8 mituri despre vaccinarea anti-COVID-19 la copii. De ce e importantă imunizarea în rândul celor mici

Atunci când vorbim despre vaccinuri pentru copii, merită să avem încredere în medicul de familie și în informațiile oferite de specialiștii organizațiilor internaționale de sănătate care știu mai bine decât căutările de pe internet ce este mai util pentru copilul dvs. Programarea copilului la vaccinarea anti-COVID este o metodă simplă să oferiți siguranță nu doar celui mic, dar și celorlalți membri ai familiei, atunci când vine vorba de sănătate.

Totuși, în spațiul public circulă un șir de zvonuri și falsuri care dezinformează. Printr-o mulțime de mituri despre vaccinare uneori devine dificil să identifici adevărul despre imunizarea anti-COVID. Iată câteva dintre aceste informații despre care merită să cunoaștem mai mult.

1. COVID-19 nu afectează copiii

Dacă COVID-19 nu ar afecta copiii, atunci n-ar exista motiv să-i imunizăm pe cei mici. Însă adevărul este că odată ce se îmbolnăvesc, copiii suferă și trec prin durere. În plus, se cunosc cazuri de deces și în această categorie de vârstă. Potrivit datelor din SUA, în această țară, COVID-19 s-a situat pe locul opt în lista cauzelor de deces în rândul copiilor cu vârsta între 5-11 ani. În plus, copiii ce trec prin forme ușoare de infecție riscă să suporte boala un timp mai îndelungat.

Vezi mai multe detalii aici: COVID-19: ce este forma îndelungată a bolii și de ce o treime dintre pacienți o experimentează

Este adevărat că, în general copiii riscă mai puțin să dezvolte forme grave de infecție COVID-19. Probabilitatea este mai mică decât în cazul buneilor, spre exemplu. Dar asta nu înseamnă că riscul e nul. În plus, copiii care suferă de alte afecțiuni, așa ca astm, obezitate, autism, sunt mai predispuși să dezvolte forme grave de COVID-19.

Partea negativă este și faptul că, pe lângă aceea că vor suporta simptomele bolii, cei mici vor trebui să stea acasă în carantină, fiind nevoiți să recupereze studiile și probabil, să fie necesar ca și unul dintre părinți să renunțe temporar la muncă.

Ar putea fi util și: Primele simptome COVID-19 la copii. Cum se manifestă boala

2. Copiii nu sunt sursă de infecție cu COVID-19

Dacă nu vă faceți griji că copilul dvs se poate îmbolnăvi, puteți crede că este o normă să nu-l vaccinați. Dar problema este că cei micii transmit virusul. Chiar dacă trec printr-o infecție fără simptome, aceștia pot fi sursă de infecție pentru cei din jur. Deocamdată știința nu dă un răspuns la faptul dacă copiii transmit virusul mai mult sau mai puțin decât maturii. Însă este clar că aceștia se pot îmbolnăvi și pot prezentat pericol pentru membrii familiei din grupurile de risc. Prin urmare, în scop de siguranță pentru familia dvs, dar și pentru depășirea perioadei de pandemie, are sens să vă imunizați copilul.

3. Vaccinul împotriva COVID-19 poate declanșa efecte necunoscute în viitor

Unii părinți ezită în privința imunizării din teamă că vaccinul împotriva COVID-19 ar putea declanșa efecte nedorite asupra sănătății, care s-ar manifesta peste luni sau ani.

Vaccinurile au fost testate pe copii doar în decurs de opt luni. Dar faptul că reacțiile adverse s-ar putea manifesta mai târziu este foarte puțin probabil. Aceasta pentru că organismul este capabil să descompună ARNm din vaccin în câteva zile.  Iar celelalte componente din preparat se descompun în câteva săptămâni sau în timp și mai scurt.  Mai mult de atât, efectele adverse, de regulă se manifestă la scurt timp după injectarea preparatului.

