Vaccinul împotriva COVID-19: poți sau nu consuma alcool înainte și după ce te imunizezi

Consumul de alcool înainte, dar mai ales după administrarea vaccinului a devenit un fel de „taboo” pentru majoritatea persoanelor care decid să se imunizeze, deși o părere unică și o recomandare oficială nu există până în acest moment. Am decis să clarificăm lucrurile și să documentăm ce recomandă producătorii de vaccinuri și experții din domeniu. Află-le pe toate în cele ce urmează.

Recomandările autorităților

Autoritățile internaționale, precum Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a emis un șir de recomandări pentru cei care și-au făcut cea de a doua doză de vaccin. Despre acestea v-am povestit aici. 

Însă, pe lângă acestea, CDC recomandă să se evite administrarea preparatelor antiinflamatoare, precum ibuprofenul sau aspirina înainte de vaccinare. Cu toate acestea, medicamentele pot fi utilizate după imunizare, atunci când apar reacțiile adverse post-vaccinale, precum febra, durerile de cap sau durerile musculare.

Recomandarea vine în contextul în care aceste preparate ar putea împiedica dezvoltarea unui răspuns imun puternic. Aceeași întrebare a apărut și în contextul consumului de alcool, iar un studiu publicat a enunțat că un consum exagerat de alcool ar putea împiedica dezvoltarea unei imunități puternice, de exemplu, o „beție” cu o zi înainte de vaccinare. 

Cu toate acestea, CDC a emis un șir de recomandări pentru persoanele proaspăt-imunizate, în care a menționat doar posibilele reacții adverse, informația despre ingrediente și cum funcționează imunitatea, dar fără a menționa și consumul de alcool.

Astfel, cum rămâne cu alcoolul? Poți servi un pahar cu vin pentru a celebra pasul decisiv pe care l-ai făcut spre imunitatea împotriva COVID-19 sau trebuie să aștepți?

În Marea Britanie, experții din sănătate au recomandat populației să evite consumul de alcool câteva zile înainte de vaccinare și după aceasta: „Veți avea nevoie de o imunitate care va lucra ca ceasul pentru a obține un răspuns adecvat la preparat. Astfel, dacă veți consuma alcool în ziua înainte de vaccinare și imediat după aceasta, vaccinul nu va fi de folos”, a accentuat Sheena Cruickshank, medic imunolog, doctor în științe medicale la Universitatea din Manchester, SUA. 

Autoritățile din Rusia au declarat, la începutul lunii martie că persoanele care administrează vaccinul Sputnik V trebuie să se abțină de la consumul de alcool timp de două luni.

În SUA nu există nicio recomandare a autorităților cu privire la consumul de alcool înainte și după administrarea vaccinului împotriva COVID-19.

Recomandările producătorilor de vaccinuri

Unul dintre savanții care au conceput vaccinul Sputnik V, doctorul în științe medicale Alexander Gintsburg, a declarat mai târziu că această recomandare este una extremă. Pe contul oficial de Tweeter al Sputnik V acesta a recomandat mai târziu populației să se abțină de la consumul de alcool timp de 3 zile după fiecare doză de vaccin. Gintsburg a mai adăugat că această recomandare se aplică tuturor vaccinurilor.

Producătorii vaccinurilor Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson nu au rugat participanții în studiile clinice să evite consumul de alcool înainte și după vaccinare. Aceștia nu au făcut nicio referire la consumul de alcool în descrierea preparatului și nici în rezultatele studiilor clinice.

În informația oficială britanică despre vaccinul AstraZeneca se menționează că nu există date suficiente pentru a confirma că consumul de alcool ar putea influența reacția organismului la administrarea vaccinului. Se poate întâmpla doar în cazul consumului abuziv și permanent de alcool. Cu toate acestea, recomandarea este de a evita consumul de alcool cu două zile înainte de vaccinare și 14 zile după aceasta.

Părerile experților

În țara vecină, România, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță a declarat că alcoolul nu are nicio legătură directă cu eficacitatea vaccinului împotriva COVID-19. Totuși, acesta a sfătuit populația să evite consumul de alcool în preajma vaccinării, deoarece acesta contribuie la scăderea imunității, scrie Digi 24.

În Moldova, experta în evenimente adverse post-imunizare Laura Țurcanu a declarat pentru Agora că alcoolul împiedică sistemul imun să producă anticorpii de protecție, deoarece este nevoit să lupte cu toxinele din alcool. Astfel, aceasta recomandă să se evite consumul de alcool timp de 14 zile după imunizare. Angela Paraschiv, experta grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, a adăugat că înainte de vaccinare, timp de câteva zile, este necesar să ne abținem de la consumul de alcool. Dacă nu o facem, riscăm să producem cu 50% mai puțini anticorpi decât dacă nu am fi consumat deloc alcool.

Experții din SUA pledează, de asemenea, împotriva consumului de alcool imediat după vaccinare.

Jagadeesh Reddy, medic infecționist în cadrul spitalului Providence din California, SUA a declarat: „Deși nu există suficiente date care ar confirma sau infirma permisiunea de a consuma alcool înainte sau după vaccinare, recomandarea mea este să vă abțineți sau să reduceți cantitatea de alcool consumat timp de 48-72 de ore după vaccinare, deoarece în această perioadă apar, de obicei, reacțiile adverse post-vaccinale, precum oboseala, durerile musculare sau locale”.

O altă îngrijorare a experților americani este că persoanele ar putea blama simptomele mahmurelii, crezând vaccinul vinovat de ele și considerându-le unele dintre reacțiile adverse. Drept urmare, mai multe persoane s-ar putea răzgândi să își administreze preparatul în urma descrierii acestor reacții adverse care nu sunt cauzate de însăși preparat.

Astfel, specialiștii recomandă în schimbul abuzului de alcool să se opteze pentru somn și hidratare, iar cocktailul preferat sau paharul de vin să fie lăsat pentru săptămânile de după vaccin.

Sănătate să aveți!

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
health.com
Sursa: 

prevention.com, health.com

La Inceput