Rujeola este o boală extrem de contagioasă cauzată de un virus. Până în anii 1980, înainte de vaccinarea în masă a populației împotriva rujeolei, erau înregistrate 2,6 milioane de decese anual. Și acum această boală rămâne ucigașul numărul unu al copiilor din întreaga lume. Asta, chiar dacă există un vaccin sigur și eficient. Aproximativ 134.200 de oameni au decedat din cauza rujeolei în anul 2015. Majoritatea acestora sunt copii cu vârsta de până la 5 ani. Rujeola este cauzată de un virus din familia Paramixoviridae care poate fi contractat prin contact direct sau pe cale aeriană. Virusul afectează căile respiratorii, apoi se răspândește în întregul organism.
Semne și simptome
Primul simptom al rujeolei este, de obicei, febra înaltă, care apare după 10-12 zile de la expunerea la virus și durează de la 4 până la 7 zile. Febra este însoțită, de obicei, de rinită, tuse, conjunctivită și apariția petelor albe de dimensiuni mici pe partea internă a obrajilor. După câteva zile, starea bolnavului se agravează, apar erupții cutanate de culoare roșietică-arămie, care cresc în dimensiuni și confluează. Inițial erupțiie apar pe față și gât apoi peste aproximativ 3 zile se răspândesc și pe membrele superioare apoi cele inferioare. Durează 5-6 zile, apoi dispare în aceeași ordine în care a apărut lăsând pete cărămizii.
Majoritatea deceselor din cauza rujeolei apar din cauza complicațiilor asociate, mai ales la copii de până la 5 ani sau adulți de peste 20. Cele mai grave complicații sunt orbirea, encefalita, diareea severă însoțită de deshidratare, infecții respiratorii fregvente printre care pneumonia.
Rujeola severă apare mai fregvent la copii alimentați insuficient, în special când în dieta acestora lipsește vitamina A, de asemenea și la copii cu imunitatea scăzută din cauza HIV/SIDA sau alte boli cronice. Femeile infectate în timpul sarcinii au un risc crescut de avort spontan sau naștere prematură.
Persoanele care au suportat odată rujeola rămân imune pentru toată viața.
Cine prezintă risc înalt de infectare?
Copii nevaccinați și femeile însărcinate nevaccinate riscă să se infecteze cu virusul rujeolei, să dezvolte complicații și chiar să moară din cauza infecției.
Rujeola este o boală care apare mai fregvent în țările în curs de dezvoltare și cele în situații de conflict sau unde s-au întâmplat catastrofe naturale.
Cum se transmite boala?
Virusul extrem de contagios se răspândește prin tuse sau strănut, contact cu persoana care prezintă secreții nazale și din cavitatea bucală. Virusul rămâne activ și contagios îm mediul aerian și suprafețe timp de 2 ore. Persoana este contagioasă cu 4 zile înainte și 4 zile după apariția erupțiilor.
Tratamentul
Nu există tratament specific împotriva virusului. Complicațiile severe pot fi evitate prin nutriție bună, hidratare adecvată. Antibioticele se prescriu în caz de conjunctivită sau pneumonie. Toți copii diagnosticați cu rujeolă din țările în curs de dezvoltare ar trebui să ia suplimentar vitamina A, pentru a preveni scăderea vederii. Suplimentele de vitamina A arată reducerea deceselor de rujeolă cu 50%.
Profilaxia
Vaccinarea de rutină, combinată cu campaniile de imunizare în masă pentru țările în curs de dezvoltare cu rata înaltă de deces prin rujeolă sunt strategiile cheie de a elimina rujeola la nivel global. Vaccinul împotriva rujeolei se utilizează deja de 50 de ani, este sigur, eficient și ieftin. Costă doar un dolar ca să fie imunizat un copil împotriva rujeolei.
Factori cheie despre rujeolă:
- Rujeola este una din principalele cauze de deces a copiilor din întreaga lume, chiar dacă imunizarea este o metodă sigură și cost-eficientă de protecție împotriva bolii
- În 2015 au fost înregistrate 134.200 de decese în întreaga lume, aproape 367 zilnic și 15 la fiecare oră
- Din anul 2000 până în 2015, datorită imunizărilor numărul deceselor provocate de rujeolă a scăzut cu 79%
- În 2015, aprope 85% dintre copii de pe glob au fost imunizați cu o doză de vaccin antirujeolic până la vârsta de un an din contrul serviciilor medicale de rutină, în comparație cu 73% în anul 2000.
- În perioada anilor 2000-2015, imunizarea împotriva rujeolei a reprezentat una dintre cele mai avantajoase achiziții de sănătate publică, care a prevenit peste 20 de milioane de decese în întreaga lume.
Datorită măsurilor de imunizare în Republica Moldova, în 2015 nu a fost înregistrat niciun caz de rujeolă. Din 2010 au fost declarate 40 de cazuri.
who.int