Vaccinuri: răspunsurile la cele mai frecvente întrebări, oferite de Organizația Mondială a Sănătății

Subiectul vaccinurilor este unul mereu discutat și pus la îndoială de către comunitate. În săptămâna internațională a imunizărilor ți-am pregătit răspunsurile la cele mai frecvente întrebări, având ca bază informația din partea autorităților competente – Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

1. Ce este vaccinarea?

Vaccinarea este o cale simplă, sigură și eficientă de a proteja oamenii împotriva unor boli periculoase înainte ca aceștia să contacteze cu agenții patogeni ce le provoacă. Ea utilizează mecanismele naturale de luptă ale corpului pentru a forma rezistență față de infecțiile specifice și pentru a-ți face sistemul imun mai puternic.

Vaccinurile îți determină sistemul imun să creeze anticorpi la fel ca și în cazul în care organismul este expus infecției. Totuși, pentru că vaccinul conține doar germeni – bacterii sau virusuri omorâți sau slăbiți, aceștia nu provoacă îmbolnăvirea și nu te expun riscului apariției complicațiilor.

Majoritatea vaccinurilor sunt administrate sub formă de injecție, unele însă se administrează oral, sub formă de suspensie sau spray nazal.

2. Cum funcționează un vaccin?

Vaccinul reduce riscul să faci o infecție lucrând cu mecanismele naturale de apărare pentru a „construi” o protecție. Atunci când primești un vaccin, sistemul tău imun răspunde în felul următor:

  • Recunoaște agentul străin precum virusul sau bacteria;
  • Produce anticorpi – proteine produse în mod natural de corp pentru a lupta cu infecția;
  • Ține minte infecția și modul în care a luptat cu ea. Ulterior, dacă mai ești expus infecției în viitor, sistemul imun poate distruge rapid și eficient până să te îmbolnăvești.

Astfel, vaccinul este o cale sigură și isteață să se producă un răspuns imun în corp fără îmbolnăvire.

Sistemul nostru imun are capacitatea de a reține. Odată expus unei sau mai multor doze de vaccin, noi rămânem protejați de boală pentru ani, decenii sau chiar pentru întreaga viață. Iată ce face vaccinurile să fie atât de eficiente. Decât să tratăm o boală după apariția acesteia, vaccinurile ne protejează în prima instanță de la apariția ei.

3. De ce trebuie să mă vaccinez? 

Fără vaccinuri noi suntem expuși riscului unor îmbolnăviri severe și a dizabilității din cauza bolilor, precum rujeola, meningita, pneumonia, tetanosul și poliomielita. Majoritatea acestor boli îți pot pune viața în pericol.

OMS estimează că vaccinurile salvează anual între 2 și 3 milioane de vieți. Deși unele boli devin mai puțin răspândite, agenții patogeni ce le cauzează pot circula într-o parte sau alta a globului. În lumea de azi, bolile infecțioase pot trece ușor hotarele și infecta oamenii care nu sunt protejați.

Două argumente importante pentru vaccinare este de a ne proteja pe noi înșine și de a proteja oamenii din jurul nostru. Pentru că nu oricine poate fi vaccinat – inclusiv copiii de vârstă fragedă, persoanele care sunt grav bolnave sau suferă de maladii alergice, ei depind de alte persoane care sunt vaccinate pentru a se asigura că ei sunt protejați de bolile ce pot fi ușor prevenite.

4. Ce boli pot fi prevenite prin vaccinare?

Vaccinurile te pot proteja de un șir de boli, printre care:

  • Cancerul de col uterin
  • Holera
  • Difteria
  • Hepatita virală B
  • Gripa
  • Encefalita japoneză
  • Rujeola
  • Meningita
  • Oreionul
  • Tusea convulsivă
  • Pneumonia
  • Poliomielita
  • Rabia
  • Rotavirusul
  • Rubeola
  • Tetanosul
  • Febra tifoidă
  • Varicela
  • Febra galbenă

Un șir de alte vaccinuri sunt acum în curs de dezvoltare sau sunt în proces de testare, inclusiv cele ce protejează împotriva virusului Ebola și a malariei, dar nu sunt încă disponibile la nivel global.

Nu toate vaccinurile enumerate mai sus pot fi necesare în țara ta. Unele pot fi administrate doar înainte de o călătorie în ariile de risc sau persoanelor din grupurile vulnerabile. Discută cu medicul tău pentru a afla de ce vaccinuri ai nevoie tu și familia ta.

5. Trebuie să se vaccineze fiica mea împotriva papilomavirusului uman (Human Papillomavirus, HPV)?

Practic toate cazurile de cancer cervical încep cu o infecție HPV, sexual transmisibilă. Dacă vaccinul este administrat înainte de infectarea cu acest virus, el oferă protecția necesară împotriva îmbolnăvirii. În rezultatul vaccinării, a fost observată o micșorare cu 90% a adolescentelor și a femeilor tinere infectate cu virusul HPV, fapt demonstrat de studii efectuate în Australia, Belgia, Germania, Noua Zeelandă, Suedia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii.

În urma acestor studii a fost demonstrat că vaccinul HPV este sigur și eficient. OMS recomandă ca toate fetele cu vârsta cuprinsă între 9 și 14 ani să fie vaccinate cu 2 doze de vaccin, pe lângă screeningul pentru cancerul de col uterin mai târziu în viață.  

