Se știe că una dintre măsurile cele mai eficiente de protecție împotriva cancerului de col uterin este imunizarea. Maladia este provocată de virusul papiloma uman, prin urmare vaccinul se adminitrează împotriva lui. Infecția este foarte răspândită și majoritatea adulților o contractează la un anumit moment al vieții. Cancerul de col uterin se dezvoltă pe parcursul mai multor ani și trece printr-o fază îndelungată precanceroasă înainte de a deveni un cancer invaziv.
Imunizarea împotriva virusului papiloma, în perioada adolescenței, este extrem de eficientă și poate reduce rata dezvoltării cancerului de col uterin. Vaccinarea este realizată deja în 25 de țări, iar Organizația Mondială a Sănătății recomandă includerea acesteia în calendarul imunizărilor obligatorii din întreaga lume.
Există două tipuri de vaccin împotriva virusului papilloma uman: Gardasil și Cervarix. Potrivit studiilor efectuate pentru demonstrarea eficienței acestor vaccinuri s-a constatat că riscul de dezvoltare a cancerului de col uterin scade cu 35%-80%. Ambele vaccinuri sunt deocamdată disponibile în Moldova, dar numai contra plată.
Gardasil protejează împotriva tipurilor 16 și 18 al papiloma virus care sunt responsabile de dezvoltarea cancerului de col uterin la femei sau cancer genitoanal la bărbați. De asemenea, vaccinul protejează și împotriva tipurilor 6 și 11 al virusului papiloma uman, responabile de negii genitali.
Cervarix protejează doar împotriva tipurilor 16 și 18 de virus papiloma uman. Iată de ce medicii recomandă mai des Gardasilul.
Cum funcționează vaccinul?
Gardasilul este compus din proteine care seamănă leit cu suprafața virusului papiloma uman. Mai conține aluminiu, clorid de sodiu, apă, lhistidină, polisorbat 80 și borax, pentru a stimula sistemul imun și pentru a menține vaccinul stabil și potrivit pentru injectare. Vaccinul nu conține vreun virus viu sau omorât, nici măcar ADN viral nu conține respectiv riscul de infectare cu papiloma virus de la vaccin este nul.
După administrare organismul uman produce anticorpi care luptă cu proteina ce seamănă cu virusul papiloma. Atunci când persoana se va expune virusului adevărat, acești anticorpi vor fi prezenți în cantitatea necesară pentru a elimina virusul din organism, astfel creându-se o imunitate specifică.
Cum, când și cine poate fi imunizat împotriva cancerului de col uterin?
Vaccinul se administrează în trei doze în zona antebrațului. Se recomandă ca să fie administrat într-o perioadă de până la 6 luni: după prima doză este nevoie să treacă două luni, iar după a doua doză 4 luni. Unele studii mai recente arată că și două doze sunt suficiente pentru protecția împotriva infectării cu virusul papiloma uman.
Vârsta recomandată de vaccinare, conform calendarului de imunizări, este de 12 ani, adică înainte de începerea vieții sexuale.
Potrivit datelor statistice ale Organizației Mondiale a Sănătății în anul 2012 au decedat aproximativ 270 de mii de femei din cauza cancerului de col uterin. Mai mult de 85% din decese revin țărilor sărace, în curs de dezvoltare. În Republica Moldova, conform statisticilor, anual sunt depistate cu cancer de col uterin 140 - 170 de femei. În faza incipientă se depistează de la 5 la 15% din cazuri. La Institutul Oncologic se tratează aproximativ 140 de paciente cu această maladie, vârsta acestora fiind de peste 50 de ani.
Nivelul scăzut de informare și conștientizare a femeilor, condiționează adresarea tardivă la medic, tratamente agresive, suferință, deprecierea calității vieții pentru pacientă și familia acesteia, deci a societății în ansamblu.