Ce presupune o procedură de Izolare a venelor pulmonare

Izolarea venei pulmonare este o procedură de tratare a unui ritm cardiac neregulat numit fibrilație atrială.

Izolarea venei pulmonare este un tip de ablație cardiacă. Ablația cardiacă utilizează energie termică sau rece pentru a crea mici cicatrici în inimă pentru a bloca semnalele electrice neregulate și a restabili un ritm cardiac regulat.

În cazul izolării venelor pulmonare, micile cicatrici sunt create în camera superioară stângă a inimii, în zona în care se conectează cele patru vene pulmonare (pulmonare). Venele pulmonare aduc sângele bogat în oxigen de la plămâni la inimă.

De ce se face?

Izolarea venelor pulmonare se face pentru a reduce semnele și simptomele fibrilației atriale, cum ar fi palpitațiile inimii, dificultăți de respirație și slăbiciune. Dacă suferiți de fibrilație atrială, procedura poate contribui la îmbunătățirea calității vieții dumneavoastră.

Izolarea venei pulmonare se face, de obicei, după ce ați încercat mai întâi medicamente sau alte tratamente.

Riscuri

Riscurile posibile ale izolării venelor pulmonare includ:

  • Sângerare sau infecție la locul unde a fost introdus cateterul
  • Leziuni ale vaselor de sânge
  • Afectarea valvei cardiace
  • Probleme noi sau înrăutățirea problemelor de ritm cardiac (aritmii)
  • Ritm cardiac lent care ar putea necesita un stimulator cardiac pentru a fi corectat
  • Cheaguri de sânge în picioare sau plămâni (tromboembolism venos)
  • Accident vascular cerebral sau atac de cord
  • Îngustarea venelor care transportă sângele între plămâni și inimă (stenoză a venelor pulmonare)
  • Leziuni sau ulcerații ale tubului de înghițire (esofagul), care trece prin spatele inimii

Discutați riscurile și beneficiile ablației cardiace cu medicul, pentru a înțelege dacă această procedură este potrivită pentru dumneavoastră.

Cum vă pregătiți?

Medicul vă poate sugera să faceți mai multe teste pentru a obține mai multe informații despre sănătatea inimii dumneavoastră înainte de ablația cardiacă.

Probabil că va trebui să nu mai mâncați și să nu mai beți în noaptea dinaintea procedurii. Medicul vă va spune cum sau dacă trebuie să continuați orice medicament înainte de ablația cardiacă.

La ce vă puteți aștepta?

Înainte de procedură

Izolarea venelor pulmonare se face în spital. Cantitatea de sedare necesară pentru procedură depinde de aritmia specifică și de alte condiții de sănătate. Puteți fi complet treaz sau ușor sedat, sau vi se poate administra anestezie generală (adormit complet).

În timpul procedurii

Mefdicul introduce tuburi lungi și flexibile (catetere) printr-un vas de sânge în inimă. Cateterele pot fi introduse printr-un vas de sânge din zona inghinală (cel mai frecvent), umăr sau gât (mai rar).

În funcție de tipul de ablație, vi se poate injecta un colorant (substanță de contrast) prin cateter, care ajută vasele de sânge să apară mai clar în imaginile cu raze X.

Senzorii de pe vârful cateterului trimit impulsuri electrice și înregistrează energia electrică a inimii. Medicul utilizează aceste informații pentru a identifica zona care provoacă o aritmie și pentru a decide unde să aplice ablația. Această parte a procedurii se numește studiu electrofiziologic (EP)

Medicul va muta cateterele din camera superioară dreaptă a inimii în camera superioară stângă a inimii, unde se conectează venele pulmonare. Se utilizează căldură (energie de radiofrecvență) sau frig extrem (crioablație) pentru a crea mici cicatrici în zona țintă și a bloca ritmurile cardiace neregulate. De obicei, fiecare dintre cele patru vene pulmonare este tratată în timpul izolării venelor pulmonare.

Este posibil să existe un mic disconfort în momentul în care cateterul este mutat în inimă și atunci când se administrează energie. Dacă aveți dureri severe sau dificultăți de respirație în timpul izolării venelor pulmonare, anunțați medicul.

După procedură

Izolarea venelor pulmonare durează de obicei între trei și șase ore pentru a se finaliza, dar poate varia în funcție de aritmia specifică.

După izolarea venelor pulmonare, probabil că veți fi dus într-o zonă de recuperare pentru a vă odihni în liniște timp de câteva ore. Vi se vor monitoriza continuu bătăile inimii și tensiunea arterială pentru a verifica dacă există complicații ale procedurii.

În funcție de starea dumneavoastră, este posibil să plecați acasă în aceeași zi sau să petreceți noaptea în spital. Planificați ca altcineva să vă conducă acasă după procedură.

Este posibil să vă simțiți puțin inflamat după procedură, dar durerea nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână. De obicei, vă veți putea întoarce la activitățile obișnuite în câteva zile după ce ați făcut o izolare a venelor pulmonare.

Rezultate

Majoritatea oamenilor observă îmbunătățiri ale calității vieții lor după ablația cardiacă, inclusiv izolarea venelor pulmonare. Dar există o șansă ca bătăile neregulate ale inimii să revină. Dacă se întâmplă acest lucru, procedura poate fi repetată sau dumneavoastră și medicul trebuie să discutați despre un alt tratament.

Nu s-a demonstrat că izolarea venelor pulmonare reduce riscul unui accident vascular cerebral, astfel, medicul vă poate recomanda să începeți sau să continuați să luați medicamente pentru subțierea sângelui.

Sursa foto: 
my.clevelandclinic.org
La Inceput