O electroencefalogramă (EEG) este un test care măsoară activitatea electrică din creier cu ajutorul unor mici discuri metalice (electrozi) fixate pe scalp. Celulele cerebrale comunică prin intermediul impulsurilor electrice și sunt active tot timpul, chiar și în timpul somnului. Această activitate apare sub forma unor linii ondulate pe o înregistrare EEG.
Un EEG este unul dintre principalele teste de diagnosticare a epilepsiei. Un EEG poate juca, de asemenea, un rol în diagnosticarea altor tulburări cerebrale.
De ce se face
Un EEG poate găsi modificări ale activității cerebrale care ar putea fi utile în diagnosticarea tulburărilor cerebrale, în special a epilepsiei sau a unei alte tulburări convulsive. Un EEG ar putea fi, de asemenea, util pentru a diagnostica sau trata:
- Tumorile cerebrale
- Leziuni ale creierului în urma unui traumatism cranian
- Disfuncție cerebrală care poate avea o varietate de cauze (encefalopatie)
- Tulburări ale somnului
- Inflamație a creierului (encefalită herpetică)
- Accident vascular cerebral
- Tulburări ale somnului
- Boala Creutzfeldt-Jakob (această afecțiune distruge treptat celulele creierului și provoacă mici orificii la nivelul acestuia)
Un EEG ar putea fi, de asemenea, utilizat pentru a confirma moartea cerebrală la o persoană aflată în comă persistentă. Un EEG continuu este folosit pentru a ajuta la găsirea nivelului corect de anestezie pentru cineva aflat într-o comă indusă medical.
Riscuri
EEG-urile sunt sigure și nedureroase. Uneori sunt declanșate intenționat crize la persoanele cu epilepsie în timpul testului, dar se oferă îngrijiri medicale adecvate dacă este necesar.
Cum vă pregătiți
- Luați-vă medicamentele obișnuite, dacă nu vi se indică altfel.
- Spălați-vă părul cu o seară înainte sau în ziua testului, dar nu folosiți balsamuri, creme de păr, spray-uri sau geluri de coafat. Produsele pentru păr pot îngreuna aderența petelor lipicioase care țin electrozii pe scalp.
- Dacă trebuie să dormiți în timpul EEG-ului, furnizorul de servicii medicale vă poate cere să dormiți mai puțin sau să evitați somnul în noaptea dinaintea EEG-ului.
La ce vă puteți aștepta
În timpul testului
- Veți simți puțin sau deloc disconfort în timpul unui EEG. Electrozii nu transmit nicio senzație. Ei doar înregistrează undele cerebrale.
- Un tehnician vă măsoară capul și vă marchează scalpul cu un creion special pentru a indica locul unde se vor atașa electrozii. Aceste puncte de pe scalp ar putea fi frecate cu o cremă grunjoasă pentru a îmbunătăți calitatea înregistrării.
- Un tehnician atașează discurile (electrozii) la scalpul dumneavoastră cu ajutorul unui adeziv special. Uneori, se folosește în schimb o cască elastică prevăzută cu electrozi. Electrozii sunt conectați cu fire la un instrument care amplifică undele cerebrale și le înregistrează pe un echipament computerizat.
- Odată ce electrozii sunt la locul lor, un EEG durează, de obicei, între 20 și 40 de minute. Testarea pentru anumite afecțiuni necesită ca dumneavoastră să dormiți în timpul testului. În acest caz, testul poate dura mai mult.
- Vă relaxați într-o poziție confortabilă, cu ochii închiși, în timpul testului. În diferite momente, tehnicianul vă poate cere să deschideți și să închideți ochii, să efectuați câteva calcule simple, să citiți un paragraf, să vă uitați la o imagine, să respirați adânc timp de câteva minute sau să priviți o lumină intermitentă.
- În timpul EEG-ului se înregistrează în mod obișnuit înregistrări video. Mișcările corpului dvs. sunt captate de o cameră video în timp ce EEG înregistrează undele cerebrale. Această înregistrare combinată poate ajuta medicul dumneavoastră să vă diagnosticheze și să vă trateze afecțiunea.
EEG-urile ambulatorii (aEEG-urile) permit o monitorizare mai lungă în afara unui cabinet sau a unui spital. Dar aceste tipuri de EEG-uri nu sunt întotdeauna o opțiune. Acest test poate înregistra activitatea cerebrală pe parcursul mai multor zile, ceea ce crește șansele de înregistrare în timpul activității convulsive. Cu toate acestea, în comparație cu monitorizarea video EEG în regim de spitalizare, un EEG ambulatoriu nu este la fel de bun pentru a determina diferența dintre crizele epileptice și crizele neepileptice.
După efectuarea testului
- Tehnicianul îndepărtează electrozii sau boneta. Dacă nu ați luat un sedativ, nu ar trebui să simțiți niciun efect secundar după procedură. Ar trebui să vă puteți întoarce la rutina dumneavoastră obișnuită.
- Dacă ați folosit un sedativ, va dura ceva timp până când efectul medicamentelor va începe să se estompeze. Aranjați ca cineva să vă conducă acasă. Odată ajuns acasă, odihniți-vă și nu conduceți în restul zilei.
Rezultate
Medicii pregătiți să analizeze EEG-urile interpretează înregistrarea și trimit rezultatele medicului care a comandat EEG-ul. Este posibil să fie nevoie să faceți o programare la medic pentru a discuta rezultatele testului.
Întrebările pe care a-ți putea să i le adresați medicului:
- În baza rezultatelor, care sunt următorii pași pe care trebuie să-i fac?
- Mai este vreo investigație pe care trebuie să o fac?
- Există factori care ar fi putut afecta rezultatele acestui test?
- Va trebui să repet testul?