Cum să-i ameliorăm durerile copilului după administrarea vaccinului

Multe mămici se îngrijorează când vine vorba de administrarea vaccinului, de durerile, edemele, dar și de reacțiile adverse care ar putea să apară ulterior. Multe dintre ele sunt îndemnate chiar de medici să apeleze la analgezice pentru a diminua din durere, ceea ce însă nu recomandă și specialiștii în vaccinare. Medicul epidemiolog, Alexei Ceban ne explică de ce.

Anestezicul nu trebuie aplicat în urma administrării vaccinului din cauza incompatibilității anesteziei și vaccinului. Plus la aceasta, dacă noi am face anestezie la orice procedură legată de administrarea intramusculară sau intravenoasă a unei seringi sau introducerea acului, toți lucrătorii medicali ar spune că este lipsită de orice logică medicală, acest lucru se face doar în cazul intervențiilor care ar putea provoca o durere extrem de mare. Seringile folosite pentru administrarea vaccinului au un ac foarte și foarte subțire, adaptat pentru copii. Este dureros ca orice injecție, dar trebuie să înțelegem acest lucru și să-i acordăm toată atenția copilului, să încercăm să-l liniștim. Este lipsită de logică anestezia în acest caz.

Dacă medicul de familie vă îndeamnă să puneți pe locul unde a fost pus vaccinul compres, faceți asta, dar nu îl faceți de dragul făcutului. Compresul pentru vaccinuri nu trebuie să fie nici prea fierbinte, nici prea rece, acesta trebuie să fie puțin mai rece decât temperatura camerei și asta ar putea alina un pic durerea copilului. Noi nu recomandăm practica de administrare a analgezicelor. Durerea locală și formarea edemelor la locul vaccinului sunt niște reacții normale, ușoare care pot fi prevenite și, pur și simplu, trebuie să le lăsăm așa cum sunt, în caz că apar reacții după administrarea vaccinului, rugăm să vă prezentați la medicul de familie.

 

Sursa foto: 
B1.ro
La Inceput