V-am povestit anterior ce este imunitatea colectivă și de ce este foarte importantă în contextul pandemiei actuale. Totodată, savanții au depistat că infecția COVID-19 poate fi oprită doar prin imunizarea populației, iar de numărul celor care își administrează vaccinul va depinde cât de repede va scădea numărul celor infectați. Află în continuare care sunt concluziile savanților și care este rolul imunității colective în acest proces.
Pentru a testa impactul vaccinării asupra numărului cazurilor noi de infectare, dar și faptul cum diverși factori externi ar putea influența acest proces, savanții au simulat evoluția unei boli inexistente, pe care au denumit-o SIMVID-19. Atunci când o infecție se răspândește într-o populație există un șir de legități comune. De exemplu, dacă un număr mare de persoane este imun, atât în urma vaccinării, cât și prin suportarea bolii, populația atinge imunitatea colectivă. Ulterior, boala încetează să se răspândească, iar îmbolnăvirea scade.
Totodată, viteza cu care o comunitate atinge imunitatea colectivă depinde de un șir de factori. Savanții au ilustrat acești factori în cadrul următoarelor scenarii:
1. O variantă mai infecțioasă se răspândește rapid printre oameni
Ce se poate întâmpla, dacă o variantă mai infecțioasă a SIMVID-19 va predomina în comunitate? În urma simulării se poate observa că chiar și la o rată a vaccinării de 75% multe persoane, dintr-o comunitate imaginară de 400 oameni, se va infecta.
Astfel, se pare că pentru a obține o imunitate colectivă stabilă împotriva noii variante SIMVID-19, va fi nevoie de rate mai mari de vaccinare. Aceasta este o preocupare reală a populației în prezent, în contextul apariției noii variante a coronavirusului în Marea Britanie și a răspândirii acestuia pe Glob.
Desigur, chiar și în urma simulării există mereu riscuri noi de răspândire a bolii în rândul populației.
2. Majoritatea populației a fost infectată cu noul virus
Noul coronavirus a lovit în unele comunități mai puternic decât altele, oferind posibilitatea formării unei imunități colective. Acest scenariu presupune că mai multe persoane sunt deja imune față de SIMVID-19 în urma unei infecții anterioare.
Pentru această simulare savanții au decis că SIMVID-19 va persista în populație pe întreaga durată a experimentului. În urma acestuia poate fi urmărită cum o imunitate puternică în urma suportării infecției, alături de o rată înaltă a vaccinării ar putea ajuta populația să atingă imunitatea colectivă.
Important: în cazul noului coronavirus nu este cunoscut procentul populației care a fost infectat și este imună sau cât durează această imunitate.
3. Populația este puțin imună în urma infectării cu noul virus
În urma acestei simulări se poate observa cum SIMVID-19 se poate răspândi mai ușor în rândul populației care nu este deloc sau este puțin imună la începutul epidemiei. În acest caz este mai dificilă atingerea imunității colective, iar imunizarea cât mai masivă a populației este singura soluție de depășire a epidemiei. În cazul COVID-19, unele comunități au, în acest moment, un nivel mic al imunității preexistente, obținută în urma infectării populației, iar savanții consideră că și aceasta se va estompa în timp.
Mesajul-cheie pentru infecția COVID-19
În cazul scenariilor SIMVID-19 , vaccinarea populației în proporție de 75% ar putea ajuta la depășirea infecției în toate scenariile descrise, cu excepția unuia: a celui cu o variantă mai infecțioasă a noului virus.
Pentru SUA, savanții au calculat că pentru a depăși epidemia COVID-19 cu ajutorul imunității colective, este nevoie ca 70-85% din populație să fie imună.
Din păcate, însă, nu se știe însă procentul exact și necesar al populației imunizate, întrucât există un șir de întrebări, la care savanții nu pot găsi deocamdată răspunsul.
De exemplu, nu se știe, dacă persoanele imunizate ar putea răspândi virusul, chiar dacă sunt protejate de forme mai grave ale bolii. De asemenea, niciun vaccin nu are o eficacitate de 100%, astfel încât unele persoane vaccinate se vor putea infecta și transmite boala celorlalți în continuare. Acest fapt poate fi văzut în simulare: punctele gri întunecate (persoanele vaccinate) care se transformă în roz (persoane infectate) din când în când.
Deși în Republica Moldova bilanțul persoanelor infectate a depășit treapta de 241 de mii, iar pe Glob se apropie de 137 de milioane, savanții nu știu cât va dura imunitatea după infectare. De asemenea, există o îngrijorare că noile variante ale coronavirusului care se răspândesc acum pe Glob vor transforma vaccinul în unul mai puțin eficient.
Ceea ce este vizibil în urma simulării realizate este că cu cât mai rapid va fi protejată populația prin vaccinare, cu atât mai bine.
Sănătate să aveți!
npr.org