În curând imunizarea împotriva noului coronavirus ar urma să înceapă și în Republica Moldova, iar acest fapt înseamnă că este bine să fim pregătiți în primul rând informațional despre vaccin, procesul de imunizare, să știm ce să evităm sau să facem după ce ni s-a administrat preparatul. Aveți mai jos câteva sfaturi ale specialiștilor pentru portalul de știri CNN Health cu privire la acțiunile, pe care puteți să le întreprindeți și ce să evitați după administrarea vaccinului.
DA: vaccinează-te atunci când îți vine rândul
Este bine să fii informat despre momentul în care va veni timpul să te vaccinezi, cum și unde să te înregistrezi pentru a recepționa dozele de vaccin.
NU: permite dezinformărilor să te prindă în plasa lor
Rețelele de socializare sunt doldora de informații false atât despre noul tip de coronavirus, cât și despre vaccinul destinat prevenirii acestuia. Dacă ai dubii, informează-te din surse sigure, ale autorităților naționale: Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF Moldova, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, platforma online despre și pentru sănătate ta Platforma E-Sănătate (www.sanatateinfo.md și www.sanoteca.md, www.pas.md), dar și autoritățile internaționale: Organizația Mondială a Sănătății, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, CDC, Agenția Europeană a Medicamentului. Aceste surse te vor ajuta să fii informat corect, să fii în pas cu toate noutățile din domeniu și vei evita dezinformările care au acaparat mediul online.
DA: vaccinează-te, dacă ai fost deja bolnav de COVID-19
Potrivit CDC, reinfectarea cu noul coronavirus este posibilă, iată de ce fiecare persoană trebuie să se vaccineze împotriva acestuia, inclusiv persoanele care au suportat deja îmbolnăvirea.
Atenție! În cazul în care în timpul îmbolnăvirii cu noul coronavirus ți-a fost administrată plasma convalescentă sau anticorpii monoclonali, trebuie să aștepți 90 de zile până la efectuarea vaccinului. Sfătuiește-te cu medicul tău înainte de a te programa pentru vaccinare.
NU: te vaccina, dacă ești bolnav de COVID-19 sau ai fost recent în contact cu persoana bolnavă.
Dr. Michael Ison, profesor în Departamentul bolilor infecțioase și a transplantului de organe din cadrul Școlii de Medicină Feinberg a Universității Northwestern, SUA sfătuiește oamenii să nu meargă la vaccinare, dacă testul COVID-19 este pozitiv sau dacă persoana a fost de curând în contact apropiat cu o persoană bolnavă. Vaccinarea poate fi realizată după încetarea simptomelor și finalizarea perioadei de izolare la domiciliu.
„E foarte simplu: nu este corect să infectăm persoanele care așteaptă să fie vaccinate, nici personalul medical care administrează preparatul”, a adăugat Ison.
DA: vaccinează-te, chiar dacă experimentezi simptome ale bolii după luni de zile de la îmbolnăvire.
Tot mai multe persoane experimentează forma îndelungată a bolii, în care pe parcursul câtorva luni de la suportarea infecției suferă de oboseală, slăbiciuni, dureri de cap și dureri ale altor părți ale corpului.
Dr. Peter Hotez, profesor și decan al Școlii Naționale de Medicină Tropicală din cadrul Colegiului de Medicină Baylor din Houston, SUA a declarat că simptomele îndelungate ale infectării cu noul coronavirus nu trebuie să fie un impediment în calea vaccinării împotriva noului coronavirus: „Considerăm că simptomele îndelungate ale bolii nu sunt cauzate de infecția cu virusul activ, dar de răspunsul inflamator îndelungat față de virus”, a declarat Hotez.
NU: te vaccina cu alt tip de vaccin timp de 14 zile după vaccinarea împotriva COVID-19
Potrivit CDC, este bine să te abții de la vaccinarea împotriva gripei sau a altor infecții timp de 14 zile după ce te-ai vaccinat împotriva COVID-19.
Cu toate acestea, chiar dacă te-ai vaccinat împotriva altei infecții în acest interval, trebuie să îți iei neapărat cea de a doua doză de vaccin COVID-19 conform planului.
DA: anunță personalul medical despre alergiile pe care le ai și reacțiile alergice din trecut.
Deși evenimentul este unul rar, unele persoane au suportat reacții alergice după imunizarea cu vaccinul Pfizer sau Moderna. Pentru a le evita, anunță personalul medical despre toate reacțiile alergice, pe care le-ai suportat în trecut.
În cazul în care ai suferit în anterior reacții alergice imediate sau șoc anafilactic este obligatoriu să ai la tine EpiPen, autoinjector de epinefrină, care te va salva de consecințele nefaste ale acestei reacții a organismului.
NU: pleca din centrul medical în care ai fost vaccinat, timp de 15-30 minute
CDC recomandă să aștepți cel puțin 15 minute până să pleci din centrul de vaccinare. În cazul în care ai suferit anterior un șoc anafilactic, vei fi rugat să aștepți 30 de minute până să pleci.
Aceste inconveniențe sunt minore, în comparație cu riscul de a suferi reacții adverse sau amețeală în timp ce te-ai îndepăratat de centrul medical sau, și mai grav, dacă ești la volan.
În cazul în care experimentezi reacții adverse severe după vaccinare, nu ezita să apelezi 112. Cel mai frecvent, ar putea fi vorba despre inflamație sau durere în zona injectării. Uneori, după cea de a doua doză de vaccin persoanele pot avea febră, oboseală, dureri de cap sau frisoane.
DA: recepționează cea de a doua doză de vaccin în limita recomandată de timp.
Dr. Peter Hotez atenționează că cea de a doua doză este necesară pentru a te asigura că ești protejat: „Analizând răspunsul persoanelor la o singură doză de vaccin am realizat că unii dintre ei au avut un nivel înalt de anticorpi, în timp ce alții nu au răspuns deloc la vaccin. Astfel, scopul celei de a doua doze este ca fiecare dintre cei vaccinați să formeze anticorpii protectori. Dacă te vaccinezi cu o singură doză, nu vei ști niciodată în ce categorie de persoane te afli”.
Vaccinul Pfizer trebuie administrat la un interval de 21 de zile, iar Moderna la 28. Nu este cazul să scurtezi acest interval, iar în cazul în care nu te poți imuniza fix la acest interval, mai poți aștepta câteva zile.
DA: continuă să porți masca de protecție și să menții distanța socială chiar și după ce te-ai vaccinat
CDC atenționează că trebuie să continui să porți masca de protecție și să păstrezi distanța socială atât după prima, cât și după cea de a doua doză de vaccin.
Află cum să porți corect masca de protecție iarna.
Prima doză nu va asigura o cantitate suficientă de anticorpi pentru a te proteja pe tine și pe cei din jur. Cea de a doua doză, în funcție de vaccin, îți va asigura o protecție de 95% timp de 1-2 săptămâni de la administrare.
Cu toate acestea, potrivit CDC, chiar și după o imunizare completă, încă vei putea să fii purtător al noului coronavirus.
„Nu știm deocamdată cu siguranță, dacă după vaccinarea împotriva COVID-19 vei putea sau nu transmite virusul celor din jur”, au conchis autoritățile de la CDC.
Astfel, pentru a preveni în continuare răspândirea noului coronavirus, poartă masca pe nas și gură, menține distanța socială, evită spațiile închise, prost ventilate și spală-ți mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde.
Sănătate să aveți!
edition.cnn.com