private lucrează cu vaccinuri de la un singur producător, care este belgian. În cazul nostru, producătorul este recunoscut de UNICEF. Noi nu avem vaccinuri rusești, spre exemplu pe piață. Vaccinurile elaborate în India sunt făcute după standarde și cu materialele de calitate importate din Europa, dar sunt făcute acolo pentru că forța de muncă este mai ieftină. Noi am lucrat cu vaccinul indian BCG și danez BCG, reacțiile după vaccinul danez au fost mai multe. Deci, este un fals total. 

Sursa foto: 
www.emotiidemamica.ro
La Inceput