Blefaroplastia (BLEF-uh-roe-plas-tee) este un tip de intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează excesul de piele de pe pleoape. Odată cu vârsta, pleoapele se întind, iar mușchii care le susțin slăbesc. Ca urmare, excesul de piele și grăsime se poate aduna deasupra și dedesubtul pleoapelor. Acest lucru poate provoca sprâncene lăsate, pleoape superioare căzute și pungi sub ochi.
Pe lângă îmbătrânire, pielea care s-a lăsat foarte mult în jurul ochilor poate reduce vederea laterală (vederea periferică), în special părțile superioare și exterioare ale câmpul vizual. Blefaroplastia poate reduce sau poate scăpa de aceste probleme de vedere. Operația poate face, de asemenea, ca ochii să pară mai tineri și mai treji.
Aflați cum, și când se face blefaroplastia și care sunt beneficiile și riscurile procedurii.
Blefaroplastia poate fi o opțiune pentru:
- Pleoapele superioare înfundate sau căzute
- Exces de piele a pleoapelor superioare care blochează parțial vederea periferică
- Excesul de piele de pe pleoapele inferioare
- Pungi sub ochi
Blefaroplastia poate fi efectuată în același timp cu o altă procedură, cum ar fi un lifting de sprâncene, un lifting facial sau o resurfacție a pielii.
Riscuri
Orice intervenție chirurgicală are riscuri, inclusiv reacția la anestezie și cheaguri de sânge. În afară de acestea, riscurile rare ale operației la pleoape includ:
- Infecție și sângerare
- Ochi uscați și iritați
- Dificultăți de închidere a ochilor sau alte probleme ale pleoapelor
- Cicatrici vizibile
- Leziuni la nivelul mușchilor ocular
- Decolorarea pielii
- Vedere încețoșată temporar sau, rareori, pierderea vederii
- Necesitatea unei intervenții chirurgicale ulterioare
Cum vă pregătiți pentru blefaroplastie
Înainte de a programa blefaroplastia, vă veți întâlni cu un furnizor de servicii medicale. Furnizorii cu care vă întâlniți pot include un chirurg plastician, un oftalmolog (oftalmolog) sau un oftalmolog specializat în chirurgia plastică în jurul ochilor (chirurg oculoplastic).
Discuția va include:
- Istoricul dumneavoastră medical. Medicul dumneavoastră vă va întreba despre intervențiile chirurgicale anterioare. De asemenea, vă poate întreba despre afecțiuni anterioare sau actuale, cum ar fi ochii uscați, glaucomul, alergiile, problemele circulatorii, problemele tiroidiene și diabetul.
Medicul vă va întreba, de asemenea, despre consumul de medicamente, vitamine, suplimente pe bază de plante, alcool, tutun și droguri ilegale.
- Obiectivele dumneavoastră. O discuție despre ceea ce vă doriți de la operație va ajuta la pregătirea terenului pentru un rezultat bun. Medicul va discuta cu dumneavoastră despre probabilitatea funcționării procedurii în cazul dumneavoastră.
Înainte de intervenția chirurgicală la pleoape, veți avea un examen fizic care include:
- Examenul oftalmologic complet. Acesta ar putea include testarea producției de lacrimi și măsurarea unor părți ale pleoapelor.
- Testarea câmpului vizual. Acest lucru este pentru a vedea dacă există pete oarbe în colțurile ochilor (vedere periferică).
- Fotografierea pleoapelor. Fotografiile din diferite unghiuri ajută la planificarea operației.
Medicul vă va cere probabil să faceți următoarele:
- Să nu mai luați warfarină (Jantoven), aspirină, ibuprofen (Advil, Motrin IB, altele), naproxen sodic (Aleve, altele), naproxen (Naprosyn) și alte medicamente sau suplimente pe bază de plante care pot crește sângerarea. Întrebați medicul cu cât timp înainte de operație trebuie să încetați să luați aceste medicamente. Luați numai medicamente aprobate de chirurgul dumneavoastră.