6. Când trebuie să mă vaccinez (sau să îmi vaccinez copilul)?

Vaccinările se efectuează conform calendarului valabil în țara noastră. După primul vaccin efectuat vei primi fișa, în care vor fi indicate toate vaccinurile efectuate și când este necesar să le efectuezi pe următoarele. Este foarte important să te asiguri că efectuezi toate vaccinurile la timpul potrivit.

Dacă amânăm vaccinarea, ne expunem riscului unor îmbolnăviri grave. Dacă așteptăm sezonul potrivit pentru a ne vaccina, poate fi insuficient timp pentru ca vaccinul să își facă treaba, iar acesta să fie ineficient pentru a ne proteja de boală.

7. De ce vaccinarea începe la o vârstă atât de fragedă?

Copiii mici pot fi expuși la infecții în viața de zi cu zi, în urma contactului cu diferite persoane și locuri, iar acest fapt îi poate expune unui risc considerabil. Calendarul vaccinărilor propus de OMS este conceput pentru a proteja copiii mici cât mai devreme posibil. Copiii mici sunt frecvent cei mai expuși riscului de infectare pentru că sistemul imun al acestora nu este pe deplin dezvoltat, iar corpul lor încă nu este capabil pe deplin să lupte cu infecția. Din aceste motive este foarte important copilul să fie vaccinat la timpul potrivit.

8. Dacă nu mi-am vaccinat copilul la timpul potrivit, este prea târziu să o fac acum?

Pentru majoritatea vaccinurilor nu este niciodată prea târziu să o faci. Discută cu medicul tău cum poți primi dozele de vaccin pe care nu le-ai recepționat la timp pentru tine și copilul tău.

9. Cine poate fi vaccinat?

Aproape oricine poate fi vaccinat. Totuși, din cauza unor condiții medicale, unele persoane nu pot recepționa vaccinul, sau trebuie să aștepte un timp înainte de a se vaccina. Aceste cazuri sunt următoarele:

  • Boli cronice sau tratamentul împotriva acestora (asemeni chimioterapiei), care pot afecta sistemul imun;
  • Alergii severe față de unii compuși din vaccin, fapt ce se întâmplă extrem de rar;
  • Dacă ești bolnav sau ai febră în ziua vaccinării

Acești factori de obicei variază pentru fiecare vaccin. Dacă nu ești sigur dacă tu sau copilul tău trebuie să se vaccineze, discută cu medicul tău.

10. Ce se află în interiorul vaccinului?

Toate ingredientele unui vaccin joacă un rol important în asigurarea eficienței și a siguranței vaccinului. Acestea sunt următoarele:

  • Antigenul. Aceasta este forma atenuată sau omorâtă a virusului sau a bacteriei, care antrenează corpul nostru să recunoască și să lupte cu boala dacă o vom mai întâlni în viitor.
  • Adjuvanții, care ajută sistemul imun să răspundă. Aceasta înseamnă că ei ajută vaccinurile să fie mai eficiente
  • Conservanții, care asigură o eficacitate de durată a vaccinurilor
  • Stabilizatorii, care protejează vaccinurile în timpul depozitării și a transportării

Ingredientele vaccinurilor pot arăta nefamiliar atunci când sunt citite de pe etichetă, însă unele dintre acestea se regăsesc în mod natural în corp, mediul ambiant și alimentele pe care le consumăm. Toate ingredientele din vaccinuri, la fel ca și vaccinurile în sine, sunt testate în permanență și monitorizate pentru a se asigura calitatea lor. 

11. Sunt vaccinurile sigure?

Vaccinurile sunt sigure, iar efectele adverse de pe urma vaccinării sunt minore și temporare, asemeni unei dureri ușoare de braț sau a unei febre minore. Efecte adverse mai severe sunt posibile, dar extrem de rare.

Toate vaccinurile ce dețin licență sunt testate riguros în decursul multor faze și trialuri până a fi acceptate spre utilizare și sunt verificate în mod regulat odată ce au fost introduse. Savanții monitorizează în mod constant informația din mai multe surse la orice semnal că un vaccin poate provoca riscuri pentru sănătate.

12. Există vreo legătură dintre vaccinuri și autism?

Nu există nici o legătură demonstrată dintre vaccinuri și autism. Acest fapt a fost demonstrat în multiple studii medicale, ce au fost efectuate cu participarea unui număr mare de persoane. În 1998, un studiu care a stârnit un val de întrebări despre legătura posibilă dintre vaccinul împotriva rujeolei-oreionului-rubeolei (ROR) și autism a fost mai târziu recunoscut drept absolut greșit și fraudulos. Publicația a fost ulterior retrasă de revista care a publicat-o, iar doctorul care a publicat-o și-a pierdut licența și dreptul de a activa.

Cu părere de rău, această publicație a creat panică și a condus la diminuarea ratei imunizărilor în unele țări și izbucniri ulterioare ale bolilor în cadrul acestora.

Cu toții trebuie să ne asigurăm că distribuim doar informație credibilă, argumentată științific despre vaccinuri și bolile pe care acestea le pot preveni.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
nuffieldbioethics.org
Sursa: 

who.int

La Inceput