Vaccinul – cum acționează și ce etape parcurge pentru a putea fi administrat oamenilor

Sistemul imun este mecanismul natural de apărare al corpului. În majoritatea cazurilor acesta luptă eficient cu agenții patogeni din mediul ambiant, însă există microorganisme capabile să îl depășească, provocând în consecință boli grave. Pandemia actuală a cauzat un șir de rețineri în calendarul imunizărilor pe întreg Globul, iar discuțiile despre vaccinul COVID-19 sunt, în acest moment destul de aprinse. Iată de ce am decis să îți reamintim ce este mai exact un vaccin, cum acționează, ce tipuri există în prezent și prin ce etape trebuie să treacă pentru a putea fi administrat populației.

Ce este un vaccin?

Vaccinul este un produs care contribuie la prevenirea apariției maladiilor infecțioase. Acestea acționează prin pregătirea corpului pentru expunerea la patogenii care provoacă un șir de boli. Astăzi, vaccinurile ajută la controlul și prevenirea unor maladii infecțioase grave, printre care se numără poliomielita, tetanosul și tusea convulsivă.

Cum acționează un vaccin?

Vaccinurile antrenează sistemul imun să detecteze și să combată agenții patogeni care provoacă bolile. Pentru a înțelege cum acționează un vaccin, este necesar să știi cum funcționează sistemul imun.

Cum funcționează sistemul imun?

Virusurile și bacteriile patogene au pe suprafața lor particule mici (molecule), denumite antigeni. Anume acestea stimulează sistemul imun să producă proteine denumite anticorpi. Ulterior, anticorpii produși de organism se fixează de antigeni, omorând sau inactivând astfel agenții patogeni.

Diferiți patogeni au antigeni diferiți pe suprafața lor. Astfel, un agent patogen va fi omorât sau inactivat doar de anticorpii specifici, capabili să se fixeze de antigenii acestuia. Acest fapt permite sistemului imun să învingă agenții patogeni specifici atunci când va contacta următoarea dată cu ei.

Vaccinurile expun organismul la antigenii patogeni. Pentru a realiza acest fapt ele conțin una din următoarele componente:

- Un agent patogen mort sau inactivat;

- Un patogen cu virulența atenuată;

- Un glucid sau o proteină derivată de la agentul patogen;

- O anatoxină care conține toxina agentului patogen.

De asemenea, vaccinurile conțin și alte substanțe, printre care:

- Adjuvanți, care garantează că sistemul imun al corpului va răspunde la antigenul din vaccin ca la un corp străin;

- Stabilizatori, care asigură eficacitatea vaccinului;

- Formaldehida, care ajută la prevenirea contaminării vaccinului în timpul procesului de producere.

Important! În majoritatea cazurilor, înainte de a ambala vaccinul producătorii elimină formaldehida din compoziție. Află mai detaliat despre compoziția vaccinurilor și miturile legate cu aceasta.

Ce tipuri de vaccinuri există?

Există patru tipuri de vaccinuri:

- Vaccinurile vii atenuate – acestea conțin o formă slăbită a agentului patogen și sunt tocmai potrivite pentru a asigura o imunitate de lungă durată împotriva unei boli infecțioase. Cu toate acestea, persoanele cu imunitatea compromisă nu pot recepționa acest tip de vaccin.

- Vaccinurile inactivate – acestea conțin patogenii morți sau inactivați. În pofida acestui fapt, aceste vaccinuri stimulează corpul să recunoască antigenii acestuia. Pentru o eficacitate maximă, o persoană va recepționa câteva doze de un asemenea vaccin.

- Vaccinurile conjugate sau subunitare – conțin o proteină sau un glucid izolat al agentului patogen care instruiește organismul să recunoască și să reacționeze potrivit la agentul patogen.

- Vaccinurile ce conțin anatoxină – unii patogeni dăunează corpului prin sinteza toxinelor. Aceste tipuri de vaccinuri conțin toxine inactivate pentru a ajuta sistemul imun să lupte împotriva agenților patogeni vii.

Vaccinurile ADN și cele recombinate sunt două tipuri de vaccinuri care se află în prezent în etapa experimentală de dezvoltare.

Stadiile de aprobare medicală a unui vaccin

Este necesar în medie de 10-15 ani pentru a crea un vaccin pentru o boală specifică. Durata etapelor de creare și testare a vaccinului variază de la o țară la alta. Pentru a obține permisiunea de administrare, un vaccin produs în SUA trebuie să parcurgă următoarele etape:

I etapă – dezvoltarea

- Explorarea – la această etapă cercetătorii lucrează în laborator pentru a identifica antigenii care pot ajuta la prevenirea și tratarea bolilor. Această etapă durează în medie 2-4 ani.

 -  Faza preclinică – studiul în laborator și pe animale pentru a verifica eficacitatea și inofensivitatea vaccinului înainte de studierea clinică. Vaccinurile care nu au fost capabile să dezvolte un răspuns imun al corpului nu trec în etapa următoare. Această etapă durează aproximativ doi ani.

- Aplicarea – pe parcursul acestei faze un sponsor al cercetării depune o cerere la Agenția Medicamentului (Food and Drug Administration, FDA, SUA) pentru investigarea unui nou vaccin. Timpul de primire a răspunsului este de aproximativ 30 de zile.

A II-a etapă -  testarea

Medicamentul aprobat de FDA parcurge următoarele trei faze ale testării clinice (cu implicarea oamenilor):

- I fază a trilului clinic – testarea vaccinului în grupuri mici de adulți pentru a evalua siguranța vaccinului și răspunsul imun al corpului

- a II-a fază a trialului – implică testarea controlată, randomizată (aleatorie) în grupuri mai mari de indivizi, inclusiv în grupul placebo (care nu primește substanța activă, ci doar o substanță asemănătoare după aspect, dar inactivă – de exemplu, soluție fiziologică). Aici se testează siguranța vaccinului și doza aproximativă, alături de cea mai bună metodă de administrare.

- a III-a fază – analiza siguranței și a eficacității vaccinului în populații mai mari, constituite din mii de persoane. Pe parcursul acestei etape este implicat și un grup placebo, pentru a verifica rezultatele obținute.

A III-a etapă -  aprobarea

Dacă cea de a treia fază a trialului clinic a fost de succes, cercetătorii vor expedia o solicitare la FDA pentru a obține licența biologică de aplicare (Biologics License Application). Ulterior, FDA va analiza locația în care se vor produce vaccinurile și va accepta sau va respinge solicitarea recepționată.

Dacă FDA va aproba utilizarea vaccinului, inspecțiile și monitorizarea vor continua. Acestea se includ în cea de a patra etapă a studiilor clinice – studierea opțională pentru testarea siguranței și eficacității.

Astfel, vaccinurile parcurg o serie de etape îndelungate, strict monitorizate, scopul cărora este verificarea eficacității și a siguranței acestora.

Sănătate să aveți!

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
the-scientist.com
Sursa: 

medicalnewstoday.com

La Inceput