Imunizare COVID-19: 5 strategii de încurajare a populației, propuse de experți

În timp ce administrarea vaccinului COVID-19 este așteptat cu nerăbdare și este considerat salvatorul care ar putea pune capăt pandemiei, dezinformarea și sperietorile lansate la acest capitol sunt la ele acasă. Pentru a evita compromiterea imunizării și a încuraja populația să filtreze informația falsă, experții au propus 5 strategii pe care le consideră eficiente. Află în continuare despre ce este vorba.

Într-un articol publicat recent în revista JAMA Network o echipă de cercetători americani relevă faptul că guvernul are nevoie de o strategie clară pentru a pune pe roate procesul de vaccinare.

Anxietatea vaccinării

Rezultatele recente ale eficacității vaccinurilor COVID-19 în dezvoltare au demonstrat rezultate promițătoare, astfel încât omenirea s-a înaripat că pandemia s-ar putea sfârși în curând. Cu toate acestea, pentru a obține aceste rezultate este nevoie de dorința omenirii de a administra vaccinul.

O cercetare efectuată în SUA în septembrie a demonstrat că doar jumătate din populația adultă a acestei țări își dorește să fie imunizată sau probabil și-ar dori acest lucru.

Potrivit răspunsurilor participanților, o pătrime probabil nu și-ar dori vaccinarea, iar mai puțin de o pătrime nu se vor vaccina.

Cercetarea arată că motivul principal al anxietății este viteza cu care a fost dezvoltat vaccinul, iar populația se întreabă dacă acesta a fost testat corespunzător.

Chiar și așa, îngrijorările nu sunt fundamentate, întrucât Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a menționat anterior că vaccinul a parcurs un proces riguros de verificare, iar monitorizarea reacțiilor adverse va continua.

Cu toate acestea, îngrijorările omniprezente cu privire la siguranța vaccinului ar putea descuraja vaccinarea populației și compromite atingerea imunității colective, mărind timpul expunerii populației la noul coronavirus.

O altă îngrijorare este accesibilitatea. Dacă vaccinul va fi costisitor, iar accesul limitat, imunizarea va fi compromisă.

5 strategii propuse de experți

Pentru a contribui la depășirea acestor îngrijorări experții propun 5 strategii care ar trebui să fie în fruntea programului de imunizare din SUA.

  1. Vaccinul trebuie să fie accesibil și gratuit. Chiar și o taxă mică percepută ar putea împiedica imunizarea, iar efectuarea acesteia în locații diferite ar putea reduce bătăile de cap care ar fi o barieră în acest proces.
  2. Accesul în anumite locații ar trebui să depindă de vaccinare. De exemplu, dacă accesul unei persoane la locul de muncă, unitatea comună în care locuiește sau chiar în cinematograf ar fi condiționată de efectuarea vaccinului, acest lucru ar putea contribui la normalizarea procesului de vaccinare.
  3. Vaccinul ar trebui susținut de lideri de încredere. Acest fapt ar implica imunizarea publică a liderilor politici, antreprenorilor și a celebrităților. Cercetătorii consideră că acest pas ar fi cu mult mai eficient decât o simplă instruire a populației privind necesitatea imunizării.
  4. Oferirea priorității în procesul de imunizare persoanelor care s-au înscris din timp să-l primească. Potrivit cercetărilor de marketing, oamenii își doresc mai mult un produs, dacă îl percep drept fiind rar sau consideră că alții îl vor obține înainte ca ei să o poată face.
  5. Prezentarea vaccinării drept un act de importanță publică. Practic vaccinarea ar putea fi egalată cu procesul de vot sau donarea de sânge, iar drept urmare să fie obținută ștampila sau rezultatul să fie postat pe rețelele de socializare. Pe lângă mărirea vizibilității acestui procedeu cercetătorii menționează că foarte frecvent comportamentul nostru este dictat de comportamentul celor din jur.

Pe lângă aceste strategii cercetătorii accentuează că este foarte important ca autoritățile să menționeze că imunizarea este doar o parte a răspunsului la pandemie, iar păstrarea distanței sociale, purtarea măștilor și igiena mâinilor rămân în continuare măsuri foarte importante care urmează a fi respectate. Dacă vaccinul va fi perceput drept „un salvator unic”, persoanele care îl recepționează își pot asuma un șir de riscuri inutile, explică cercetătorii.

Într-un final, cercetătorii sugerează crearea unei comisii care ar monitoriza procesul imunizării. Aceasta ar putea include experți și savanți din mai multe domenii, precum epidemiologie, știința vaccinării, marketing, știința comunicării și experți în programele de imunizare.

În timp ce dezvoltarea vaccinului COVID-19 este foarte importantă, diseminarea acestuia în rândul populației este la fel un factor cheie pentru a pune capăt pandemiei existente. Iată de ce în acest caz responsabilitatea este comună, a societății în întregime și a fiecărei persoane în parte.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
medicalnewstoday.com
Sursa: 

medicalnewstoday.com

La Inceput