Vaccinul anti-gripal în contextul pandemiei COVID-19: o soluție pentru ameliorarea situației critice existente

Cu peste 1000 cazuri de infectare zilnic, Moldova se află actualmente într-o situație epidemiologică nefavorabilă. În acest context, găsirea unei soluții eficiente pentru stoparea răspândirii noului coronavirus este absolut necesară. Deși vaccinul specific este încă în proces de elaborare, ultimele studii medicale demonstrează o posibilă eficacitate a vaccinului antigripal sezonier în blocarea transmiterii virusului SARS-CoV-2. Urmăriți în continuare o trecere in revista a literaturii de specialitate pe acest subiect realizata de Prof. dr.  Ion Romulus SCOREI, doctor în științe biologice și biochimice din cadrul Institutului de Cercetare BioBoron din Craiova, România.

Posibila co-infecție cu noul coronavirus și alte virusuri respiratorii

Se știe că există posibilitatea de co-infecție (infecția asociată, concomitentă) cu mai multe virusuri respiratorii. Au fost raportate co-infecții între SARS-CoV-2 și virusul sincițial respirator (RSV), rinovirusul și alte coronavirusuri. Un studiu publicat recent a demonstrat că în timpul focarului inițial de COVID-19 din Wuhan (China), co-infecția dintre SARS-CoV- 2 și virusul gripal a fost frecventă, iar pacienții care au avut o asemenea co-infecție au avut un risc de mortalitate mai mare.

Cu toate acestea, s-a raportat că incidența virusului gripal sezonier a fost neobișnuit de scăzută în emisfera sudica în acest an. Începând cu 20 iulie 2020, nicio regiune nu a raportat mai mult de 10% de teste pozitive pentru virusul gripal.

Deoarece, atât virusul SARS-CoV-2, cât și virusul gripal infectează celulele căilor respiratorii, ele ar putea fi nevoite să concureze pentru resurse (inclusiv celulele pentru infectare) în timpul co-infecției. Receptorii celulei gazdă sunt unici pentru fiecare dintre aceste virusuri, iar răspunsul imun al gazdei ar putea fi un alt factor care trebuie luat în considerare. Este posibil, dar totuși incert, ca oricare dintre acești factori să poată contribui la un avantaj competitiv între virusuri. Timpul și experiența vor putea ulterior confirma sau infirma aceste informații.

Vaccinul anti-gripal: o posibilă soluție eficientă împotriva noului coronavirus

Pe măsură ce ne îndreptăm spre toamnă, cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a ne pregăti pentru sezonul gripei și pandemia globală COVID-19 sunt vaccinurile împotriva gripei și menținerea unei bune igiene a mâinilor, precum și aplicarea măsurilor de distanțare socială.

Răspunsurile imune anti-gripale obținute în urma vaccinării pot induce imunitatea persoanelor împotriva altor infecții virale, precum noul coronavirus, SARS-CoV-2. În plus, vaccinarea împotriva gripei ar genera imunitate susținută care ar spori rezistența împotriva noului coronavirus și, probabil, ar reduce numărul de infecții COVID-19. Recent, s-a demonstrat că persoanele care au fost vaccinate anterior  împotriva gripei au suportat o formă ușoară a COVID-19 din cauza răspunsurilor imune generate de vaccinul antigripal.

Datorită unei reactivități încrucișate presupuse între gripă și SARS-CoV-2, se afirma că imunitatea indusă de vaccinul antigripal este mult mai benefică asupra COVID-19 decât acea determinată de vaccinurile ROR (rujeola, oreion si rubeola) și BCG (tuberculoza). Astfel, vaccinul antigripal este recomandat în calitate de adjuvant pentru a minimiza severitatea bolii COVID-19.

Mecanismele de protecție ale vaccinurilor antigripale față de COVID-19

Faptul că vaccinul antigripal are efect în cazul infecției COVID-19 ridică în mod firesc întrebarea cu privire la cele mai probabile mecanisme care stau la baza potențialelor efecte protectoare ale vaccinurilor antigripale. Cea mai probabilă explicație este prevenirea potențialelor co-infecții dintre gripă si COVID-19.

Deși au fost documentate cazuri individuale de astfel de co-infecții, studii mai ample au descoperit că această combinație este destul de rară. Într-un studiu recent, dintre cei peste 90 de mii de pacienți testați, doar 30 au manifestat o infecție concomitentă cu noul coronavirus și virusul gripal.

O constatare surprinzătoare recentă este că vaccinarea împotriva gripei, efectuată la momentul apariției simptomelor clinice COVID-19 sau la scurt timp după aceea, a fost încă asociată cu rezultate benefice asupra sănătății. Este posibil ca răspunsul imun înnăscut generat de o asemenea vaccinare să aibă drept rezultat:

- o eliminare a SARS-CoV-2 mai rapidă și mai eficientă, prevenind diseminarea progresivă în zonele inferioare ale plămânilor;

-  răspunsul pro-inflamator al gazdei, observat în COVID-19 în stadiile ulterioare, adesea fatale ale bolii.

Actualmente există dovezi puternice că persoanele cu risc de a dezvolta boala COVID-19 severă ar putea beneficia semnificativ de pe urma vaccinării împotriva gripei. În absența unui vaccin COVID-19 și fără un tratament bine stabilit pentru evitarea evoluției bolii, inducerea imunității antrenate care exercită efecte benefice, ar putea fi o cale importanta pentru îmbunătățirea combaterii COVID-19.

Având în vedere beneficiile dovedite ale vaccinării împotriva gripei în ceea ce privește incidența redusă a acestei îmbolnăviri, ar fi cazul stimulării guvernării și a furnizorilor de servicii medicale să  promoveze activ vaccinarea împotriva gripei sezoniere în timpul pandemiei COVID-19.

Chiar dacă doar o reducere limitată a deceselor COVID-19 ar putea fi realizată direct prin vaccinarea antigripală, numărul absolut de vieți salvate ar putea fi semnificativ crescut.

Reducerea sarcinii generale a infecțiilor virale respiratorii asupra unităților de sănătate în timpul sezonului gripal va reduce fără îndoială sarcina de muncă a a lucrătorilor medicali, și așa suficient de tensionată și va permite sistemelor de sănătate să elibereze și să păstreze capacitatea de îngrijire a pacienților cu cea mai mare nevoie până când un vaccin sau medicament eficient împotriva SARS-CoV-2 va fi dezvoltat și distribuit pe scară largă.

Având în vedere siguranța vaccinului antigripal la adulți, majoritatea oamenilor de știință recomanda utilizarea vaccinului antigripal, cel puțin ca adjuvant pentru a minimiza severitatea bolii COVID-19.

Sănătate să aveți!

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
unitypoint.org
Sursa: 

thelancet.com, onlinelibrary.wiley.com, ncbi.nlm.nih.gov

La Inceput