Oamenii de știință susțin că cel mai lung timp în care s-a observat apariția unui efect secundar după o injecție a fost de șase săptămâni, timpul necesar vaccinurilor cu ARNm ca să stimuleze sistemul imunitar al organismului.

Aflăm mai mult despre reacții averse: Vaccinuri împotriva COVID-19: reacțiile adverse pentru fiecare ser care ajunge în Moldova

4. Vaccinul anti-COVID pentru copii are efecte adverse serioase așa ca miocardita

Efectele adverse survenite în urma imunizării anti-COVID la copii sunt extrem de rare. Cea mai mare frică care circulă în rândul părinților ar fi că vaccinurile ar provoca miocardită sau inflamația cordului.

Specialiștii din SUA susțin, urmare a observațiilor desfășurate că, doar un număr mic de adolescenți care au primit vaccinul anti-COVID au dezvoltat această afecțiune, care se supune tratamentului și nu trece în complicații pe termen lung. La fel, datele unui studiu din SUA arată că riscul de miocardită după a doua doză de Pfizer a fost de 54 de cazuri la 1 milion de băieți cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani. Băieții ar fi mai predispuși decât fetele să dezvolte miocardită. La fel, în studiile clinice, niciun copil cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani nu a dezvoltat miocardită. E important să menționăm că cei mici sunt mai predispuși să facă miocardită în caz de boală COVID-19 decât de la vaccin.

Cât despre alte reacții adverse, s-a constatat că un număr mic de persoane care primesc vaccinul COVID pot dezvolta reacția alergică numită anafilaxie. Din acest motiv este foarte importat să rămâneți sub supravegherea specialiștilor în sănătate 15-30 de minute după injectarea dozei de vaccin. Astfel, în caz că apare această reacție adversă, medicii vor fi alături ca să acorde ajutor specializat.  Menționăm că și în cazul vaccinului administrat copiilor pot apărea reacții adverse pe termen scurt cum ar fi febra, oboseala și durerile de cap.

5. Vaccinul anti-COVID poate provoca infertilitate

Nu există nicio dovadă că vaccinul anti-COVID cauzează infertilitate. Mai mult de atât, cercetările demonstrează că preparatele nu afectează nicicum acest aspect. Spre exemplu, un studiu denotă că după administrarea preparatelor Moderna și Pfizer în cazul mai multor bărbați, volumul, concentrația și motilitatea spermei a crescut. La fel, cercetările au demonstrat că imunizarea nu influențează rata de sarcini sau de avorturi spontane.

De altă parte, în caz de infecție cu COVID-19 crește probabilitatea de disfuncție erectilă, poate scădea nivelul de testosteron și numărul de spermatozoizi. Iar femeile care se infectează cu  COVID în timpul sarcinii riscă mai mult să nască prematur sau să ajungă în secția de terapie intensivă.

6. Elaborarea vaccinul anti-COVID a fost grăbită

Vaccinul împotriva infecției COVID-19 a fost cel mai rapid vaccin dezvoltat vreodată. Dar rezultatul nu se datorează faptului că lucrurile au fost grăbite. Asta pentru că cercetătorii și-au făcut treaba aplicând inovația în știință.

De exemplu, în cazul vaccinul Pfizer, acesta a fost primul vaccin ARNm care a fost autorizat pentru utilizare vreodată în SUA. Dar tehnologia ARNm nu este una experimentală. Oamenii de știință au cercetat vaccinurile ARNm de mai bine de un deceniu, așa că au reușit să pună la punct noile vaccinuri COVID în timp restrâns.

În plus, familia coronavirușilor este studiată de peste 50 de ani. Prin urmare se știa că vaccinurile ar putea funcționa dacă se lucrează cu proteina spike. Altfel spus, vaccinurile au fost create în timp atât de redus datorită lucrului care s-a făcut în toți acești ani de către oamenii de știință.

