Amânarea, pentru o perioadă determinată, a celei de a doua doze de vaccin, cunoscută și drept rapel, poate fi un eveniment neprăvăzut, dictat fie de reținerile livrării vaccinului în țară, fie de unele probleme personale. Însă rămâne neclar dacă aceste rețineri pot reduce sau, invers, accentua imunitatea oferită de vaccin. Îți explicăm în continuare dacă trebuie să îți fie frică de rețineri sau nu și ce zic ultimele studii medicale.
Contextul național
Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și a Protecției Sociale, în acest moment aproape 405 mii de oameni din Moldova au fost vaccinați cu prima doză a vaccinului împotriva COVID-19 și aproape 238 de mii – cu ambele. Vaccinurile acceptate spre administrare sunt Pfizer, AstraZeneca, Sinopharm, Sputnik V și CoronaVac. Toate acestea se administrează în două doze, cu un interval de 21 de zile (Pfizer, Sinopharm și Sputnik V), 28 de zile (CoronaVac) și 4-12 săptămâni (AstraZeneca).
Deși cea de a doua doză a vaccinului este asigurată pentru fiecare persoană, s-ar putea întâmpla rețineri tehnice ale preparatului. Totodată, unele momente personale ar putea împiedica recepționarea vaccinului în timp strict determinat. Astfel, apare întrebarea firească care ar putea fi consecințele acestor rețineri și dacă după aceste amânări vaccinul rămâne la fel de eficient.
Contextul internațional
La sfârșitul anului 2020, făcând față unui număr limitat de doze ale vaccinului împotriva COVID-19 Pfizer, autoritățile din Regatul Unit au decis să amâne administrarea celei de a doua doze de la 3 la 12 săptămâni în favoarea unei acoperiri vaccinale mai mari, care ar scăpa persoanele vaccinate de spitalizare și de deces din cauza noului coronavirus.
O decizie similară a fost luată și pentru vaccinul AstraZeneca, întrucât o distanță mai mare între cele două doze a contribuit, potrivit unor studii, la mărirea eficacității vaccinului prin generarea unei imunități de lungă durată pentru unele categorii de vârstă.
În acest moment sunt disponibile rezultatele unui studiu care sugerează că întârzierea celei de a doua doze a vaccinului ARN mesager (Pfizer) ar putea mări numărul de anticorpi și, respectiv, nivelul de protecție a celor trecuți de vârsta de 80 de ani.
Astfel, potrivit autorilor, nivelul anticorpilor de protecție împotriva noului coronavirus a fost de 3,5 ori mai înalt în cazul celor care au așteptat cea de a doua doză timp de 12 săptămâni comparativ cu cei care au făcut o pauză de doar 3 săptămâni.
Deși promițătoare, aceste rezultate sunt specifice doar pentru vaccinul Pfizer, care nu este disponibil în doze suficiente pentru a acoperi toată populația Republicii Moldova. Potrivit lui Alejandro Cravioto, președinte al Grupului consultativ strategic de experți în imunizare al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), fiecare țară va fi nevoită să analizeze, dacă variantele noului coronavirus care circulă pe teritoriul său ar putea crește riscul de infecție după doar o singură doză de vaccin sau nu și dacă este imperativă administrarea ambelor doze.
Potrivit unui raport publicat în The Wall Street Journal, OMS sugerează că în țările în care nu există o suplinire adecvată de vaccinuri autoritățile să se focuseze pe oferirea primei doze de vaccin unui număr cât mai mare de persoane, chiar dacă aceasta înseamnă că va fi necesară o amânare de durată mai lungă decât maxim 12 săptămâni recomandate.
Cu toate acestea, autoritățile din SUA nu s-au grăbit să implementeze aceste recomandări, deoarece există prea puține date științifice care le-ar confirma. La începutul lunii aprilie Comitetul consultativ național canadian pentru imunizare a declarat că cea de a doua doză poate fi amânată până la 16 săptămâni.
Chiar și în urma rezultatelor obținute, cercetătorii atenționează că în acest moment nu există date clinice suficiente despre administrarea dozelor de vaccin la intervale diferite de timp. În același timp, aceștia își propun să studieze și impactul amânării dozelor de vaccin asupra noilor variante ale SARS-CoV-2.
Așadar, se pare că o amânare mică, de câteva zile, nu influențează considerabil eficacitatea vaccinului, însă specialiștii în imunizare recomandă administrarea celei de a doua doze în timp maximal apropiat de programarea realizată.
Sănătate să aveți!
vaccinare.gov.md, nature.com, medicalnewstoday.com, bmj.com, healthline.com