Vaccinarea împotriva gripei este o metodă eficientă de protejare a sănătății și prevenire a bolii. Datorită imunizării, în fiecare ani sunt prevenite milioane de cazuri de îmbolnăvire și decese cauzate de gripă. În plus, unele cercetări au demonstrat că în cazul celor care s-au imunizat și totuși s-au îmbolnăvit de gripă, infecția a fost suportată mult mai ușor. Prin urmare, scade și numărul spitalizărilor pentru forme grave de infecție.
Specialiștii spun că vaccinul trebuie administrat anual în sezonul gripal. Imunizate pot fi și femeile gravide, și persoanele cu alte boli grave. Iată câteva răspunsuri la cele mai răspândite întrebări legate de vaccinarea anti-gripală.
Un vaccin antigripal poate cauza gripă?
Nu, vaccinurile antigripale nu pot provoca boala în sine. Vaccinul injectat este dezvoltat fie din viruși inactivi (distruși), fie dintr-o anumită proteină ce se conține în virus. Există o varietate de vaccinuri anti-gripale. Fiecare persoană poate decide ce își administrează. Esențial este ca măsura de prevenire a gripei să fie întreprinsă de cât mai multă lume, anual. În cazul în care aveți întrebări despre care vaccin este cel mai potrivit pentru dvs adresați întrebări medicului dvs.
E mai bine să te îmbolnăvești decât să faci un vaccin anti-gripal?
Cu siguranță nu! Gripa poate fi o boală gravă, mai ales în rândul copiilor mici, persoanelor în etate și în rândul persoanelor ce suferă de boli cronice, așa ca astmul, afecțiunile cardiace și diabetul. Orice infecție gripală poartă riscul unor complicații serioase, tratament spitalicesc sau chiar deces, inclusiv în rândul persoanelor sănătoase. Dina acest motiv, vaccinarea este o alegere mai inofensivă decât obținerea imunității prin îmbolnăvire.
Într-adevăr e nevoie de vaccinare în fiecare an?
Specialiștii explică că imunitatea obținută în urma vaccinării, în timp scade. Din acest motiv e nevoie imunizarea anuală ca să existe protecția optimală sau ca imunitatea să fie întărită împotriva gripei. În afară de aceasta, virușii gripali sunt în continuă mutație. Din acest motiv, componența vaccinului este revizuită și reînnoită anual în funcție de care viruși provoacă îmbolnăvirea oamenilor.
De ce unele persoane raportează stări de rău după vaccinare?
Cel mai răspândite efecte advers post-vaccinare sunt înroșirile, durere sau edimațiere în locul injectării, subfebrilitate, dureri de cap sau musculare. Dacă apar astfel de efecte adverse apar, acestea dispar de regulă imediat sau în decurs de 1-2 zile de la administrarea vaccinului. Este de subliniat că reacțiile adverse ce apar după vaccinare sunt mai puțin serioase decât simptomele provocate de gripă.
Există reacții adverse serioase?
Reacțiile adverse grave post-vaccinare se întâmplă extrem de rar. Dacă într-adevăr apar, aceasta se întâmplă în primele minute sau ore după vaccinare. Și chiar dacă aceste reacții sunt periculoase pentru viață, există metode și măsuri eficiente de combatere.
Cum se explică faptul că unele persoane manifestă simptome ale gripei chiar dacă s-au vaccinat?
Există câteva cauze ce explică cum apar simptomele de gripă chiar dacă persoana s-a vaccinat împotriva acestei infecții:
- Una dintre cauze ar fi faptul că unele persoane pot fi infectate cu alți viruși răspândiți, în afară de cel gripal. De exemplu rinovirusuri, care sunt legați cu răceala. Acești viruși pot cauza simptome asemănătoare gripei și se pot răspândi și cauza îmbolnăvire în perioada gripei sezoniere. Iar vaccinul împotrivă gripei poate proteja doar de îmbolnăvirea cu gripă.
- Alte explicații constau în faptul că infectarea cu gripă se poate întâmpla cu puțin timp înainte de vaccinare sau în cele două săptămâni în care organismul produce anticorpi. Prin urmare, persoana poate să dezvolte boala înainte ca vaccinul să-și facă efectul.
- O a treia cauză ce explică simptomele gripei la persoanele vaccinate se explică prin incompatibilitatea dintre vaccinul administrat și forma virusului care bântuie în acel sezon și cauzează îmbolnăviri. Există o multitudine de viruși care se înmulțesc și sunt capabili să cauzeze gripa.
- O ultimă explicație ar fi că vaccinurile se deosebesc prin capacitatea de protecție. Astfel, unele persoane, care s-au vaccinat, pot în continuare să se îmbolnăvească de gripă. Totuși, chiar dacă acest lucru se întâmplă, unele cercetări au demonstrat că vaccinul scade din gravitatea bolii și infecția este suportată mai ușor.
Crește imunitatea dacă se administrează doze duble de vaccin?
Cercetările au demonstrat că nu există eficiență mai mare în cazul administrării duble a dozelor de vaccin antigripal în același sezon. Aceasta nici în cazul persoanelor în vârstă, care au o imunitate mai slabă. Prin urmare, se recomandă în cazul adulților administrarea unei singure doze de vaccin în sezonul gripal. În plus, ca să combatem încă un mit răspândit, vom preciza că a fost dovedit de către cercetători că vaccinul împotriva gripei nu face oamenii mai sensibili la alte infecții respiratorii.
Vaccinul antigripal crește probabilitatea infectării cu COVID-19?
Nu există niciun fel de dovezi care ar demonstra că vaccinul împotriva gripei ar crește riscul de infectare cu noul coronavirus. Zvonurile pornesc, probabil, de la cercetările desfășurate în 2020, în care se vorbea despre o presupusă legătură dintre vaccinul anti-gripal și patru tipuri de coronavirusuri sezonieri, dar nici într-un caz despre virusul care cauzează COVID-19. Mai târziu și presupunerile despre celelalte tipuri ce coronavirusuri s-au dovedit eronate.
Convingeri greșite despre eficacitatea vaccinului antigripal
Eficacitatea vaccinului antigripal poate varia. Nivelul de protecție pe care îl oferă acesta se schimbă de la un sezon la altul și deseori depinde de vârsta și starea de sănătate a persoanei imunizate. La fel, gradul de protecție depinde de „compatibilitatea” dintre componența vaccinului și virusul care circulă în sezonul respectiv.
Există restricții în vaccinarea anti-gripală?
Sunt categorii de persoane care înainte de vaccinare trebuie să se consulte cu medicul. Aceasta se referă la persoanele care suferă de afecțiuni ușoare sau grave însoțite de febră. În acest caz, persoanele trebuie să se însănătoșească înainte de imunizare. În cazul femeilor însărcinate sau a persoanelor ce suferă de anumite maladii, vaccinul împotriva gripei nu este contraindicat.
Sănătate Să Aveți!