Când copiii nevaccinați sunt periculoși pentru cei vaccinați

Micuții nevaccinați sunt un pericol pentru cei vaccinați, chiar dacă aceștia sunt mai puțini la număr. Din acest motiv, adaugă specialiștii în imunizare, este foarte important ca imunitatea de grup sau colectivă, care se referă la imunitatea individuală a majorității membrilor unei colectivități să fie distribuită uniform. Eficacitatea imunității de grup este direct proporțională cu procentul persoanelor imune și depinde de acoperirea vaccinală.

„Mulți dintre noi au auzit de imunitate de grup și că ideal ar fi să avem o acoperire vaccinală de minim 95%. Această imunitate de grup, de 95%, previne izbucnirea epidemiilor. Dacă din 100 de copii 95 ar fi imunizați, atunci aceștia ar fi ca un scut de apărare pentru ceilalți cinci care nu sunt vaccinați. Să admitem că ceilalți cinci sunt nevaccinați din cauza unor contraindicații, cum ar fi reacțiile alergice la componentele vaccinului sau precauțiile pentru vaccin. De exemplu, o maladie cu manifestarea unei temperaturi mai ridicate decât 38 de grade sau alte maladii acute. Dacă acești copiii nu pot fi vaccinați sau nu au ajuns la vârsta de vaccinare, acești 95 îi protejează pe ceilalți cinci”, a explicat epidemiologul, Alexei Ceban de la Agenția Națională de Sănătate Publică.

În Moldova, acoperirea vaccinală, în medie, este acum de 90 la sută. Pentru unele vaccinuri este de 87 de procente. În unele localități este mai joasă de 70%. Deci, una pe alta se compensează, prin urmare există un scut imun, dar unul foarte slab.

„Observăm doar o creștere a numărului de nevaccinați împotriva tusei convulsive. Acest vaccin are o durabilitate care descrește treptat și odată cu scăderea acoperirii vaccinale, plus intensificarea răspândirii bacteriei, duce chiar și la îmbolnăvirea celor vaccinați. Asta, pentru că imunitatea nu mai este atât de puternică. Ea scade treptat, iar copiii nevaccinați răspândesc maladia printre cei vaccinați. Ultimii fac o formă mai ușoară a bolii, dar oricum sunt afectați”, a mai explicat Alexei Ceban.

Părinții trebuie să înțeleagă că vaccinurile funcționează, sunt eficiente și sunt de o calitate înaltă. Producătorii de la care sunt cumpărate vaccinurile în țara noastră, prin intermediul UNICEF, sunt precalificate de către OMS, a menționat în final epidemiologul, Alexei Ceban.

Sursa foto: 
www.mamadeprofesie.ro/
La Inceput