Imunizarea anti-Covid-19 în sarcină. Când o gravidă se poate vaccina. Episodul VII „Ia-ți un booster de știință. Informăm, nu înțepăm”

Subiectul vaccinării gravidelor împotriva Covid-19 e la fel de sensibil, precum cel al imunizării împotriva Covid-19 a copiilor. Sunt categoriile cel mai puțin imunizate împotriva acestei infecții în Republica Moldova, chiar dacă instituțiile internaționale de reglementare, precum Organizația Mondială a Sănătății sau Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din Statele Unite, recomandă vaccinarea ca fiind cea mai sigură protecție față de acest tip nou de coronavirus.

Ea nu provoacă reacții adverse care ar afecta fătul și nici nu poate avea consecințe extrem de grave pentru femeia însărcinată.

Chiar și așa, în Moldova puține femei gravide și-au administrat vaccinul anti-Covid-19. Cele mai multe sunt împotrivă, fără să aibă argumente plauzibile. Sentimentul cel mai des întâlnit este frica și multe dintre argumentele științifice privind beneficiile imunizării sunt trecute cu vederea.

Așadar, cât de sigur e să administrezi vaccinul anti-covid-19 în sarcină? Este el considerat sigur și eficient în orice stadiu al sarcinii. Cât de mult protejează o gravidă o singură doză de vaccin și e necesar să fie administrate ambele pentru o imunitate mai bună? A încercat să ne răspundă la aceste și alte întrebări medicul epidemiolog, Alina Druc de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

 

Sursa foto: 
Sănătate INFO
Sursa: 

Sănătate INFO

La Inceput