Când vine vorba de vaccinări, societatea modernă se împarte în două tabere: pro și contra, în special în cazul copiilor. Pentru că există un număr mare de mituri, Organizația Mondială a Sănătății în Moldova a organizat un seminar cu genericul „Vaccinarea la copii: mituri și dovezi”, în cadrul căruia medicul pediatru Ninel Revenco și medicul epidemiolog Alexei Ceban au adus la cunoștință cele mai frecvente mituri despre vaccinare și dovezile științifice corespunzătoare. Aflați în continuare explicațiile specialiștilor.
Motivul principal al acestui seminar, enunțat de medicul pediatru, este că în situația de pandemie cu noul coronavirus, la nivel global, peste 117 milioane de copii vor omite vaccinările obligatorii setate de Organizația Mondială a Sănătății. Astfel, după anularea stării de urgență există un risc sporit de izbucnire a infecțiilor ce sunt controlate prin vaccinare. Iată de ce este important să cunoaștem în ce cazuri este vorba despre mituri și în care despre dovezi științifice.
Mitul #1 Componenții vaccinului sunt extrem de dăunători
Vaccinul este alcătuit din câteva componente: cel principal este antigenul (fie bacteria/ virusul omorât sau inactivat, fie unele componente ale acestora). Anume acest ingredient oferă protecție în cazul întâlnirii cu agenții patogeni.
De asemenea, în compoziția vaccinului se întâlnesc adjuvanți, sau componenți adiționali, care ajută vaccinul să aibă un impact mai durabil asupra organismului.
De exemplu, adjuvantul aluminiu, care nu se găsește în forma pură în vaccin, ci sub formă de săruri, în cantități de 0,000012 g, scopul lui fiind eficientizarea răspunsului imun și micșorarea volumului și a numărului dozelor administrate. Prezența aluminiului este dictată și de necesitatea formării unui răspuns inflamator în corp pentru a eficientiza răspunsul corpului la vaccin. Studiile medicale au demonstrat că el este inofensiv, fapt confirmat și de prezența aluminiului într-un număr mare de produse alimentare, creme și loțiuni de corp pe care le utilizăm zilnic, iar aluminiul pe care îl obținem din acestea este în cantități cu mult mai mari.
Cât despre mercur, acesta poate fi găsit în două forme: metilmercur și etilmercur (tiomersal). În primul caz, acesta poate fi găsit în mediul ambiant și în produsele alimentare, precum cele din pește. Etilmercurul, însă, se utilizează în compoziția vaccinurilor multi-doză, precum cel antigripal. Scopul acestuia este de a preveni pătrunderea altor microorganisme în interiorul vaccinului atunci când acesta este preluat din fiolă de mai multe ori. Acesta nu provoacă reacții adverse manifeste, ca în cazul etilmercurului.
Mitul #2 Vaccinul BCG nu mai este necesar
Într-adevăr, în unele state dezvoltate, precum SUA, vaccinul BCG a fost anulat pentru administrare copiilor. Însă, Republica Moldova nu face față la momentul actual infecției cu tuberculoză, astfel încât vaccinarea are drept scop protejarea populației, și în special a copiilor, de această infecție. În ultimii ani, tuberculoza extrapulmonară – a oaselor, ganglionilor limfatici intraabdominali, a sistemului nervos central a devenit tot mai des întâlnită în rândul copiilor.
Mitul #3 Vaccinul anti-rotaviral poate duce la invaginația intestinală
Studiile efectuate în Israel, în Marea Britanie au demonstrat că nu există date semnificative ce ar asocia invaginația intestinală la copii și vaccinul anti-rotaviral. Vaccinul se indică până la vârsta de șase luni, iar în perioada actuală statul va asigura copiii cu acest vaccin după anularea stării de urgență.
Mitul #4 Paracetamolul trebuie administrat înainte de vaccinare
Cu scop profilactic acest medicament nu se indică. Paracetamolul are indicații stricte: febra peste 38,5. Astfel, indicația acestui medicament pentru a preveni febra este una pripită, care poate duce la complicații (hipotermie, afectare a ficatului) dacă copilul nu va avea febră, iar doza medicamentului va fi una necontrolabilă. În doze de 10-15 mg/kg corp paracetamolul poate fi indicat după vaccinarea copilului, dacă acesta manifestă febră, în cazul căreia conform protocoalelor este indicat acest tratament.
Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și a altor instituții de frunte din sistemul medical enunță că nu este necesară pregătirea medicamentoasă a copilului înainte de vaccinare.
Mitul #5 Înainte de a fi vaccinat copilul trebuie să fie supus unui șir de investigații
Înainte de vaccinare, conform cerințelor, copilul trebuie consultat doar de medicul de familie, căruia îi trebuie acordată toată informația necesară, inclusiv cu privire la noul coronavirus (dacă cineva din rude sau apropiat a fost bolnav și dacă copilul a fost în contact cu cineva dintre aceștia). Dacă medicul de familie concluzionează că starea de sănătate a copilului este satisfăcătoare, acesta este admis pentru vaccinare. Astfel, nu este necesară efectuarea hemoleucogramei sau a altor investigații adiționale.
Mitul #6 Vaccinurile provoacă alergii
Uneori, alergiile post-vaccinale pot fi cauzate de o simplă schimbare a modului de alimentație a copilului, atunci când mămica introduce un aliment nou în meniul acestuia. Este cazul să avem grijă la schimbările alimentare înainte de vaccinare.
Sănătate să aveți!
facebook.com/OMS Moldova/