E firesc ca părinții să aibă îngrijorarea că procesele ar fi fost grăbite. În cele din urmă, testele în privința vaccinurilor durează de obicei mai mult decât s-au făcut în cazul vaccinurilor anti-COVID. Dar asta este din cauză că noul coronavirus a provocat o pandemie globală și nu înseamnă vaccinurile au fost dezvoltate în grabă.

Mai precizăm că, în dezvoltarea vaccinurilor e nevoie de suficienți oameni care să vrea să treacă prin testarea preparatelor, ceea ce uneori poate fi un obstacol pentru încheierea studiilor clinice. În cazul vaccinurilor anti-COVID a fost mai ușor așa cum mai mulți oameni și-au dorit să obțină primii protecție împotriva noului coronavirus.

În continuare, vaccinurile trec prin trei faze de testare înainte de a fi autorizate. Însă, oamenii de știință au reușit să desfășoare anumite faze de testare în paralel, adică în același timp. Astfel, testarea s-a terminat mai rapid.

În cele din urmă, ca să fie clar dacă vaccinurile sunt sau nu eficiente, e nevoie ca un anumit număr de persoane din grupul de control să se infecteze cu COVID. În cazul altor vaccinuri, poate dura până la un an până când oamenii vaccinați să dezvolte respectiva boală. Dar, din cauza pandemiei globale, în studiile desfășurate, pragul a fost atins în doar câteva luni.

7. Este mai sigur să așteptați ca să vezi efectele decât să vaccinezi copilul acum

Înainte ca să își vaccineze proprii copii, unii părinți se gândesc să aștepte ca să vadă eventuale efecte în cazul altor imunizări. Însă, deja se cunoaște că vaccinul anti-COVID este sigur pentru copii. Asta pentru că, înainte de a fi autorizat pentru administrare, orice vaccin trebuie să garanteze nu doar eficacitate, dar și siguranță. Acest lucru e valabil și în cazul preparatelor de imunizare împotriva noului coronavirus.

Și așa cum am menționat mai sus, este puțin probabil să apară efecte adverse dacă acestea nu au apărut la scurt timp după vaccinare. Deci, nu există motive de îngrijorare. Mai mult, în timp ce părinții mai așteaptă, copilul se poate infecta cu COVID.

Vezi mai mult la acest subiect: COVID-19: motivul pentru care unii copii se îmbolnăvesc de noul coronavirus

8. Există mai multe riscuri decât beneficii

Riscul ca copiii să dezvolte forme grave de boală sunt mai mici decât în cazul adulților. Prin urmare, în cazul vaccinului anti-COVID, va fi diferită și analiza „risc-beneficiu”.

Beneficiile imunizării copiilor presupune că:

•   Scade riscul de infecție, spitalizare și deces

•   Scade riscul de răspândire a virusului COVID-19 și în consecință prelungirea pandemiei

•   Scade riscul ca copiii să lipsească de la școală și să stea izolați în carantină

Iar riscurile vaccinului anti-COVID la copii presupune:

•   Probabilitatea scăzută de apariție a unei complicații cum ar fi miocardita sau anafilaxia

•   Probabilitatea foarte redusă că ar exista lucruri, riscuri necunoscute, despre care încă nu se știe nimic.

Prin urmare, beneficiile sunt mai evidente decât dezavantajele vaccinării anti-COVID la copii. Este important să menționăm acest lucru mai ales în cazul în care ne confruntăm cu o pandemie ce afectează întreaga omenire.

Menționăm că în R. Moldova vaccinarea anti-COVID-19 la copii a început la 18 noiembrie. Imunizarea include copiii de la vârsta de 12 ani. În acest scop va fi folosit doar vaccinul Pfizer/BioNTech, cu două doze pentru schemă completă, similar ca în cazul adulților. Doza a doua se va administra la interval de 21 de zile. Precizăm că imunizarea copiilor e posibilă doar cu acordul părinților sau al tutorilor. 

Sănătate Să Aveți!

Sursa foto: 
www.vseosvita.ua
La Inceput