Boli frecvente ale copilăriei: Cele mai des întâlnite în curtea grădiniței și școlii

Pentru mulți copii, începerea programului la grădiniță sau la școală vă aduce multe premiere: primul lor educator sau profesor, primul prieten, dar și primele runde de boli comune ale copilăriei.

Copiii sunt predispuși să se îmbolnăvească în primii ani de viață, deoarece corpul lor își construiește imunitatea la infecții. Deși este greu să-ți împiedici copilul să se îmbolnăvească vreodată, sfaturile de mai jos te vor ajuta să eviți unele infecții urâte și să gestionezi bolile pe care le aduce de la grădiniță sau de la școală.

De ce se îmbolnăvesc copiii de la grădiniță/școală?

La grădiniță/creșă și în școli, germenii se pot răspândi cu ușurință în rândul copiilor care se joacă în imediata apropiere unul de celălalt. Unele dintre principalele moduri prin care se pot răspândi bolile sunt prin aer, atunci când un copil bolnav tușește sau strănută, sau prin contactul direct când un copil bolnav atinge părți infecțioase ale corpului, apoi atinge jucăriile sau alți copii, care apoi își pot atinge gura, nasul sau ochii.

Majoritatea copiilor vor experimenta o răceală ușoară sau o infecție la un moment dat în copilărie. În unele cazuri, un copil bolnav poate răspândi boala altor copii sau adulți, dacă merg la grădiniță sau la școală. Acesta este motivul pentru care este atât de important să-ți ții copilul acasă sau departe de grădiniță sau de școală, atunci când este bolnav și să fii atent la semne și simptome timpurii.

Care sunt cele mai frecvente boli din curtea școlii?

Există multe tipuri de boli care pot apărea la grădiniță și la școală. Adesea ele sunt suportate de copii în forme ușoare, dar chiar și așa ele pot provoca disconfort, iar unele pot fi și grave. O parte importante dintre ele pot fi prevenite prin imunizare, vaccinurile fiind, de regulă, incluse în Programul Național de Imunizări.

- Varicela (varicela)

- Tuse convulsivă (pertussis)

- Rujeola, oreionul, rubeola

- Rotavirus

- Tetanos

- Gripa

- Hepatita B

- Virusul meningococic

Alte boli ușoare de care copiii s-ar putea îmbolnăvi sunt:

  • Răceala
  • Conjunctivita
  • Infecții ale urechii
  • Boala aftoasă a mâinii
  • Gastroenterită

Pentru răceala obișnuită, conjunctivită și febra aftoasă a mâinilor nu există vaccin și, deși aceste boli rareori cauzează simptome grave, copiii trebuie ținuți acasă cât sunt infecțioși.

De ce vaccinuri are nevoie copilul meu înainte de a începe grădinița sau școala?

Vaccinarea oferă cea mai bună apărare posibilă împotriva bolilor și maladiilor grave. În Republica Moldova, există o serie de vaccinuri recomandate pe care copiii le pot primi gratuit prin Programul Național de Imunizare.

Consultați-vă cu medicul Dumneavoastră, dacă nu sunteți sigur de ce vaccinuri are nevoie copilul sau este posibil să fi omis vreunul.

De obicei, când copilul trebuie să meargă la grădiniță, trebuie să prezentați fișa cu imunizările făcute copilului, altfel acesta nu va fi acceptat în instituție.  

Ce fac dacă copilul meu se îmbolnăvește?

Cel mai bun mod de a-ți proteja copilul este să-l înveți diverse lucruri despre igienă și să-l ții acasă atunci când este bolnav. Fiecare boală se poate prezenta în mod diferit, și se poate manifesta diferit de la o persoană la alta. Dacă sunteți îngrijorat de simptome, cel mai bine este să solicitați sfaturi medicale prin intermediul medicului Dumneavoastră de familie și nicidecum nu apelați la rețelele sociale.

Sursa foto: 
Unica.md
La Inceput