Varicela la adulți, cât de periculoasă poate fi

Deși mulți oameni cred că varicela este o boală a copilăriei, adulții sunt și ei susceptibili. Varicela este cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV). Cel mai adesea este recunoscută ca o erupție cutanată de vezicule roșii care provoacă mâncărime și apare pe față, gât, corp, brațe și picioare. Persoanele care au făcut varicelă în copilărie au de obicei imunitate la boală și este puțin probabil să se îmbolnăvească și la maturitate.

Simptomele varicelei la adulți

Simptomele varicelei la adulți seamănă, de obicei, cu cele la copii, dar pot fi mai severe. Simptomele pot apărea din prima săptămână după expunerea la virus, dar pot să apară și mai târziu, în a treia săptămână a bolii. Acestea sunt asemănătoare gripei și cuprind de regulă:

- Febră, oboseală, pierderea poftei de mâncare, dureri de corp și dureri de cap. Aceste simptome încep de obicei cu o zi sau două înainte de apariția erupțiilor pe piele.

-Pete roșii apar pe față și pe piept, răspândindu-se în cele din urmă pe întregul corp. Petele roșii se dezvoltă în vezicule umplute cu lichid care provoacă mâncărimi.

-Vezicile se sparg, devin răni, formează cruste și ulterior se vindecă. Deoarece unele dintre vezicule formează cruste, nu este neobișnuit să apară mai multe pete roșii.

Timp de recuperare a varicelei

La adulți petele noi de varicelă încetează, adesea, să apară până în a șaptea zi de boală. După 10-14 zile, veziculele trec. Odată ce veziculele se usucă, nu mai ești contagios.

Sunteți în pericol?

Ca adult sunteți expus riscului de a face varicelă, dacă nu ați avut varicelă în copilărie sau nu ați avut vaccinul împotriva varicelei. Alți factori de risc includ:

- să locuiești cu copii sub 12 ani NEVACCINAȚI

-lucrează într-o școală sau într-un spațiu de îngrijire a copiilor

-petrecând mai mult de 15 minute într-o cameră cu o persoană infectată

-atingerea erupției cutanate a unei persoane infectate cu varicelă

-atingerea unui obiect folosit recent de o persoană infectată, cum ar fi îmbrăcămintea sau cearșafurile.

Diferența dintre rujeolă, rubeolă și varicelă. Cum se manifestă fiecare

Aveți un risc sporit de a face complicații din cauza bolii, dacă sunteți:

-o femeie însărcinată, care nu a avut varicelă

-o persoană care ia medicamente ce slăbesc sistemul imunitar, cum ar fi chimioterapia

-o persoană al cărei sistem imunitar este afectat de o altă boală, cum ar fi HIV

-o persoană care ia medicamente cu steroizi pentru o altă afecțiune, cum ar fi artrita reumatoidă

-o persoană cu un sistem imunitar slăbit după un transplant de organe sau măduvă osoasă

Vaccinul împotriva varicelei

Varicela poate fi prevenită prin imunizare. Se administrează două doze de vaccin împotriva varicelei (Varivax) care este 94% eficient în prevenirea bolii pe tot parcursul vieții. Adulții care nu au avut varicelă vor primi două doze la distanță de aproximativ o lună.

Medicul Dumneavoastră vă poate sfătui să nu primiți acest vaccin dacă:

-aveți o boală moderată sau severă

-intenționați să rămâneți gravidă în următoarele 30 de zile

-aveți o alergie la orice ingredient din vaccin, cum ar fi gelatina sau neomicina, sau dacă ați avut o reacție alergică gravă la o doză anterioară de vaccin împotriva varicelei

-ați făcut chimioterapie sau radioterapie pentru cancer

-ați luat medicamente steroizi

-aveți o boală care vă compromite sistemul imunitar, cum ar fi HIV

-ați primit recent o transfuzie de sânge

E riscant să te vaccinezi împotriva varicelei?

Medicul Dumneavoastră vă va recomanda să vă vaccinați împotriva varicelei, dacă el consideră că riscurile asociate sunt mult mai mici decât riscurile asociate cu boala în sine.

În timp ce unii oameni pot dezvolta febră scăzută sau o erupție cutanată ușoară, după ce li s-a injectat vaccinul împotriva varicelei, cele mai frecvente efecte secundare sunt roșeața, umflarea sau durerea la locul vaccinării. Printre reacțiile adverse severe se enumeră: anafilaxia, ataxia sau pierderea echilibrului, celulita, encefalită, convulsii nonfebrile sau convulsii fără febră, pneumonie.

Sursa foto: 
Diez.md
La Inceput