Oreionul, parotidita epidemică sau infecția urliană – cele mai frecvente întrebări și răspunsuri

Oreionul sau parotidita epidemică este o boală contagioasă, care se transmite prin aer și este provocat de virusul urlian. Infectarea are loc în timpul eliminării virusului prin tuse, strănut de către o persoană bolnavă. Inițial virusul pătrunde în mucoasa faringiană, apoi nimerește în sânge, afectând glandele salivare, pancreasul, testiculele, dar și sistemul nervos central.  

Boala, de obicei, debutează cu febră, cefalee, dureri musculare, oboseală, indispoziție, pierderea poftei de mâncare. De asemenea, este specifică inflamarea glandelor salivare, cu rotunjirea obrajilor. La palpare, glandele vor fi de consistența marmeladei. Această boală, deseori, dă complicații mai ales bărbaților și se manifestă prin inflamarea testiculelor, iar în unele cazuri poate duce și la sterilitate.

Oreionul poate fi prevenit prin intermediul imunizării. Vaccinul care se utilizează este ROR. ROR-ul protejează concomitent de trei boli infecțioase: rubeola, rujeola și oreionul. Accest vaccin se administrează în trei etape - la 12 luni, apoi la 6-7 ani și la 15-16 ani. În Moldova este gratuit, fiind inclus în programul național de imunizări 2016-2020.

În ce cazuri nu se recomandă vaccinarea cu ROR?

  • Dacă persoana care urmează să fie imunizată este alergică la vreun component al vaccinului sau la neomicină.
  • Persoanele bolnave vor fi vaccinate doar după ce se însănătoșesc.
  • Femeile însărcinate vor fi imunizate doar după ce vor naște, iar dacă încă nu sunt însărcinate se recomandă ca 4 luni după imunizare să nu conceapă copii.
  • Medicul va decide dacă va imuniza persoanele cu HIV/SIDA sau cu alte maladii ce afectează sistemul imunitar, persoanele care se tratează de cancer, persoanele cărora li s-a făcut transfuzie de sânge, etc.
  • O afecțiune ușoară, cum ar fi răceala sau varicela, nu ar trebui să fie o piedică la administrarea vaccinului.

Efectele vaccinului ROR

ROR este un vaccin eficient și sigur care ne protejează de trei boli infecțioase, periculoase mai ales pentru copii și adolescenți. Recepționarea celor trei doze recomandate, asigură protecția pe viață împotriva rujeolei, rubeolei și orieonului.

ROR este un vaccin viu atenuat, ceea ce înseamnă că după injectare persoana vaccinată va suporta o infecție minoră, fără daune pentru sănătate. Unele persoane pot avea unele simptome, cum ar fi o ușoară febră, cefalee, din cauza reactiviății sistemului imun care produce anticorpi împotriva bolii.

Nu este garantat că persoana vaccinată nu se va putea îmbolnăvi de rujeolă, rubeolă sau oreion, însă simptomele și efectele bolii vor fi neînsemnate în comparație cu persoanele nevaccinate.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
Revista Baby
La Inceput