Pandemia noului coronavirus face ravagii în toate statele lumii. Însă, în timp ce unele state, de exemplu Spania înregistrează un număr colosal de decese – peste 15 mii, altele, precum Portugalia nu ajung nici la 400. O asemenea disproporție pe teritoriul peninsulei Iberice este misterioasă, însă poate fi explicată de vaccinarea diferită a populației celor două state. Nu este vorba despre vaccinul împotriva noului coronavirus, care nu a fost încă elaborat, ci despre cel inventat mai mult de un secol în urmă – vaccinul împotriva tuberculozei, BCG (Bacillus Calmette-Guerin), potrivit euronews.com.
Un nou studiu științific a presupus o legătură între țările în care vaccinarea împotriva tuberculozei este obligatorie și impactul pandemiei noului coronavirus.
„Am descoperit că țările fără o politică universală de vaccinare împotriva tuberculozei (Italia, Olanda, SUA) sunt mai mult afectate comparativ cu țările care au politici universale de lungă durată privind vaccinarea împotriva BCG”, au declarat autorii studiului.
„A fost raportat anterior că vaccinul împotriva tuberculozei poate proteja împotriva unui spectru larg de infecții respiratorii”, a specificat Gonzalo Otazu, cercetător în cadrul Institutului de Tehnologii din New York și unul dintre autorii studiului pe pagina sa de Twitter.
„Am analizat datele disponibile: țările care nu au implementat niciodată un vaccin universal împotriva BCG, au fost sever afectate de noul coronavirus, înregistrând un număr mare de decese pe cap de locuitor”, a mai adăugat acesta.
Otazu a comparat politicile în țările în care vaccinarea împotriva tuberculozei a fost aplicată universal și fiecare membru al societății a fost obligat să se vaccineze și a țărilor în care totul s-a întâmplat viceversa.
Italia, o țară cu peste 18 mii de decese la momentul actual, nu a implementat niciodată un vaccin împotriva tuberculozei. Janopia însă, care a raportat mai puțin de 100 de decese la ora actuală și a implementat măsuri mai puțin restrictive pentru cetățenii săi, are o politică națională universală de vaccinare împotriva BCG.
Cercetătorii au comparat și Iranul cu Japonia – două țări care au implementat politici de vaccinare BCG, dar în perioade diferite de timp. Japonia a dat start vaccinării universale în anul 1947, iar Iranul - în 1984. Japonia are cu 100 de decese mai puțin la un milion de locuitori comparativ cu Iranul, potrivit concluziilor cercetătorilor.
„Țările care și-au început politica de vaccinare universală BCG mai târziu (Iran, 1984) au avut o mortalitate mai înaltă cauzată de noul coronavirus, în concordanță cu ideea că BCG protejează populația vârstnică vaccinată”, au declarat autorii. „De asemenea, am depistat că vaccinarea BCG reduce, de asemenea, numărul cazurilor COVID-19 raportate într-o țară”, au mai adăugat aceștia.
Impactul diferit al coronavirusului în Europa de Est și de Vest
Cercetătorii pot explica și impactul diferit al coronavirusului în țările europene de est și de vest, deoarece politica vaccinării universale BCG a fost pe larg implementată în țările fostei Uniuni Sovietice.
Orașele Germaniei de Est, care a fost parte a Uniunii Sovietice, până la reunificarea din anul 1990, au un număr mai mic de cazuri de infectare cu noul coronavirus raportate la 100 de mii de locuitori, potrivit Institutului Național Robert Koch.
În Spania, una dintre cele mai afectate țări de noul coronavirus, doar o singură regiune – Basque a implementat vaccinarea obligatorie împotriva tuberculozei, potrivit analelor spaniole de pediatrie.
Un studiu clinic a început în Australia
O echipă de cercetători australieni a declarat în data de 3 aprilie curent că a început testarea pe o scară largă a vaccinului BCG pentru a observa dacă acesta poate proteja lucrătorii medicali împotriva noului coronavirus.
Aproximativ 4000 de lucrători medicali din Australia vor participa în studiul clinic de vaccinare BCG pentru a observa dacă acesta este de ajutor în reducerea simptomelor COVID-19, au declarat cercetătorii din cadrul Institutului Murdoch din Melbourne.
„Deși a fost conceput inițial pentru a proteja împotriva tuberculozei și este administrat anual la peste 130 milioane de copii, vaccinul BCG întărește, de asemenea, și sistemul imun, ajutându-l să răspundă mai prompt agenților patogeni din mediul înconjurător”, au enunțat cercetătorii în studiu.
„Sperăm să vedem o diminuare în frecvența și severitatea simptomelor COVID-19 în cazul lucrătorilor medicali care au fost vaccinați cu BCG”, a explicat Nigel Curtis, cercetătorul principal.
Testări asemănătoare vor fi realizate în țări precum Olanda, Germania și Regatul Unit. În cazul în care cercetătorii vor declara că studiul medical a fost cu succes, persoanele vârstnice și cele cu patologii concomitente, mai vulnerabile în fața COVID-19, vor fi vaccinați împotriva tuberculozei pentru a face față viitoarelor izbucniri de coronavirus.
Un studiu german a sugerat că în cazul în care vaccinul BCG se va dovedi eficient, acesta va ajuta să croiască timp până la dezvoltarea vaccinului specific împotriva noului coronavirus.
Un vaccin care are mai mult de 100 de ani
Savanții francezi au dat start elaborării vaccinului BCG în anul 1908, iar primul studiu clinic cu implicarea oamenilor a început în 1921. Denumirea acestuia – BCG provine de la numele celor doi bacteriologi care l-au inventat - Albert Calmette și Camille Guerin.
Tuberculoza este o boală înfecțioasă cauzată de o bacterie ce atacă plămânii. Îmbolnăvirea se produce după contactul cu o persoană infectată în timpul tusei sau a strănutului. Boala a devenit deosebit de răspândită după cel de al Doilea Război Mondial, iar tratamentul medicamentos a început spre anii 1950, atunci când au fost create spitale mari pentru a lupta cu această molimă.
Deși tuberculoza este o boală care poate fi ușor prevenită și tratată, aceasta cauzează infectarea anuală a peste 10 milioane de persoane și decesul a 1,5 milioane, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
De asemenea, OMS accentuează că tuberculoza este cauza principală a decesului persoanelor HIV pozitive și un contribuitor major la rezistența microbiană.
Medicii australieni care realizează cercetarea au îndemnat populația să nu ia în considerare administrarea acestui vaccin până când rezultatele acestuia nu vor fi cunoscute.
Medicamentul este necesar pentru vaccinarea sau tratarea a 130 milioane de oameni în fiecare an, iar o cerere prea mare ar pune presiune asupra stocurilor limitate.
euronews.com