Mulți oameni presupun că atunci când după vaccinarea anti-COVID apar efecte secundare aceasta ar fi un semn clar că serul funcționează. Acest lucru, însă, face ca persoanele care nu au niciun fel de simptome postimunizare să se întrebe dacă în cazul lor vaccinul funcționează. O nouă cercetare desfășurată de specialiștii de la Johns Hopkins Medicine din Baltimore demonstrează că aceste îngrijorări nu sunt îndreptățite.
Cercetarea a demonstrat că vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna sunt extrem de eficiente și provoacă generare de anticorpi, indiferent dacă persoana imunizată prezintă sau nu efecte secundare.
Așa cum nu se cunoștea răspunsul la întrebarea dacă efectele adverse și generarea de anticorpi după administrarea celor două seruri anti-COVID ar avea vreo legătură, oamenii de știință au desfășurat cercetări pe un grup de angajați ai spitalului. Rezultatele au demonstrat că o astfel de legătură nu există. O arată și datele obținute. Astfel, 99,9% din toți participanții au dezvoltat anticorpi împotriva infecției cu noul coronavirus așa cum prevede scopul administrării vaccinurilor.
Cum funcționează vaccinurile?
Suprafața virusului SARS-CoV-2 este acoperită de ace care se prind de suprafața celulelor sănătoase ale organismului uman și permit astfel să pătrundă și să infecteze. Ambele vaccinuri testate - Pfizer-BioNTech și Moderna furnizează organismului o parte din „instrucțiunile” de la virusul care cauzează COVID-19. Acest lucru permite propriilor celule ale organismului să producă o proteină care este unică pentru virus. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină unică nu ar trebui să se afle în organism și răspunde prin producerea de anticorpi împotriva infecției cu COVID-19.
Ulterior, în momentul când sistemul imun detectează SARS-CoV-2, se declanșează eliberarea anticorpilor care neutralizează virusul sau reduce din gravitatea îmbolnăvirii cauzată de virus. Este de subliniat că nici Pfizer-BioNTech, nici Moderna și nici alte vaccinuri anti-COVID disponibile în prezent nu conțin SARS-CoV-2 nici într-o formă a sa - fie activ, sau neutralizat.
Cât de frecvent s-au înregistrat reacții adverse?
În total, la cercetare au participat 954 de lucrători din domeniul sănătății de la Johns Hopkins Medical. Toți au fost imunizați fie cu vaccinul Pfizer, fie cu Moderna, iar unii dintre ei au suportat și infecția cu SARS-CoV-2. Faptul a fost demonstrat fie prin teste pozitive PCR efectuate în decurs de 14 zile de la a doua doză de vaccin, fie printr-un număr crescut de anticorpi IgG (imunoglobuline) înainte de a primi vaccinul.
Cercetătorii au cerut participanților să raporteze reacțiile care apar după prima și a doua administrare de ser. În rezultat, participanții la cercetare fie n-au acuzat reacții postimunizare, fie acestea au fost ușoare ca: dureri în locul injectării, cefalee și oboseală ușoară. O partea au acuzat febră, frisoane și oboseală.
În general, doar 5% dintre participanți au raportat reacții adverse după prima injectare, iar 43% au spus că au avut reacții adverse după cea de-a doua administrare a dozei de vaccin.
Este de remarcat că, șansele ca persoanele să acuze reacții după fiecare doză de vaccin erau mai mari în cazul celor care s-au imunizat cu Moderna. În plus, cei care au suportat anterior o infecție cu COVID-19 cu mai mare probabilitate prezentau acuze după prima doză de vaccin și nu după a doua.
Vaccinurile s-au dovedit eficiente
Indiferent dacă persoanele au prezentat sau nu efecte secundare, aproape toți participanții, sau mai exact 953 din 954, au dezvoltat anticorpi IgG la 14 zile după ultima doză de ser. Singura excepție a fost în cazul unei persoane care lua medicamente imunosupresoare. În cazul unor persoane, nivelul de IgG s-a dovedit deosebit de ridicat. Cercetătorii spun că faptul ar fi determinat de infecția suportată anterior.
Așadar, constatările specialiștilor din Baltimore sugerează că cele două vaccinuri vor genera anticorpi împotriva COVID-19, chiar dacă persoana nu prezintă reacții adverse după vaccinare sau dacă a suportat infecția anterior. Prin urmare, nu există motiv de îngrijorare în cele două cazuri.