Imunitatea hibridă la COVID-19 poate oferi cea mai bună protecție împotriva Omicron BA.5

Cele mai recente cercetări demonstrează modul în care imunitatea hibridă poate avea un efect protector împotriva noilor variante Omicron.

Omicron BA.5, una dintre cele mai noi subvariante SARS-CoV-2, depășește rapid subvariantele anterioare BA.1 și BA.2 în întreaga lume.

Cercetătorii din Portugalia au descoperit că persoanele vaccinate care au suferit de COVID-19 cu subvariantele anterioare au o protecție semnificativă împotriva tulpinii BA.5.

Descoperirile lor privind riscul de infecție cu BA.5 ar putea fi parte integrantă a noilor dezvoltări de vaccin, mai ales că încorporează date din lumea reală.

În timp ce imunitatea hibridă prezintă un potențial de protecție, experții în sănătate publică subliniază că vaccinarea este încă cea mai bună strategie împotriva COVID-19.

Oamenii de știință de la Universitatea din Lisabona din Portugalia au descoperit că infecția anterioară cu SARS-CoV-2 cu subvariante Omicron anterioare, scade riscul de infecție cu tulpina mai nouă BA.5. Studiul lor a adăugat dovezi care confirmă beneficiile imunității hibride pentru o populație vaccinată.

Dr. Luís Graça, este liderul grupului la Institutul de Medicină Molecular João Lobo Antunes (iMM) și profesor titular la Facultatea de Medicină a Universității din Lisabona. Graça a spus: „Persoanele vaccinate care au fost infectate cu subvariantele Omicron BA.1 și BA.2 au o protecție împotriva infecției cu subvarianta BA.5, în circulație din iunie, de aproximativ patru ori mai mare decât persoanele vaccinate care nu au fost infectate niciodată.”

Profesorul a subliniat relevanța acestui studiu, având în vedere că testele și eforturile de dezvoltare pentru vaccinurile COVID-19 se bazează în prezent pe subvarianta BA.1. Această variantă a fost răspândită în infecții la începutul anului 2022.

„Până acum nu se știa ce grad de protecție oferă această subvariantă față de subvarianta care se află în prezent în circulație. Aceste rezultate arată că această protecție este foarte semnificativă și ne permite să anticipăm beneficiile [vaccinurilor] adaptate”, a menționat Dr. Graça.

Studiul apare în The New England Journal of Medicine.

COVID-19 în Portugalia

Cercetătorii de la Universitatea din Lisabona au investigat baza de date națională de supraveghere genetică COVID-19 din Portugalia pentru cazurile în rândul rezidenților cu vârsta peste 12 ani. Datele despre populație provin din recensământul național din 2021 al țării.

Perioada de cercetare a început la 1 iunie 2022, când BA.5 a fost varianta dominantă timp de 3-5 luni.

Peste 98% din populația studiată a fost vaccinată complet până la sfârșitul anului 2021. Vaccinurile COVID-19 administrate au inclus Pfizer/BioNTech (69%), AstraZeneca (13%), Moderna (12%) și Janssen (6%).

Aproximativ 82% din populație a primit și primul rapel (n.r. a doua doză a unui vaccin) cu vaccinuri ARNm. Al doilea rapel a fost limitat la persoanele cu „imunosupresie severă”(  inhibitie a reactiilor excesive sau anormale ale sistemuluiimunitar), cum ar fi persoanele cu SIDA, care au suportat un transplant de organe și pacienții cu cancer.

În cele din urmă, cercetătorii au calculat riscul de infecție cu BA.5 pentru persoanele neinfectate  cu COVID-19 raportată anterior înainte de 1 iunie 2022, când BA.5 a devenit subvarianta dominantă.

„Cu aceste date, am analizat probabilitatea reinfectării cu varianta actuală a persoanelor anterior infectate, ceea ce ne-a permis să calculăm procentul de protecție oferit de infecțiile anterioare”, a explicat João Malato, doctorand în grupul Dr. Graça și primul autor al studiului.

BA.1 și BA. Al 2-lea efect protector .

Dr. Graça și colegii săi „au descoperit că infecția anterioară cu SARS-CoV-2 a avut un efect protector împotriva infecției cu BA.5, iar această protecție a fost maximă pentru infecția anterioară cu BA.1 sau BA.2”.

Ei au observat, de asemenea, că riscul de infecție cu BA.5 a fost mai mare pentru persoanele neinfectate anterior, comparativ cu persoanele „care au dobândit imunitate hibridă în urma unei infecții cu SARS-CoV-2”.

Echipa crede că imunitatea hibridă după infecția cu BA.1/BA.2 ar fi putut apărea dintr-o „protecție imunitară mai eficientă față de BA.5”.

Ei au spus că ,,aceasta se datorează perioadei scurte între infectare și expunere la subvarianta Omicron BA.5”.

Omicron și scăderea imunității

Mai mult, ei au spus că riscul de infecție „este influențat de starea imunitară după vaccinare și infectare, și de timpul scurs între prima infecție și perioada BA.5 din cauza scăderii imunității”.

Subvariantele Omicron au arătat o tendință mai mare de a schimba și de a scădea imunitatea în comparație cu tulpinile pre-Omicron. Cercetătorii au recunoscut, de asemenea, că protecția scade mai repede odată cu evaziunea imună.

Posibile părtiniri

Cercetătorii au spus că prezența infecțiilor neconfirmate în rândul grupului „neinfectat” ar putea fi denaturat rezultatele studiului actual.

Folosind informațiile din cel mai recent studiu serologic național, grupul Dr. Graça a estimat că Portugalia a avut 605.944 de cazuri nedetectate.

Cu toate acestea, o analiză suplimentară a arătat că numărul de cazuri neraportate „a condus la o ușoară creștere a eficacității protecției pentru BA.1 și BA.2”.De asemenea, studiul nu a luat în considerare factori precum stilul de viață sau ocupațiile care pun în mod regulat oamenii la un risc mai mare de infecție.

Dr. Graça și colegii săi consideră, de asemenea, că vor fi necesare studii viitoare cu urmăriri mai lungi pentru a confirma gradul de scădere a imunității a persoanelor cu imunitatea hibridă.

Vaccinurile COVID-19 au nevoie de un upgrade?

Dr. Soumya Swaminathan Trusted Source, medic pediatru și cercetător în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a declarat într-un podcast din august 2022 că dezvoltarea de vaccinuri adaptate variantelor ar putea pune oamenii de știință „în situația de a juca „catch-up”, pentru că  dezvoltarea unui vaccin are loc odată ce varianta a fost identificată. Până o dezvolți, o nouă variantă poate începe să ciscule la nivel global […]”

Ea a susținut, de asemenea, că puține dovezi clinice susțin în prezent vaccinurile ca fiind variante adaptive față de vaccinurile bazate pe tulpina originală de virus pentru combaterea SARS-CoV-2. În consecință, „în acest moment, OMS nu recomandă o schimbare”, a spus ea.

Dr. Swaminathan a subliniat, de asemenea, că „o mare parte dintre oameni” din întreaga lume nu au primit încă nici prima doză de vaccin.

„[…Vom trece la o variantă de recomandare de vaccin adaptive, dacă vom găsi date care arată că există un avantaj clar fie în creșterea răspunsului imun, fie în longevitatea răspunsului imun. Cu toate acestea, accentul nostru este pus pe vaccinarea acelor oameni care încă nu au fost vaccinați […]”, a menționat Dr. Soumya Swaminathan.

Sursa foto: 
www.medicalnewstoday.com
La Inceput