- Renunțați la fumat cu câteva săptămâni înainte de operație. Fumatul poate reduce capacitatea de vindecare după operație.
- Aranjați ca cineva să vă conducă la și de la operație dacă aveți o intervenție chirurgicală în ambulatoriu. Planificați ca cineva să rămână cu dumneavoastră în prima noapte după ce vă întoarceți acasă după operație.
Înainte de procedură
Blefaroplastia se face, de obicei, în ambulatoriu. S-ar putea să vi se administreze medicamente, cum ar fi injecții în pleoape pentru a le amorți și medicamente prin perfuzie pentru a vă ajuta să vă relaxați.
În timpul procedurii
- Pentru pleoapele superioare, chirurgul taie de-a lungul pliului pleoapei. Chirurgul îndepărtează o parte din excesul de piele, mușchi și, eventual, grăsime. Apoi, chirurgul închide tăietura.
- La nivelul pleoapei inferioare, chirurgul face o tăietură chiar sub gene, în pliul natural al ochiului dumneavoastră sau în interiorul pleoapei inferioare. Chirurgul îndepărtează sau redistribută excesul de grăsime, mușchi și piele lăsată. Apoi, chirurgul închide tăietura.
- În cazul în care pleoapa superioară coboară în apropierea pupilei, chirurgul dumneavoastră poate face blefaroplastie combinată cu o procedură numită ptoză (TOE-sis). Ptoza este concepută pentru a ridica pleoapa, precum și pentru a îndepărta excesul de piele din pleoapă.
După procedură
- După intervenția chirurgicală, veți petrece timp într-o cameră de recuperare unde membrii personalului vă monitorizează pentru a vedea dacă există complicații. Puteți pleca mai târziu în acea zi pentru a vă vindeca acasă.
După operație este posibil să aveți temporar:
- Vedere încețoșată din cauza unguentului lubrifiant aplicat pe ochi
- Ochii înlăcrimați
- Sensibilitate la lumină
- Vedere dublă
- Pleoape umflate, amorțite
- Umflături și vânătăi , ochi învinețiți
- Durere sau disconfort
Urmați următorii pași pentru a vă ajuta să vă recuperați după operație, cu excepția cazului în care chirurgul dumneavoastră vă dă instrucțiuni diferite.
- Folosiți comprese cu gheață pe ochi timp de 10 minute la fiecare oră în noaptea de după operație. A doua zi, folosiți comprese cu gheață pe ochi de 4-5 ori pe parcursul zilei.
- Utilizați picăturile sau unguentele prescrise pentru ochi.
- Dormiți cu capul ridicat mai sus decât pieptul timp de câteva zile.
- Aplicați comprese reci pentru a reduce umflarea.
- Purtați ochelari de soare de culoare închisă pentru a vă proteja pielea pleoapelor de soare și vânt.
- Nu faceți nimic obositor timp de o săptămână - nu ridicați greutăți, nu înotați, nu faceți jogging sau aerobic.
- Nu fumați.
- Nu vă frecați ochii.
- Nu purtați lentile de contact timp de aproximativ două săptămâni.
Conform instrucțiunilor, reveniți la medic pentru a vă scoate copcile, dacă este necesar.
Solicitați imediat asistență medicală dacă prezentați oricare dintre următoarele simptome:
- Dificultăți de respirație
- Dureri în piept
- Un ritm cardiac neobișnuit
- Durere severă nouă la nivelul ochilor
- Sângerare
- Probleme de vedere
Rezultate
Multe persoane care se supun unei blefaroplastii spun că se simt mai încrezători în sine și au impresia că arată mai tineri și mai odihniți. Pentru unele persoane, rezultatele operației pot dura o viață întreagă. Pentru alții, pleoapele căzute pot recidiva.
În general, vânătăile și umflăturile se diminuează încet în aproximativ 10-14 zile. Cicatricile de la tăieturile chirurgicale pot avea nevoie de luni de zile pentru a se estompa. Aveți grijă să vă protejați pielea delicată a pleoapelor de expunerea la soare.